Aventador13 Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Kaweco Student to pióro które mam już dłuższy czas, dlatego przyszła pora aby podzielić się moją opinią z innymi. Pióro to, przybywa do nas w metalowym opakowaniu, w którym miota się na wszystkie strony, obija o ścianki i mimo to nie jest porysowane. Pudełko dodatkowo wsunięte jest w kartonik. Pióra Kaweco mają tę zaletę, że są zakręcane. W Studencie system ten został użyty bez wyjątku. Pióro wykonane jest z tworzywa dobrej jakości. Mimo intensywnego (choć raczej delikatnego) używania, nie dzieje się z nim nic niepokojącego. Korpus zwęża się delikatnie ku końcowi, co nadaje temu pióru troche „beczkowatego” kształtu. Skuwka posiada grawerunek „Kaweco” na klipsie i na pierścieniu; tam znajduje się także dodatkowo napis „Germany”. Klips należy do twardych, bezużytecznych i pełniących tylko funkcję estetyczną; nawet w Parkerze Latitude jest bardziej sprężysty. Można zapiąć go za okładkę zeszytu, ale tak mocno się zaciska, że pozostawia trwały ślad, natomiast zapięcie go na pojedynczą kartkę jest niemożliwe bez jego wcześniejszego odgięcia. Na tyle skuwki znajduje się jeszcze napis „Kaweco Student GERMANY”. Sekcja pióra jest niestety metalowa. Mimo to, muszę przyznać że naprawdę nie jest zła. Takie samo rozwiązanie zastosowano w moim Visconti Venus i sekcja z Kaweco jest lepsza. Pióro to, należy do „pełnowymiarowych”, a co za tym idzie, mieści długie naboje i pełnowymiarowe konwertery. Oprócz tego warto wspomnieć, że Kaweco posiada w nabojach standard Europejski, czyli to chyba najlepsze rozwiązanie, bo pasują do niego naboje większości firm. Jeśli chodzi o „skrajne punkty” pióra, to na skuwce mamy wtopione logo KaWeCo, a korpus jest zakończony okrągłym wgłębieniem. WYMIARY PIÓRA Kaweco Student należy do piór średnich. Jego wymiary są po prostu w porządku i myślę że będą większości odpowiadać. Przy innych wygląda tak: Teoretycznie istnieje możliwość założenia skuwki na korpus. Pióro jest lekkie, więc na pewno nie będzie za ciężkie, ale robi się wtedy dość długie, a co gorsze, skuwka nie trzyma się zbyt pewnie. Jak się ją mocniej wciśnie to nie spada, ale nie wiem czy gwint nie będzie rysować korpusu przy systematycznym zakładaniu. Nie zamierzam sprawdzać. Jedyne pióro dłuższe (ze skuwką założoną) od Studenta jakie mam to FC Basic. Pisanie tym piórem to czynność bardzo przyjemna. Jest lekkie, dobrze leży w dłoni, a stalówka gładko sunie po papierze. Początkowo trochę przerywała, ale obecnie jest wyśmienicie. F-ka pozostawia dość gruby ślad i obficie podaje atrament. Stalówki Kaweco to trochę loteria, w żadnym innym piórze tej firmy stalówka nie pisze tak doskonale jak ta Studencie. Masa (w tym pół dużego naboju): 25g ze skuwką 15g bez skuwki Podsumowanie: Kaweco Student to pióro dobrej jakości, posiadające dobrą stalówkę. Myślę że osoby poszukujące taniego pióra do codziennego użytki powinny poważnie rozważyć te propozycję. Można je zakupić w wielu wariantach kolorystycznych, od klasycznych: czerni i bieli, przez rzucające się w oczy: niebieskie, czerwone i żółte, aż po nowoczesne: w całości (oprócz sekcji) transparentne. Nie powinno ono rozsypać się, ponieważ wykonane jest solidnie i myślę że bedzie służyć wiele lat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chester Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 O, dzięki za recenzję. To jest chyba jedyne Kaweco które mi się podoba, tzn. no... względnie Ale jaki diabeł ich tam pokusił żeby chromowaną sekcje zrobić? Przecież to się na pewno będzie ślizgać. Ogarniasz tą koncepcję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted August 6, 2016 Author Report Share Posted August 6, 2016 Jak nie chcesz chromowanej sekcji to polecam Kaweco Dia 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 (edited) Mam takie pióra i nie zauważyłem, żeby ślizganie było jakimś problemem. Oczywiście da się wyczuć, że sekcja jednak jest bardziej śliska, ale pisze się zupełnie dobrze. Nawet w czasie upałów pióro trzyma się wygodnie i pewnie. Każdy ma inne dłonie więc moje uwagi dotyczą tylko moich wrażeń, może akurat dopasowałem się do kształtu i wielkości i chrom mi nie przeszkadza. Na koniec uwaga. Osobiście nie lubię chromowanych/metalowych sekcji, ale w tym przypadku zwracam honor projektantom pióra, bo używa się go najzupełniej wygodnie. Mam dwa Studenty i w obu skuwka całkiem wygodnie daje się założyć na tył. Nakłada się typowo, z lekko narastającym oporem przy dociskaniu. I nie wykazuje żadnych tendencji do spadania. Moje pióra mam już jakiś czas, przez dłuższy okres były moimi głównymi piórami i nie ma na nich żadnych niepokojących śladów po skuwce. Edited August 6, 2016 by Prumar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chester Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Hmm, to pocieszające co napisałeś... Patrząc na cenę, być może faktycznie warto zaryzykować... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Dzięki za fajną recenzję! Ja miałem kłopot w Kaweco Sport, bo stalówka była sucha, przerywała i pisała fatalnie. Musiałem ją przeszlifować. Po tym już jest dobrze, więc polecam wytrwałość i eksperymenty. Jedno mnie w Kaweco wkurza - od Sporta za osiem dych po Dia2 za trzysta są mnetowane te same stalówki. To tak, jakby od Foxa do Passata montować ten sam silnik. O ile rozumiem, że w Sporcie i Studencie jest ta sama, bo obydwa są budżetowe, o tyle w Dia2 powinna być lepsza. Myślę sobie, że jeśli wydałbym bez mała trzysta złotych na pióro i trafiła mi się stalówka, którą musiałbym szlifować, to chyba chodziłbym po ścianach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted August 7, 2016 Report Share Posted August 7, 2016 Dziękuje za dobrą recenzję Żadne Kaweco, oprócz DIA 2 nie przemawia do mnie wyglądem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 (edited) Hmm drogie jak na pióro którego nazwa modelu to Student co wskazuję tak zwany target. Ciekawe jak ma się ono jakościowo do Pilota MR, Pilota Prera czy Platinum Balance? (te dwa ostatnie to podobny budżet w Polsce) Cena nie najniższa i niczym nie uzasadnia słabej kontroli jakości - stalówka i spływak to podstawa. Edited August 16, 2016 by Gorz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chester Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Dziękuje za dobrą recenzję Żadne Kaweco, oprócz DIA 2 nie przemawia do mnie wyglądem A te końcówki w kształcie jakiejś nakrętki czy jak to nazwać - takie ząbki, to Ci się też podoba? Ja właściwie tylko dlatego jeszcze nie kupiłem Dia2, bo imo wygląda to kiepsko ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucius Posted August 16, 2016 Report Share Posted August 16, 2016 Posiadam Dia2 ze stalówką M, kupiłem nówkę na Allegro za 180zł i za tą kwotę jestem zadowolony. Bardzo dobrze mi się pisze tym piórem, chociaż muszę się zastanowić nad jakąś cieńszą stalówką, pewnie F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Dio jakiego pióra można porównać stalowkę F w tym piórze. Zastanawiam się nad tym piórem ale zależy mi na kresce taniej jak F w waterman lub M w pilot MR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Ja jestem zdegustowany plastikiem w Sporcie - coś najgorszego co miałem dotychczas w ręku (odczucia, faktura itd) - choć co do jakości wykonania uwag brak. W Studencie jest ten samo tworzywo sztuczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Jest zupełnie inne. Grubsze, cięższe, przyjemne w dotyku i odbiorze. Niepodobne do żadnych innych plastikowych piór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Zamówiłem dzisiaj czarnego studenta ze stalówką EF. Zobaczymy jak przyjdzie czy piszę cienko i w ogóle jak się prezentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Dziękuję za recenzję, rzetelnie napisana, i fajnie sfotografowana, właśnie na takich opisach buduje się plany zakupowe. Gratuluję. Pióro warte uwagi i coraz bardziej przekonuję się, że zakupu. Ciekaw jestem uzupełnienia recenzji za jakeś 2-3 miesiące, czy nie będzie podrapane w brudne rysy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 13, 2016 Author Report Share Posted September 13, 2016 Ciekaw jestem uzupełnienia recenzji za jakeś 2-3 miesiące, czy nie będzie podrapane w brudne rysy.Sama recenzja została napisana po około czterech miesiącach od zakupu. Z piorem do tej pory nie dzieje się nic niepokojącego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted September 14, 2016 Report Share Posted September 14, 2016 Dziękuję, tym bardziej cenna recenzja, że po kilku miesiącach napisana, po sprawdzeniu pióra w boju. Przekonuję się do zakupu, właśnie białego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 22, 2017 Author Report Share Posted January 22, 2017 раскрутка сайта раскрутка сайтов в яндекс продвижение сайтов в яндекс продвижение сайтов в яндекс Chytre te strony. Wymagają JavaScript i ciasteczek, bez czego nie da się wejść. Ktoś patrzył co na nich jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Na moje kaprawe oko trolling o pozycjonowaniu stron. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Mam Kaweco Classic Sport... bardzo przyjemne pióro; świetnie się nim pisze Jednak Student do mnie nie przemawia... jakoś nie lubię metalowych sekcji; nie leżą mi w dłoni Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Też nie jestem zwolennikiem metalowych sekcji ale ta w student jest bardzo wygodna w pisaniu. Cylindryczny kształt sekcji sprawia że bardzo wygodnie się go trzyma i pisze. Kaweco student to na prawdę udane pióro za rozsądną cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 W piątek zamówiłem Studenta w wersji Black z Fką. Kiedy zobaczyłem to piórko pierwszy raz, to nawet nie zwróciłem uwagi. Potem około pół roku używałem Sporta, w którym prawie wszystko mi nie pasowało poza stalówką - była naprawdę znakomita. Po ciężkich rozkminach w końcu się zdecydowałem, bo widziałem w Studencie więcej plusów niż minusów i stopniowo zaczynał mi się podobać. Kiedy przyjdzie - napiszę o nim coś więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Ja mam stalówkę ef a kolor pióra czarny. Po 6 miesiącach użytkowania mogę stwierdzić że jakość wykonania jest super. Plastik nic się nie rysuje i jest lepszej jakości niż w sport. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 (edited) No właśnie! Czarny Sport po 6 miesiącach sporadycznego użytkowania i noszenia w etui wyglądał kilkakrotnie gorzej niż Pelikan M200 po 6 latach. Złocenia złaziły już po tygodniu, a miejsca, w których gwint dotykał korpusu były tak porysowane, że żal patrzyć. Owszem - plastik nie pękał, nie kruszył się, ale wyglądał okropnie. Właśnie dlatego zdecydowałem się na Studenta, który jest co prawda dwukrotnie droższy, ale wszyscy piszą, że lepiej wykonany. A do Autora recenzji mam pytanie - piszesz, że stalówka na początku przerywała. Często spotykam się w recenzjach z tym, że Bocki mają "baby bottom effect", albo skrzydełka stalówki za ciasne i atrament źle płynie. Co było u Ciebie problemem i jak sobie z nim poradziłeś? Edited January 22, 2017 by montero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted January 22, 2017 Author Report Share Posted January 22, 2017 Montero, bez przesady z tym zużycim Sportów To niemożliwe żeby złocenia po tygodniu zaczęły schodzić. Moje Sporty użytkowane średnio intensywnie od początku tego roku szkolnego wyglądają tak: Są w naprawdę dobrym stanie. Korpus faktycznie rysuje korpus, ale nie aż tak żeby nie można było patrzeć. Co do stalówki w Studencie, ona po prostu na początku przerywała, a po około dwóch dniach przestała i pisała już dobrze sama z siebie. Nie musialem nic w niej poprawiać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts