Ground Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Witam, zacznę od tego że niedawno (miesiąć może dwa) wygrałem pióro, było darmowe więc brak marki ani oznaczenia mnie nie zdziwł. Tak zaczeła się moja przygoda z piórem i teraz chciałbym kupić pierwsze poważne pióro. Jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę więc potrzebuje pomocy w wyborze -Musi być wytrzymałe (warunki szkolne) -Powinno posiadać tłoczek -Stalówka powina być chromowana a nie złota -Powinno być proste a zarazem eleganckie -Stalówka F od biedy ujdzie M -Budżet do 100/120 zł Jeśli nie napisałem o jakimś ważnym aspekcie to proszę o zwrócenie mi uwagi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Tłoczek - mówimy o konwerterze (takim naboju niby, co ma pokrętło do napełniania) czy tłoku jak w Pelikanach? Bo z tłokiem w tym budżecie będzie ciężko. Chyba tylko Reform 1745 albo indyjskie wynalazki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jwrzask Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Polecam CI Lamy Safari lub Pilota 78G. Bardzo wysoka jakość i dobra cena. Za zaoszczędzone pieniądze kupisz sobie jeszcze duży zapas atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ground Posted May 30, 2014 Author Report Share Posted May 30, 2014 Chodzi mi o tłoczek, Pilot wydaje się być ok ale poczekam jeszcze na inne propozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) gdyby w rachubę wchodziły używki (np. z ebay'a), to bym polecał parkera 45 z lat '70. zasadniczo polecałbym ze złotą stalówką, ale stalowa z tego okresu też powinna być ok. ewentualnie szukać p45 ze zlatką amerykańską 10 kt. one były bardziej białe niż złote. Edited May 30, 2014 by rbit9n Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 (edited) Jak zwykle polecam nieśmiertelnego Faber-Castell Basic, ze stalówką F edit: pełna nazwa firmy. Edited May 30, 2014 by Ann Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Z tym, że F-C to kawał pióra - strasznie ciężki. Ale z drugiej strony powinno spełniać warunek pióra wytrzymałego Może pilot Metropolitan - kupowane w Polsce są na europejskie naboje, natomiast te z eBaya mają tłoczek w zestawie z tego co pamiętam. W budżecie się zmieścisz i jeszcze na atrament zostanie. Albo Lamy Al-star o ile wolisz metalowe, bądź safari jeśli plastik. Tylko one mają wyprofilowaną sekcję co może zarówno być wadą jak i zaletą Tłoczek można dokupić bez problemu przez internet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kAdi Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Nie moge już edytować, a tak mi sie przypomniało. W przypadku Lamy możesz je kupić na znanym portalu aukcyjnym nawet taniej niż 50 pln, trzeba tylko szukać i czekać na licytacje. I wtedy kupić następne pióro, i następną butelkę atramentu... i tak to sie zaczyna, z grubsza mówiąc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Jak zwykle polecam nieśmiertelnego Faber-Castell Basic, ze stalówką F Popieram @Ann. Pióro F-C Basic nigdy mnie nie zawiodło i jest nieomal pancerne. Chociaż @Ann ma Rotringa klasy ‘panzer’ . Jest też wersja F-C Loom (pamiętam cenę z ub roku gdzieś na poziomie 85 zł)– lżejsza i trochę może podobna do lamy Al-Star. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Tłoczek - mówimy o konwerterze (takim naboju niby, co ma pokrętło do napełniania) czy tłoku jak w Pelikanach? Bo z tłokiem w tym budżecie będzie ciężko. Chyba tylko Reform 1745 albo indyjskie wynalazki. Pelikana M150 powinno się trafić w tym budżecie. Oczywiście jeśli może być używany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid09890 Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Jak zwykle polecam nieśmiertelnego Faber-Castell Basic, ze stalówką F Faber-Castell oczywiście pisze świetnie, ale nie nazwałbym go nieśmiertelnym. Mój niecały tydzień temu po upadku ze stołu przepołowił się . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ground Posted June 2, 2014 Author Report Share Posted June 2, 2014 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zdecydowałem się na Faber-Castell Basic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ground Posted June 7, 2014 Author Report Share Posted June 7, 2014 Pióro sprawdza się znakowmicie Dotarło w sam raz na egzamin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted June 7, 2014 Report Share Posted June 7, 2014 Ja na maturę poszedłemn z moim "magicznym" piórem - Parkerem Jotterem To było moje szczęśliwe pióro - drogie, "zagramaniczne" i takie "dobre". Teraz bym wziął jakiegoś Japończyka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcentric Posted June 7, 2014 Report Share Posted June 7, 2014 Mnie po zakupie przestraszył ciężar Basic'a - w porównaniu do Hemisphere to kawał grzmota Nie wiem też czy to kwestia tuszu, ale wydaje mu się ze pisze z nieco grubszą kreską niż Waterman (również F) :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ground Posted June 8, 2014 Author Report Share Posted June 8, 2014 Jako iż jest to moje pierwsze pióro to nie mam porównania ale wydaje mi się że pismo jest całkiem grube. Używam atramentu za 4 zł. Hero czy jakoś tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted July 7, 2014 Report Share Posted July 7, 2014 Dobre pióro wybrałeś, ale atrament to wybierz sobie lepszy, chociażby Pelikana lub Watermana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts