ArielN Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Jakiś czas temu udało mi się nabyć pióro wieczne Krywit. Jego produkcją zajmowała się krakowska Wytwórnia Piór Wiecznych działająca w formie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, zlokalizowana przy ul. Dietla 5. Krywit do złudzenia przypomina Skyline'a marki Eversharp (projekt Henry'ego Dreyfussa, patent USA D132,663). Jest wykonany z materiałów słabej jakości (bakelit). Stalówka z oznaczeniem "DURABLE 4", bez kuli irydowej. Cechą charakterystyczną jest wypukłe oznaczenie KRYWIT na szczycie skuwki oraz otwór na zwieńczeniu korpusu. Ten ostatni to rozwiązanie będące elementem systemu napełniania. Stalówkę zanurzano w atramencie, a w otwór dmuchano. Powietrze powodowało skurczenie się zbiorniczka na atrament, który następnie uwolniony uruchamiał proces zasysania. Patent nr 22409. Polskie pióro wieczne Krywit Polskie pióro wieczne Krywit Polskie pióro wieczne Krywit Polskie pióro wieczne Krywit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Ciekawostka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Pióro dmuchane... nie wiedziałam, że coś takiego było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Pisałeś nim? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 nowa definicja "pióra wietrznego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 25, 2013 Report Share Posted November 25, 2013 Kolory to pióro mogło mieć różne: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/1651-krywit/?hl=krywit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 26, 2013 Author Report Share Posted November 26, 2013 Pisałeś nim? Pióro nie było nigdy używane, więc oszczędziłem sobie nieprzyjemności skrobania po papierze ostrzem "Durable". Te stalówki to esencja produkcji niskobudżetowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 nowa definicja "pióra wietrznego" ale dmucha, dmuchał pan kiedyś w taką pogodę, panie kolego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Całkiem ładne (bo na dobrych wzorcach) i prawdziwy rarytas zważywszy na trwałość użytych materiałów. Gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Trzeba tylko dopasować jakąś inną stalówkę i smigać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Ależ mi się z zewnątrz podobuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted November 26, 2013 Report Share Posted November 26, 2013 Ładna sztuka. Pomysł z dmuchaniem jest na tyle wygodny, że swego czasu napełniałem tak swoje Hero/Herby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted November 29, 2013 Report Share Posted November 29, 2013 Pióro nie było nigdy używane, więc oszczędziłem sobie nieprzyjemności skrobania po papierze ostrzem "Durable". Te stalówki to esencja produkcji niskobudżetowej. Piękny egzemplarz. Cieszę się, że takie pióra zaczynają trafiać w powołane ręce i że miałeś ochotę go nam pokazać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Niezła ciekawostka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 8, 2013 Author Report Share Posted December 8, 2013 Niezła ciekawostka Pióro wieczne Krywit pojawi się na kolejnym spotkaniu w Warszawie (I kwartał 2014). Będzie można na żywo sprawdzić, jak radzili sobie polscy rzemieślnicy z powojennym popytem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 8, 2013 Report Share Posted December 8, 2013 Pióro wieczne Krywit pojawi się na kolejnym spotkaniu w Warszawie (I kwartał 2014). Będzie można na żywo sprawdzić, jak radzili sobie polscy rzemieślnicy z powojennym popytem. Już się nie mogę doczekać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 (edited) Kolory to pióro mogło mieć różne: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/1651-krywit/?hl=krywit Kolory faktycznie były różne. Ale w przytoczonym powyżej przypadku dostał mi się Parker Vacu ze skuwką od Krywita Wkrótce po tym wpadło w moje ręce pióro identyczne jak prezentowane przez ArielN'a "pióro wietrzne" tylko czarne i bez napisu KRYWIT na wierzchołku skuwki. Edited December 12, 2013 by ryard Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 A oto moje Krywitowate piórko: (o ile kody tu zadziałają ) Pióro jest bez żadnego podpisu. Na ostatniej fotce zestawienie skuwek: z nn pióra i z napisem KRYWIT Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Sporo jeszcze przed nami do odkrycia jeśli chodzi o polskie pióra wieczne. Krywit, Kawuska, Omega, Zefir, Warta - to tylko wietrzchołek góry lodowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted January 5, 2014 Report Share Posted January 5, 2014 To bardzo ładne pióro. Bez obaw mogłoby stanąć w designerskie szranki z dzisiejszymi produktami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted January 9, 2014 Report Share Posted January 9, 2014 To bardzo ładne pióro. Bez obaw mogłoby stanąć w designerskie szranki z dzisiejszymi produktami. Na pewno z piórami na "P" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter Posted June 3, 2014 Report Share Posted June 3, 2014 Wygląda troszkę jakby było wykonane z ebonitu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts