bosa Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Witojcie! Po popełnieniu recenzji najbardziej męskiego ze wszystkich piór - szerokiego w barach Duke'a 2017 (http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3706-duke-2017-czyli-szeroki-w-barach/) pora wziąć się za najbardziej kobiece ze wszystkich piór. Przed państwem... Duke Chast Lady! Wygląd, konstrukcja i inspiracje Tym razem połączyłam te trzy kategorie, bo wydały mi się bardzo powiązane. Jak wyrażają się o niej producenci: "Kolekcja Chast Lady charakteryzuje się bogatą gamą kolorystyczną i jest dedykowana płci pięknej. Linia instrumentów z tej kolekcji przywodzi na myśli kształt kobiecej sylwetki." Czy pióro ją przypomina, sami oceńcie. Mnie osobiście Lady od razu skojarzyła się swoją bielą i kształtem z tą panią: Co do budowy: Korpus i skuwka wykonane z mosiądzu powlekanego lśniącą białą laką. Korona skuwki zdobiona masa perłową. Chromowane wykończenia. Nic dodam, nic ujmę Piórko ma charakterystyczny kształt, który jednak wbrew pozorom (sama się na to złapałam) różni się mocno od Duke'a 2017 - przede wszystkim nie jest tak ciężkie, a "wybulwienie" (nie wiem, jak to inaczej nazwać: zgrubienie?) przed sekcją nieco mniejsze. Sekcja metalowa, jak to często Duke'om bywa. Wymiary Zamknięte: ok. 13,5 cm Otwarte: ok. 12 cm Średnica skuwki: ok. 1 cm Stalówka... ...różni się nieco od innych Duke'owskich stalówek, z którymi miałam do czynienia (2017 i 209), jest w bardziej klasycznym kształcie. Twardawa. Rozmiar: mam wrażenie, że porównywalny do cieńszej F-ki (to pierwsze cieniej piszące pióro, którym pisze mi się wyśmienicie o.o) Próba pisma Piórko chodzi bardzo lekko, startuje niemal od razu, choć nie ukrywam, potrzebowało mocnego rozpisania, gdy było nowe. Teraz jednak mogę bez przeszkód zostawić je nawet bez skuwki i jakoś pisze, to bardzo wygodne. Podoba mi się w Lady to, że nie wymaga przykładania praktycznie żądnej siły - pisanie nią to istny odpoczynek dla ręki. To bardzo rzadkie wśród moich piór, dlatego naprawdę to doceniam. Dodatkowa informacja: Chast Lady stworzona jest do pisania na dziadowskim papierze - im gorszy tym przyjemniej się pisze. A najmilej to się rozwiązuje krzyżówki w gazetach z ekologicznego, nieco śliskiego papieru z recyklingu. Ciekawe dlaczego tak jest Kącik księgowej Pióro dostane popod choinkę, więc nie wiele wiem o jego pochodzeniu... oficjalnie. Z mojego rozpoznania wynika, że pióro można bez problemu nabyć w jednym z wieku sklepów internetowych, gdyż jest w Polsce ogólnie dostępne, za kwotę od 85 zł do aż 130 zł jak ktoś jest uparty. Za nowe, oczywiście. Jeśli chodzi o wersje kolorystyczne to jest ich kilka: Moja, biała, nie jest tak właściwie do końca biała: w świetle widać cienie lekko fioletowoniebieskie, jakby była całą z masy perłowej. Podoba mi się to. Podsumowanie Polecam Paniom szukającym lekkiego a zarazem bardziej solidnego niż Hirołki pióra wiecznego do pisania na co dzień. Ja jestem zadowolona - Chast Lady ulokowała się na 2. miejscu podium moich ulubionych Duke'ów. Jak na razie. Dziękuję za lekturę i tradycyjne babeczki w podzięce! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Genialna recenzja! Co do kształtu korpusu to pierwsze skojarzenie miałem raczej z Pilotem Bamboo, ale oczywiście Twoje skojarzenie z Marylin jest znacznie, oj znacznie, lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Dziękuję bardzo Ojej, zapomniałam dodać najważniejszego zdjęcia: małżeństwa Duke'ów! Zaraz to naprawię! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Oto i bonusik: Nowożeńcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Recenzja jak recenzja ale te babeczki Edited December 30, 2013 by endru098 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Babeczki? No tak, Święta... Świetna recenzja. Myślę, że pióro może się podobać. A za parę miesięcy napisz jak się trzyma ta Lady. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 A za parę miesięcy napisz jak się trzyma ta Lady. Napiszę. Mam nadzieję, że będzie trzymała poziom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Lubię twoją prozę. Diuki też lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Bardzo ciekawa recenzja. Chyba sprawdzę gdzieś w terenie walory tej stalówki. Podzielisz się przepisem na te babeczki? Dzieci by oszalały... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 @bosa, jak Cię babcia lubi, tak te pióra z bulwiastością swoją ją odrzucają, no nie da rady, nie spodoba mi się ten model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 piękne piórko i jedna z najładniejszych recenzji jakie czytałem. Podwójne gratulacje!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 31, 2013 Author Report Share Posted December 31, 2013 Lubię twoją prozę. Diuki też lubię. piękne piórko i jedna z najładniejszych recenzji jakie czytałem. Podwójne gratulacje!! Bardzo dziękuję, miło mi słyszeć, że moja radosna twórczość się komuś podoba @bosa, jak Cię babcia lubi, tak te pióra z bulwiastością swoją ją odrzucają, no nie da rady, nie spodoba mi się ten model No trudno :< Będę Cię przekonywać dalej! Podzielisz się przepisem na te babeczki? Dzieci by oszalały... Sama nigdy nie robiłam, takie jak na zdjęciu nigdy piękne nie wychodzą W sieci przepisów jest kilka: http://kulinarnemiszmasz.blogspot.com/2012/04/babeczki-ciasteczkowy-potwor.html http://smaker.pl/przepis-muffinki-ciasteczkowy-potwor,100163.html http://www.tipy.pl/artykul_13057,jak-zrobic-babeczki-ciasteczkowy-potwor.html Pierwsze trochę przerażające, ale pozostałe 2 ujdą w tłumie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 twórczość tak, pióro nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniss Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Awwww...zakochałam się w zielonym, a u Ciebie widać, że biały tak cudownie kobiecy. Co teraz*, co teraz, co teraz?!?!?! *o, nie, nie, nie, obydwu nie kupię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 *o, nie, nie, nie, obydwu nie kupię Narazie tak myślisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniss Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Chyba na razie wystarczy, że piórka śniły mi się w nocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Awwww...zakochałam się w zielonym, a u Ciebie widać, że biały tak cudownie kobiecy. Co teraz*, co teraz, co teraz?!?!?! *o, nie, nie, nie, obydwu nie kupię A biały był moim faworytem od początku Ewentualnie pomarańczowy, też jest ładny, ale biel to klasyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Fajna recenzja, a o babeczkach to nawet nie wspomnę .... Ewentualnie pomarańczowy, też jest ładny,... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 A ja się zastanawiam czy pióro leży "w ręce" czy w ręku ewentualnie w dłoni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted February 3, 2014 Author Report Share Posted February 3, 2014 Wypraszam sobie, panowie. Mi Chast Lady badzo dobrze leży w dłoni, ze stalówki także jestem zadowolona. Wobec powyższego, a także podejmujac temat po koleżance Aniss chyba nie jest grzechem zastanowic sie nad kolorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Pomarańczowy rulez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniss Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Mi zielen Chast Lady przypomina kolor klipsow babci, takze tentego. O. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts