visvamitra Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 (edited) Private Reserve zostało założone przez Terry'ego W. Johnsona i Susan Schube w Zionsville. Wizję na biznes mieli prostą - zaoferować klientom jak najszerszy wybór kolorów w przystępnych cenach. W ofercie Private Reserve jest około sześćdziesięciu atramentów zapakowanych w proste kałamarze. Inkausty te wyróżniają się dobrym przepływem, dobrym nawilżeniem i silną saturacją. Sepia to atrament o bardzo ciekawym kolorze, który szalenie mi się podoba. Niestety sam atrament jest niestabilny. Po upływie około miesiąca zawartość próbki przypominała błoto, atrament był gęsty i nie za bardzo chciał pisać. Z drugiej strony wiele osób chwali sobie tę sepię, więc może mi się trafiła felerna próbka (byłbym zaskoczony, została zakupiona u Gouletów). W ogóle z atramentami PR mam dziwne doświadczenia - kolorki są fantastyczne, ale zachowanie (a miejcie na uwadze, że dla mnie właściwości atramentów mają drugorzędne znaczenie) zniechęcają do ich używania. Jestem ciekawy, co wy myślicie o inkaustach Private Reserve? Ekspresjonizm abstrakcyjny (czyli strzał strzykawką napełnioną atramentem na kartkę papieru firmowego nieznanej proweniencji) Krople atramentu na ręczniku kuchennym marki Queen Software Id Oxford Recycled 90 g, Kaweco Sport Classic, B Edited April 22, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 To cieniowanie przypomina mi galusową mandarynkę Nicponia. Bardzo ładny kolor. Od szarości zaczyna mnie "giąć" ku sepiom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Czy ja wiem Kolor podstawowy niczego sobie, ale to cieniowanie trochę dziwnie wyszło. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Przypomina mi Miodowy od Konrada. Wygląda świetnie! Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Bardzo mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Rzeczywiście niezwykłe cieniowanie. Odpowiadając na pytanie visvamitry o doświadczenia z atramentami PR: nie lubię ich, bo przy mokrych stalówkach koszmarnie strzępią. Amen. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 22, 2015 Author Report Share Posted April 22, 2015 Dzięki Aoirghe Tak się zastanawiam, czy to cieniowanie nie jest przypadkiem wynikiem rozwarstwienia się roztworu. Jutro wrzucę Copper Burst i tam to dopiero się cuda dzieją. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Mi tam z DC Supershow Blue nic dziwnego się nie dzieje. Przechowuję w kartoniku w szufladzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milka Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 "Bsytki". Wygląda jakoś tak... wrzodowo. No ale ja ogólnie nie lubię brązów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 22, 2015 Author Report Share Posted April 22, 2015 @pitzmaker - nie wiem. Jestem ciekawy doświadczeń innych. Moja próbka przeobraziła się w jakąś obrzydliwą zawiesinę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Aż się przestraszyłem po tych opisach cokolwiek kupić z PR i zatankować choćby do pióra za 10 złotych. Sepia to moje tematy - ale na szczęście jest tyle alternatywnych że nie trzeba zaprzątać sobie głowy PR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Brązowy, miodowy, złotawy, ale sepia?? Jakoś inaczej to widzę. Pozdr. Ch. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Bardzo, bardzo. Jestem na tak. Zwłaszcza to cieniowanie mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Cieniowanie - genialne. Jeśli chodzi o właściwości, to mam doświadczenie z Electric DC Blue i American Blue. Zachowanie - póki co - wzorowe w przypadku tych butelkowanych (no, może ciut większe strzępienie na słabszych papierach). Żadnych glutów, mazi i tym podobnych (przechowywane w szufladzie, starannie zakręcone, bez dostępu światła). W kwestii nabojów - mam mieszane uczucia. Zdarzyło mi się kiedyś nieopatrznie zostawić nabój w Pilocie Plumixie na kilka tygodni. Efekt? Mazio-breja w spływaku (i resztka w naboju), odmaczanie w detergencie (zostawiłem na dwa dni), po czym intensywne płukanie. Mam wrażenie, że tu nie chodzi o "niestabilność" PR, tylko raczej o nasycenie barwnikami. W przypadku takiego np. Pelikana, Parkera, czy innego Watermana efekt byłby zdecydowanie mniej spektakularny - po prostu atrament by odparował pozostawiając prawie czysty nabój. PR ma intensywne, ciekawe, soczyste kolory, które to właściwości nie biorą się wszak znikąd. Prawdopodobnie właśnie to nasycenie substancją barwiącą powoduje czasami dodatkowe "efekty". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 (edited) Pomimo niektórych głosów negatywnych w związku z tymi atramentami dzisiaj właśnie kupiłem 3 kolory PR. Ja akurat używam praktycznie totalnej klasyki więc kupiłem: velvet black, midnight blue i ebony brown. Popróbujemy zobaczymy. Kolor z recenzji, to niestety nie mój typ. Tym niemniej faktycznie bardzo ciekawe cieniowanie. Edited April 22, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted April 22, 2015 Report Share Posted April 22, 2015 Przypomina mi Miodowy od Konrada. Wygląda świetnie! Dzięki za recenzję +1 żeby zobaczyć porównanie z miodowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 mnie z twsbi do tej pory wyłażą resztki PR invincible blue. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 23, 2015 Author Report Share Posted April 23, 2015 (edited) Edited April 23, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 Hmm, jednak nie jest tak bardzo podobny - Miodowy ma bardziej przewidywalne cieniowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 29, 2015 Author Report Share Posted April 29, 2015 A tu zdjęcie próbówki: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 O kurde Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted April 29, 2015 Report Share Posted April 29, 2015 To u góry.... batonik czekoladowy? moze toffi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 Bardzo mi się spodobał ten kolor.Gdzie można nabyć taki atrament? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 30, 2015 Author Report Share Posted April 30, 2015 W Abernatopen.pl. Jeśli się zdecydujesz, daj znać jak się u ciebie w piórach i w kałamarzu zachowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted April 30, 2015 Report Share Posted April 30, 2015 (edited) Ok, zamieszczę informację+zdjęcia w tym wątku.Kupię go po majówce i może jeszcze jakiś inny kolor. Edit : A i dziękuje za informację. Edited April 30, 2015 by Pawel88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts