omickal Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 (edited) Proszę o pomoc w wyborze pióra. Kryteria, które powinno spełniać: wygląd: klasyczna elegancja, stalówka: cienkopisząca, ale bez przesady, raczej F, gładko sunące po papierze dobrze wyważone, zawsze gotowe do pracy, którego nie trzeba rozpisywać, budżet: do 500 zł, fajnie gdyby to było pióro rzadziej spotykane, nie oklepane Waterman Hemisphere czy Parker Sonnet koniecznie pióro nowe Edited September 6, 2016 by omickal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Sailor 1911, Waterman Charleston i Pelikan M205 to sensowne pióra w tej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 VISCONTI Rembrandt black Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Lamy Studio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 6, 2016 Report Share Posted September 6, 2016 Dzisiaj trzymałem w sklepie w ręku Waterman Perspective Czerń GT. Przepiękne pióro (chociaż czarnych nie lubię, kupiłbym jako jedyne). Ciężkie w sam raz, do palców jak przyrośnięte, prowadzi się gładko, delikatnie. Mało ich jest w obiegu, wygląda na droższe o dwa razy niż kosztuje (a kosztuje ok 450-550 zł), sama klasyka, ale...z eleganckim nowoczesnym wykończeniem. Na pewno szybko się taki projekt nie zestarzeje. Jestem nim poważnie zarażony (a dodam, że w życiu nie miałem i nie mam teraz żadnego Watermana, zawsze wydawały mi się nudne i...pretensjonalne). Polecam. Zobacz na zdjęciach w sieci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Literka Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 W tej cenie można znaleźć dobrego Vintydża na ebay-u. Na aledrogo ostatnio pojawiały się pelikany souveran 400, jednak w większości przeważają stalówki M. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 W tej kategorii cenowej bardzo dobrym wyborem jest Platinum 3776 Century, w porównaniu powyżej proponowanymi ma nastepujące zalety. Stalówka złota wyjątkowo gładka, uniklany system slip and seal uszczelniajacy zakręcone pióro, tak że startuje bezproblemowo nawet po 6 miesiącach leżenia. W kraju jeszcze do znalezienia za PLN 569,00 sprowadzany z Japonii poniżej USD 100,00. Jak sie dobrze poszuka to zdaża się za USD 75,00 +/-. Używam go na co dzień tak z f-ką i z M-ką (japońska F-ka to chyba nawet cieńsza od europejskiego XF. w nieco niższek kategorii cenowej są TWSBI VAC700 albo 580, obydwa w wersji F bardzo przyjemne i gładko piszące, zaletą jest system napełniania o dużej pojemności i modularnośc pióra (wymiana stalówki, czyszczenie po zmianie atramentu, etc.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Wg mnie powinny być napisane krótkie wskazówki na forum odnośnie kupowania piór przez nowych użytkowników. Takie wskazówki, które są uniwersalne. Wiele osób patrzy na wygląd,ewentualnie stalówkę, a prawda jest taka, że nie tylko stalówka odpowiada za komfort ale też ciężar pióra. Jedne pióra maja wage ołówka a inne cięższe wagę kilku długopisów (wiem, że to porównanie bardzo nieprecyzyjne, ale chodzi o pokazanie, jak bardzo różnią się masą pióra). W przypadku pióromaniaków to nie ma takiego znaczenia, ale jeśli ktoś chce pierwsze pióro to juz ma i to wielkie znaczenie. Ktoś z ciężką ręką do pisania chcący pisać na codzień Pelikanem M200 to będzie najczęściej nieporozumienie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 (edited) Nasza forumowa koleżanka wystawia na sprzedaż miedzy innymi Pelikan P381 ze stalówka F, czy nawet EF Niebanalny i nie tak znów często spotykany model. zdrówka Edited September 7, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 7, 2016 Report Share Posted September 7, 2016 Waterman Charlestom, Sailor 1911, Platinum #3776, Pelikan M205/M200, Diplomat Excellence, Lamy Studio, Kaweco Dia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
omickal Posted September 7, 2016 Author Report Share Posted September 7, 2016 Wow. Dziękuję za tak znaczny odzew. Zabieram się za oglądanie i czytanie o proponowanych modelach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 A mam pytanie kaweco stalówka F - bliżej tej stalówce do F Waterman czy F Parker? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Ja bym stawiał na klasykę - Pelikan M200 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 A ja bym postawił na nowoczesność : Pelikan Pura Fajne i niezwodne pióro Prawda, trzeba lubić metalową sekcję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 12, 2016 Report Share Posted September 12, 2016 Potwierdzam opinię Wąsatego, Pura to klasyczna ale nowoczesna elegancja. Bardzo stonowany, dyskretny luksus. Nie jest też powszechne w użyciu, raczej dwa przy jednym stole konferencyjnym się nie spotkają. Genialnie rozwiązany ma klips, wsuwa się do każdej kieszonki marynarki bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablo70 Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 (edited) Do 500, to Pelikana 400, niezawodne pióro... Tylko nowego raczej nie kupisz. Edited September 24, 2016 by Pablo70 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Do 500, to Pelikana 400, niezawodne pióro... Tylko nowego raczej nie kupisz. Do większości osób, szczególnie zaczynających swoją przygodę z wiecznymi piórami, nie dociera fakt, że stare używane pióro może być o wiele lepsze niż to nowe, prosto ze sklepu. Wcale się nie dziwię. Do mnie też też to początkowo nie docierało. Do czasu aż pewnego dnia kupiłem sobie na eBayu za dwie stówki starą Osmię. Wszystkie nowe, nawet te powyżej tysiąca zetów poszły w odstawkę. Dziś rzadko kupuję nowe pióra. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Literka Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Zgadzam się z @Konisem w 100%. Ja kupiłem rok temu montblnca 252 za jakieś 350 zł i inne pióra jak watermann charleston czy parker sonnet leżą i czekają na lepsze czasy. Ten montblanc to jedyne pióro, którym potrafię ładnie pisać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Jak dla mnie, to platinum, albo pelikan. Zaproponował bym pilota caplessa ale to nie jest kasyk. A może w pewnym sensie jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts