glue010 Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Retro POP to najnowsza kolekcja piór z serii Metropolitan japońskiej marki Pilot. Pióro jest zbudowane z aluminium i plastiku ze stalową stalówką. Recenzowany egzemplarz w kolorze metaliczny grafit z elementem w pepitkę. Stalówka jest standardowa, sztywna w rozmiarze M w japońskiej skali z systemem napełniania standardowymi nabojami. Pióro jest zapakowane w proste, metalowe etui. BUDOWA Kształt pióra można porównać do wydłużonego cygara, poza klipsem obudowa z zewnątrz jest opływowa, bez ostrych brzegów. Pod klipsem znajdują się pierwsze ostre krawędzie na łączeniu i plastikowy uchwyt. Całość prezentuje się solidnie i estetycznie. ERGONOMIA Wygląd zewnętrzny wymógł na producencie pewne kompromisy. Niestety dotknęły one właśnie ergonomii pióra. Wspomniane wcześniej ostre krawędzie zostały umieszczone w tak niefortunnym miejscu, że niektórzy będą mieli problem z jego chwytem. To kwestia przyzwyczajenia i wady raczej nie doświadczą ci, którzy trzymają pióro bardzo blisko, bądź daleko od stalówki, ale warto o tym wspomnieć i najlepiej chwycić pióro przed zakupem. Sam trzymam je blisko i nie przeszkadzało mi to za bardzo. UŻYTKOWANIE Po ponad miesiącu użytkowania mogę stwierdzić, że jestem z Metropolitana bardzo zadowolony Pióro dobrze sprawdzało się na długich dystansach. Nie odczułem zmęczenia dłoni co jest zasługą świetnego wyważenia, które w zależności od potrzeb można wyregulować zakładając nakrywkę na tył obudowy. System dopływu atramentu również sprawdza się bardzo dobrze, nawet przy bardzo dynamicznych kreskach, a załączona stalówka nie drapie papieru. https://youtu.be/cNJqVNj6jN4 PODSUMOWANIE Pióro kosztuje obecnie około 70 złotych i to może być najmocniejszy magnes przy jego wyborze, w połączeniu z bardzo dobrą jakością i prostym, minimalistycznym wyglądem w wielu wariantach kolorystycznych. Plusy: -cena, -właściwości piśmiennicze, -solidna, metalowa konstrukcja, -wygląd. Minusy: -problemy z ergonomią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Podoba mi się. Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 biję się w pierś i proszę admina o wyedytowanie linka z tematu, nie doczytałem zasad zamieszczania recenzji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Dzięki za recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Krótko, zwięźle i na temat. Dzieki za recenzję. Myślę, że Pilot MR rto cierawa propozycja w tym segmencie cenowym. Wprawdzie nie polubiłem sie z tym piórem i czym prędzej je odsprzedałem, ale jestem przekonany, że wielu osobom przypadnie do gustu i będzie wiernie służyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 Dzięki, chciałem uniknąć epopei, choć na początku było przydługawo, więc przyciąłem. Moje obecne wymagania to pióro wyczerpuje, zobaczymy jak będzie dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Mam podstawową srebrną wersję kolorystyczną z wzorkiem w czarne kropki. Polecam, bo ciężko znaleźć w tej cenie tak piszące piórko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grenadia Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Też mam to pióro, tylko sprowadziłam sobie wersję ze stalówką F. Jak dla mnie jest idealna (cieńsza od europejskich EF w Pelikanie i Kaweco). Samo pióro moim zdaniem bardzo udane. Pisze się wygodnie, jest lekkie, nie za duże, bardzo ładne. Co do jakości wykonania to niestety na plastikowej sekcji są ślady po formie (mam na myśli te niewyszlifowane linie, nie wiem dokładnie jak to opisać). Mimo to myślę nad kupnem innej/ innych wersji kolorystycznych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 11, 2016 Author Report Share Posted March 11, 2016 Nie zwróciłem na to uwagi, nie odczuwa się tego w trakcie pisania, ale faktycznie, u mnie też są minimalne ślady. Również jestem fanem stalówek mniejszych niż M, nawet to japońskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted March 11, 2016 Report Share Posted March 11, 2016 Mam taki, tylko inny! Dzięki za reckę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk Posted March 12, 2016 Report Share Posted March 12, 2016 Dziękuje za recenzje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 13, 2016 Report Share Posted March 13, 2016 biję się w pierś i proszę admina o wyedytowanie linka z tematu, nie doczytałem zasad zamieszczania recenzji Hej! Dzięki za fajną recenzję. Nie ma potrzeby, aby pozbywać się linku. Wzbogaciłeś tekst o nagranie video, a to bardzo fajne, pracochłonne dla autora, przedsięwzięcie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 13, 2016 Author Report Share Posted March 13, 2016 Dzięki za miłe słowo, wcześniej był link do opisu ze strony dystrybutora, ale już ktoś poprawił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 16, 2016 Report Share Posted March 16, 2016 Dzięki za recenzję, którą miło się czytało i oglądało. Ja skoczyłem na turkus Pilota MR Retro Pop. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szakalaka Posted March 18, 2016 Report Share Posted March 18, 2016 Czy w jakimś sklepie w Polsce dostępne jest to pióro, w kolorze "charcoal grey" (takie jak w recenzji) ze stalówką w rozmiarze F? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glue010 Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 Spróbuj bezpośrednio u importera, bo ja też nie mogę nigdzie indziej znaleźć. Napisałem Ci wiadomość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tales Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Bardzo polecam to pióro. Moje pisze gładko, nie przerywa. Niedociągnięć w ergonomii nie odczuwam. Waga super, ale w sumie nie jestem zbytnio wymagający w tym zakresie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted September 15, 2016 Report Share Posted September 15, 2016 Dzięki za recenzję. Czy można gdzieś w Polsce kupić stalówkę F? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Mam pytanie do posiadaczy tego pióra, MR zwykle ma dobre opinie, mnie ciekawi stalówka w rozmiarze M. Japońskie M to będzie nasze F? Zależy mi na cienkiej kresce, ale trudno dostać MR z inną stalówką niż M. Szukam pióra do codziennych osobistych zapisków, mam drobne pismo, piszę na czarno, potrzebuję pióra z kategorii niezawodnych, zastanawiam się czy Pilot MR zalicza się do piór niezasychających i niestwarzających problemów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 M-ka w tym piórze pozwala na notowanie w jednej kratce. Jest dość cienka i myślę że spokojnie można porównać ją do europejskiego F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted April 10, 2018 Report Share Posted April 10, 2018 Czy klips spełnia swoje zadanie tzn. czy jest na tyle elastyczny, że sprawdzi się podczas częstego zaczepiania o kartki notesu lub gumkę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted April 10, 2018 Report Share Posted April 10, 2018 Klips jest jak najbardziej użyteczny. Do zaczepiania w notesie i w koszuli. Bez problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted April 10, 2018 Report Share Posted April 10, 2018 Pytanie, których z dostępnych 3ech wybrać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted April 10, 2018 Report Share Posted April 10, 2018 2 minuty temu, konrad white napisał: Pytanie, których z dostępnych 3ech wybrać? Mylę się czy dostępne opcje różnią się tylko wyglądem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
-Mateusz- Posted April 19, 2018 Report Share Posted April 19, 2018 Też tak sądzę na ile je widziałem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts