Interaktywny Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Do znawców tematu - czy możecie polecić jakiś smar silikonowy, np do smarowania mechanizmu tłoka, generalnie do zastosowania w przypadku piór wiecznych. Czy lepszy jest taki czysty, czy np z dodatkiem teflonu? Widzę też, że są też dostępne o różnej lepkości. Czy to jest też istotne? Czy może być np WD-40? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 WD-40 to nie smar silikonowy. I nie może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 WD-40 to nie jest smar silikonowy. I nawet to w ogóle to nie jest smar, bo służy do czyszczenia, a nie smarowania, nawet jeśli wiele osób sądzi, że tym się smaruje... Tak samo musi być czysty, bez teflonu. W tym temacie masz dwie propozycje. Jedną moją, a drugą pitera22: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5753-kaweco-sport-classic/ Jak Dziku powiedział: sklep awarystyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Interaktywny Posted September 14, 2014 Author Report Share Posted September 14, 2014 Super! Dzięki za informację! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Ten się nada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Się nada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 21, 2016 Report Share Posted February 21, 2016 Dzieki :_) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted February 22, 2016 Report Share Posted February 22, 2016 Też go używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 No to zamówiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Czy do przesmarowania tłoka w pistonie też się nada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Cała tubka starczy pewnie na kilka kilogramów tłoczków od piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m_cudny Posted February 23, 2016 Report Share Posted February 23, 2016 Co do tego nie mam wątpliwości, moje pytanie dotyczyło jego właściwości, czy są odpowiednie do konserwacji piston fillerów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Ja kiedyś jako smar wykorzystywałem ten smar cx-80 (z linku visvamitry). Potem miałem kilka gram oleju silikonowego (taki maszynowy), potem kupiłem sobie przy jakiejś okazji trochę oleju silikonowego (nazwijmy go normalnym, nie wysoko lepkim). I mam kilka przemyśleń na ten temat. Główną zaletą oleju silikonowego jest to ze pełznie po różnych powierzchniach - kropelka zaaplikowana na mechanizm tłoka dosyć szybko rozejdzie się po całym mechanizmie i zapewni dobre smarowanie. W przypadku smaru silikonowego należy go dobrze rozprowadzić i potem mieć nadzieję że dalej ruchy mechanizmu rozprowadza go dalej równomiernie tam gdzie my nie daliśmy rady. Ale wada jest to ze o ile początkowo olej silikonowy dobrze smaruje sam tłok, o tyle wiele atramentów jest w stanie go wymyc z tłoka i po jakimś czasie tłok się robi "suchy" i zaczyna gorzej chodzić, przy smarze albo lepkim oleju silikonowym, tego problemu nie miałem. Tak w skrócie to smar silikonowy cx-80 dobrze sprawdza się przy smarowaniu tłoka i mechanizmu. A olej silikonowy lekki dobrze przy smarowaniu mechanizmu, ale źle przy smarowaniu tłoka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 Hmm - dzieki Konrad za info. ja potrzębuje tego smaru, żeby nasmarować lekko gwinty w kilku piórach (między korpusem a skuwką). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted February 24, 2016 Report Share Posted February 24, 2016 jako rzecze Konrad mam dwa, jeden smar do gumek, drugi olej do ślimaków. jakiej marki? nie wiem. tej samej. kupiłem w ciastoramie. ha! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts