Cnidius Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Mam pytanie - jaki znacie atrament o najciemniejszym możliwym odcieniu brązu? Taki niemal czarny, tylko z cieplejszym, brązowym blaskiem?[dodatkowy warunek - najlepiej jakby był dostępny do kupienia?]Właśnie zatankowałem pióro Terre de Feu Herbina - ale jeszcze mi za jasno...dziękuję za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 (edited) Proponuję Yama Guri Iroshizoku. Z moich poszukiwań brązu ten jest najciemniejszy. Wyczuwalny brąz, ale jest to raczej chłodny brąz. Tylko ten atrament ma dość wysoka cenę. Zbliżony, zdecydowanie tańszy to Standardgraph Fig Brown. Zobacz sobie również Montblanc Toffee Brown j Visconti Brown, te dwa do siebie zbliżone, ciepłe dobrze nasycone brązy. Totalnie nieco jaśniejsze, ale w mokrym piorze będą miały głęboka, ciemną barwę. Wszystkie atramentu dostępne w regularnej sprzedaży. Jest jeszcze Monteverde... Ale to może się Mery wypowie, bo go zna. Mery też lubi brązy to może coś jeszcze podpowie Edited January 19, 2017 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Miałem kiedyś próbkę "ciemny brąz" od Nicponia. Dla moich oczu był prawie jak czerń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Sailor Doyou. Chyba jeszcze ciemniejszy od Yama Guri. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Zdecydowanie Yama Guri jest ciemny, ale rzeczywiście dość chłodny. Cieplejszy, a nadal ciemny jest Diamine Chocolate Brown. Polecam spróbować go bo cena niska, a kolor fajny. Standardgrapha nie znam, a przymierzam się trochę. MB Toffee Brown dość mocno cieniuje, więc w grubej mokrej stalówce owszem, ale jesli używasz F-ek to tak średnio. Visconti Brown z całą moją miłością do tej firmy i ich piór - nie polecam. Suchy atrament. Fajny kolor, ciemny też dość chłodny, ale suchy. Monteverde jeśli już to Brown Sugar - najciemniejszy z brązów, ale nie tak ciemny jak Diamine. Jest jeszcze np.: Robert Oster - Oster Melon Tea (ale to dopiero w Polsce będzie za jakiś czas). No i Sailor Doyou wspomniany już powyżej też świetny. Na pewno można znaleźć jeszcze dużo dużo innych, ale te znam, fajne są (poza Osterem który jest nowiuśki, więc sama będę testować dopiero jak się pojawi). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 (edited) Proponował bym Sailor Doyou (Midsumer Dark Brown), w kolorze spalonego drewna. To jest najciemniejszy brąz jaki znam, ale... zbyt mało jest "brązu w brązie" jak dla mnie. Dlatego często używam PR Ebony Brown (ja kupowałem w Abernatopen) - jeśli chodzi o odcień ciemnego brązu dla mnie wymiata i jest przystępny cenowo. Edited January 19, 2017 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksm Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Najciemniejszy jaki znam, to KWZI "Ciemny Brąz" o którym pisze Wąsaty. Zatankowałem do "mokrego" pióra i nie różnił się specjalnie od Aurora Black i J. Herbin Perle Noire. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Sailor Doyou Rohrer & Klingner Sepia Diamine Chocolate Brown i Macassar KWZI Ciemny Brąz De Atramentis Black Brown Nagasawa-kobe Old Foreigner Ward Noodler's Proctor's Ledge Pilot Iroshizuku Yama-guri Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 ... Monteverde jeśli już to Brown Sugar - najciemniejszy z brązów, ale nie tak ciemny jak Diamine. Potwierdzam, brąz Monteverde jest ciemny jak najbardziej upalone ziarno kawy. Doskonale też się spisuje w stalówce. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Oj, zdecydowanie Standardgraph Fig Brown. Ultra ciemny brąz. Więcej: http://www.pioromaniak.pl/artykuly/wprowadzamy-atramenty-standardgraph/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
drEvil Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Ciemny brąz KWZI- w zaprezentowanym wyżej kleksie widać brąz. W KWZI w analogicznej sytuacji czarno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Kiedy Figue Brown wyschnie nie jest już taki ciemny. Ale to w miarę sympatyczny atrament. Daleko mu jednak do Sailora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Jak ja mogłam przeoczyć i nigdy(!) nie próbować Doyou? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikita Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 A brązowy z Kaweco? Dla mnie bajka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted January 20, 2017 Report Share Posted January 20, 2017 Pytanie było o najciemniejszy brąz Kaweco brązowy jest bardzo ładny, ale nie jest najciemniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cnidius Posted January 20, 2017 Author Report Share Posted January 20, 2017 O! dzięki serdeczne za odpowiedzi/podpowiedzi!Wstępnie Monteverde i Sailor trafiają na listę zakupową, ze wzlgędu na cieplejszy odcień.ale zarówno KWZI jak i Standardgraph wyglądają super. Yama Guri Iroshizoku - klasa, choć zupełnie inny odcień niż wszystkie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Osobiscie polecę Diamine Chocolate Brown. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts