rarar Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Zastanawiam sie nad zakupem piora od tego sprzedawcy, chcialbym je kupic przez jego sklep internetowy. Jednak na FPN czytalem ze czasami byly z panem Taizo problemy, jakie so wasze opinie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Z panem Taizo nigdy nie miałem żadnych problemów. Moim zdaniem to bardzo solidny sprzedawca. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Potwierdzam opinię @Konisa. Pan Taizo Okagaki, to solidna firma. Duża kultura i dobre ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Generalnie potwierdzam, że pan Taizo to sloidna firma, choć raz zdarzyła się mu wpadka. Kupiłem przez ebay na jednej aukcji dwa pióra, a otrzymałem tylko jedno. Napisałem do niego jak sprawa wygląda, ale nic mi nie odpisał. Sam nie wiem, czy przeoczył, że zakupiłem dwa egzemplarze i wysłał jeden, czy wysłał dwa i w urzędzie celnym jedno pióro się zapodziało. Jakby nie było powinien na mojego maila odpisać, bo niesmak pozostał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Do tej pory tylko raz kupowałem u tego sprzedawcy, ale nie mogę złego słowa o nim powiedzieć. Owszem, w paczce brakowało jednego pióra, ale też nie było na nie miejsca i może też dlatego się w niej nie znalazło. Po mailu z zapytaniem, błyskawicznie dosłał brakujące pióro. W obu przypadkach przesyłka była EMS-em - po 7-10 dniach u mnie. A Japończyki mnie oczarowały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 26, 2013 Report Share Posted June 26, 2013 Kupuję u niego już od kilku lat, ale ostatnio się pogorszyło. Dawniej wysyłał następnego dnia po zakończeniu aukcji a teraz zdarza mu się zwlekać kilka dni, do tygodnia. Umawiałem się z nim na coś, a potem to nie jest realizowane. Ma za dużo aukcji na raz i trudno mu to ogarnąć. Ogólnie jednak nie mam zastrzeżeń, dobre pióra za dobre ceny. Wysyłka ostatnio wyszła od niego w piątek, a u mnie była w środę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Finir Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Zbliża się bardzo okrągła rocznica ślubu (moja i mojego męża). Myślę, że to dobra okazja na spełnienie marzeń i sprawienie sobie przedmiotu, który będzie przypominał o tym dniu. Chciałabym kupić pióro japońskie, ze sklepu Engeika. Mam pytanie do Was doświadczonych - czy vat pobiera poczta przy odbiorze? Pióro z pewnością będzie warte więcej niż 22 euro. Nigdy nie kupowałam rzeczy w kraju poza UE, mam jeszcze wątpliwość - czy płacę cenę netto czy brutto? Engeika podaje obie ceny. pozdrawiam Kupuję u niego już od kilku lat, ale ostatnio się pogorszyło. Dawniej wysyłał następnego dnia po zakończeniu aukcji a teraz zdarza mu się zwlekać kilka dni, do tygodnia. Umawiałem się z nim na coś, a potem to nie jest realizowane. Ma za dużo aukcji na raz i trudno mu to ogarnąć. Ogólnie jednak nie mam zastrzeżeń, dobre pióra za dobre ceny. Wysyłka ostatnio wyszła od niego w piątek, a u mnie była w środę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Różnie z tym bywa Mnie VAT naliczono dotychczas trzykrotnie. U Engeiki kupiłem kilka piór na aukcjach i każdorazowo oznaczył je jako znacznie tańsze niż w rzeczywistości. W rezultacie nigdy nie nałożono mi VATu na jego przesyłkę. No ale na dwoje babka wróżyła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Finir Posted January 8, 2014 Report Share Posted January 8, 2014 Dzięki za odpowiedź. Miły ten Eugenika.Przeczytałam wszystko co znalazłam o cle i vat i dziwny jest ten kraj.Pióro i tak kupię bo moja pióroza jest w ostrej fazie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) 1. Czy jest możliwość zrobienia u zwykłego przelewu walutowego; czyli nie przez PayPal ani tym podobne portale. Po prostu wchodzę na stronę mojego banku, podaje numer konta, dane odbiorcy, walutę i kwotę. 2. W urzędzie celnym ile mogą mi doliczyć? 23% maksymalnie? W jaki sposób się to opłaca? 3. Kto mi to dostarczy w Polsce? Jakiś kurier? To jest tak że trzeba jechać osobiście do urzędu celnego? Jakby ktoś miał jakieś inne uwagi, rzeczy na które warto zwrócić uwage przy pierwszym zakupie za granicą, proszę śmiało pisać. Edited July 30, 2016 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Teoretycznie jest możliwość zapłaty z konta, ale jeśli przelew idzie do krajów innych niż tych, co są w Unii Europejskiej, to wychodzi to drogo. Nie trzeba biegać do Urzędu Celnego. Przesyłki trafiają po dotarciu do Polski do celników, a urząd po sprawdzeniu, przekazuje taką przesyłkę poczcie, czy też innemu doręczycielowi, a ten dostarcza ją do adresata. Nie wiem jak to jest u Engeiki, czy honoruje zapłatę kartami płatniczymi typu Visa, czy też MasterCard. Sądzę, że tak by było prościej niż przelewem bankowym. zdrówka Edited July 30, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Nie rozumiem tej zapłaty. Mam kartę do bankomatu i ma napis VISA, to o coś takiego chodzi? Jeśli tak, to jak tym zapłacić przez internet? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Widzę na jego stronie, że można płacić Visa, MasterCard i Maestro. A jak się płaci kartą, to poszperaj w instrukcji swojej karty. Musisz chyba kupić i zaznaczyć, że będziesz płacił kartą i jakiego typu. Nie wiem tylko po kiego, takie kombinacje, jak można szybko, bezproblemowo przez PayPal. Na dodatek taki zakup ma gwarancję bezpieczeństwa PayPal. zdrówka Edited July 30, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Ok. Założyłem konto paypal, zobaczę czy dam radę a jakby co to będę pytał tutaj. Na razie dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Powiąż jakąś kartę z kontem PayPal i po zawodach. Nie będziesz musiał doładowywać konta PayPal, tylko kasę PayPal skubnie z karty. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Paczkę w Polsce przynosi poczta polska, a ewentualny podatek płacisz przy odbiorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Ciekawa sytuacja. Żeby założyć konto na PayPal muszę być pełnoletni, a jeśli podam dane któregoś z rodziców to nie mogę użyć swojej karty, bo ta musi być wydana na osobę zakładającą konto... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 Jak masz konto w banku, to jesteś pełnoletni. Kto Cię tam będzie pytał o datę urodzenia?? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted July 30, 2016 Report Share Posted July 30, 2016 (edited) Akurat jak płaciłem coś się stało z kartą sieciową i straciłem połączenie. Teraz je odzyskałem, ale strony nie da się już odzyskać, a przelew nie poszedł... Gdzie tu jest numer zamówienia w tym sklepie? Ok, mam. No ok, zapłata z konta zniknęła, więc to dobry znak. Teraz trzeba sie modlić żeby wszystko poszło tak jak należy... To był najbardziej stresujący przelew w moim życiu... Edited July 30, 2016 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolektor Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 (edited) Oplaca sie kupowac w Engeice biorac pod uwage 20 procent cla i koszt przesylki? Z tego co widzialem np kilka Sailorow kosztuje po przeliczeniu ok 400 zl plus clo ok 80 plus przesylka 20. To sto zl taniej, plus minus. Te zalozenia sa i tak pro Engeika Edited July 31, 2016 by Kolektor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Jeżeli po tygodniu nic się nie dzieje (żadnej informacji o wysyłce, żadnej informacji że towaru nie ma itp.) to mam się martwić czy to normalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bula Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Całkiem normalne, sami nic nie piszą, ale ekspresowo odpowiadają na emaile. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chester Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Ja z Taizo miałem standardową przygodę: zamówiłem pióro, zapłaciłem, mail: że bardzo przeprasza ale wbrew temu co piszą na aukcji jednak nie mają F-ki z tego modelu i mogą go zlecić do wykonania producentowi i powinien być już za jedyne 2 miesiące... :] Wziąłem M-kę bo o zwrocie kosztów nie chciał słyszeć... Ale ta M-ka już była całkiem fajna, wszystko w porządku, szybko to wysłał EMS-em w formie odszkodowania, także zachował się w sumie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Mam taki status przesyłki: 08/28/2016 20:31 In Customs WARSZAWA WER to co znaczy to In Customs? Znalazłem tłumaczenie że to odprawa celna, ale z drugiej strony jest też tłumaczenie opłaty celne. Kiedy mogę się spodziewac jakiegoś postępu; tzn. wysyłki z urzędu celnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Witam, to zalezy czy Warszawa jest miejscem docelowym, Mi z Warszawy do Poznania szlo jeden dzień, ale potem leżało w urzędzie celnym w Poznaniu bite 3 tygodnie a po zlodzeniu deklaracji celnej kolejny tydzień. Pozdrawiam Zbyszek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts