kebabożerca Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Siedzę przed monitorem i paczę na piksele. Szukam notesów. Oczywiście coś ładnego i pod pióro. Niestety jak to z takimi rzeczami bywa, są one drogie. W przeliczeniu średnio 60zł za coś formatu A5. Niby producenci zasłaniają się tym, że ręczna robota ale ta zazwyczaj ogranicza się do wykończenia. Cięcia i skład wciąż bywa maszynowy. I nagle przychodzi mi do głowy myśl: a co, jak sam sobie zrobię taki notes? Ha! To jest pomysł! Zebrałem materiały, przypomniałem sobie podstawy introligatorstwa, trochę poszperałem i już mam kilka notesików. Na początku wszelkie testy klejów, cięć, szycia, etc przeprowadzałem na najtańszym International Polspeed: Pierwszy notes ma karty szyte w bloku, drugi jest klasycznie szyty. Oba mają okładki z fakturowanego kartonu oraz strony tytułowe, każdy po ok. 100 stron. Poniższy kajet zrobiłem pod kątem przetestowania sztucznego zamszu jako okładki. Wyszło nawet ok, niestety zamsz przy cięciu strzępi się, najlepszą metodą na strzępki jest przypalenie krawędzi nad ogniem. Dorzuciłem też zakładkę z czarnej tasiemki. Tutaj większa wersja, coś koło A5. Wszystko jak w powyższym: Kiedy uporałem się z szyciem i klejeniem przyszła pora na coś fajniejszego. Na kremowym papierze Clairefontaine o gramaturze 100g/m2 podrukowałem delikatne błękitne linie oraz strony tytułowe i złożyłem poniższe zeszyty: Okładki jak wcześniej, z kolorowego kartonu, bloki szyte a następnie klejone, 96 stron każdy. W obu zakładka. Zrobiłem też wersje podobnego formatu, tylko z mniejszą ilością stron (44 oraz 60) i tylko szyte: Obecnie pracuję nad notesem w rudej okładce, na gumkę. Skończyłbym jeszcze dziś, ale gumki brak W poniedziałek skoczę do jakiegoś sklepu z dekupażami i wezmę trochę tektury i papierów ozdobnych, żeby poćwiczyć twarde oprawy. W kolejce czeka też kajet w kratkę. Na Clairefontaine rzecz jasna da się bardzo komfortowo pisać piórem. Ogólnie cała robota nie jest trudna, potrzeba jedynie obcykania w zabawie z narzędziami, klejami i innym ustrojstwem, trochę cierpliwości i dokładności. Zabawa jest przednia, a własnoręcznie zrobiony kajet cieszy tym bardziej im bardziej się przyłożymy. Pomijając koszty narzędzi (większość zazwyczaj ma się w domu) wychodzi też taniej niż markowy notes. Robimy co chcemy i jak chcemy. Tymczasem mam kilka zamówień, które muszę ogarnąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba989898 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Forumowy notes PWF anno domini 2013... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 No jest moc:) Pytanie techniczne: czym przycinasz papier po złożeniu, żeby brzeg całego notesu był równy. 100 stron to spora grubość... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 26, 2013 Author Report Share Posted October 26, 2013 Zwykłym nożykiem do tapet, linię trzymam specjalną antypoślizgową linią do cięcia. Ma ona pionową, stalową ściankę, dzięki czemu łatwiej utrzymać nóż prostopadle do podłoża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 zdjęcia pierwszych prób to ja osobiście na maila dostałam ładnie szalejesz z tymi przygotowaniami córci do szkoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 No, muszę powiedzieć, że wbiło mnie w podłogę. Wkomponowało. Gratuluję. Myślę, że PWF może starać się o miano enklawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Иван Васильевич меняет профессию Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Dzięki, dzięki. To dopiero początek Siostrze będę robił niebawem przepisownik kuchenny w formacie A4. Muszę jeszcze tylko nad oprawieniem pomyśleć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Brawo, brawo i jeszcze raz wielkie uznanie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Jest w planach wersja na sprzedaż? Świetnie, pożeraczu kebabów! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 27, 2013 Author Report Share Posted October 27, 2013 Jest w planach wersja na sprzedaż? Świetnie, pożeraczu kebabów! Zawsze da się coś zmontować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Zawsze da się coś zmontować Hm, to może produkcja NOTESU FORUMOWEGO?! :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 To by zajęło trochę czasu. Myśl zacna - ręczny notes z własnym nickiem/imieniem oraz logotypem PWF i w ulubionym kolorze byłby fajnym gadżetem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Respekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Bardzo ładnie ci to wyszło pod względem graficznym, gratuluję Ja wykorzystywałem jako materiał obiciowy tapetę - żeby brzegi ładnie wyglądały zakładałem ją do środka, a żeby nie było widać wewnątrz zeszytu brzydkich złożeń i klejenia to pierwszą stronę zeszytu sklejam z okładką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Bardzo ładnie ci to wyszło pod względem graficznym, gratuluję Ja wykorzystywałem jako materiał obiciowy tapetę - żeby brzegi ładnie wyglądały zakładałem ją do środka, a żeby nie było widać wewnątrz zeszytu brzydkich złożeń i klejenia to pierwszą stronę zeszytu sklejam z okładką Standardowa procedura podklejania okładek Próbowałem z tym zamszem tego typu klejenie ale nie wyszło mi to za dobrze przy miękkiej okładce. Zamówiłem dziś płat skóry w klasycznym kolorze brązowo-bordowym i będę miał co robić do końca weekendu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 To by zajęło trochę czasu. Myśl zacna - ręczny notes z własnym nickiem/imieniem oraz logotypem PWF i w ulubionym kolorze byłby fajnym gadżetem This is it And it fits And it feels like this is good enough for me! http://www.youtube.com/watch?v=obd0SlkytHc#t=38 Świetny pomysł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Dobra, powoli mnie przekonujecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Dobra, powoli mnie przekonujecie Mom, Please... (Czy to są wystarczająco "kocie" oczy, by ostatecznie przechylić szalę na nasza stronę? ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 (edited) No to burza mózgów. Proponuję na wspomnianym papierze Clairefontaine bo jest jak na razie idealny do piórowych spraw i bardzo ładnie wygląda. Do tego: - linie jak widać na zdjęciach (kratki jeszcze nie robiłem - mogę coś popsuć przy składaniu ) - format ciut mniejszy od A5 (muszę obciąć na koniec skrawek góry, dołu i boku) - ilość stron 96, 160 lub 192 - strona tytułowa z jakąś fajną ornamentową ramką, nazwą forum, wydrukowanym nickiem/imieniem (np. czcionką copperplate) i dodatkowymi linijkami do dopisania własnego tekstu - zakładka tasiemkowa (lub dwie) - okładka półsztywna - nie tradycyjnie miękka, lekko sztywna z dodatkowym kawałkiem tylnej okładki "zawijanym" na przednią część. Coś tego typu: KLIK! Aktualnie szukam po sklepach odpowiedniej gumy, bo tylko tyle mi potrzeba do skończenia prototypu - gumka (przede wszystkim w związku z powyższym punktem) - kieszonka z tyłu na drobne karteluszki - jeśli notes będzie miał 192 strony to mogę spróbować wyposażyć go w gumeczkę na pióro jak TUTAJ, oczywiście najlepsza ku temu okładka będzie "zawijana" jak kilka punktów wyżej - może złocone brzegi? Pozostaje kwestia oprawy. Pomijając kilka powyższych punktów można zrobić najprostszą kartonową. Uwzględniając wszystkie mogę zrobić na prezentowanym zamszu. No i będzie czasem widać ślady po cięciu, czasem jakiś frędzelek czy cuś - w końcu w żadnym z etapów nie używam maszyn. Jakieś jeszcze pomysły? Edited October 28, 2013 by kebabożerca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 A może okładka w stylu Midori Travel Notebook'a? Nie wygląda na wiele roboty a system jest bardzo fajny. Ale i ta zaprezentowana mi się podoba Co do papieru - bardzo chętnie widziałbym czysty papier (przynajmniej w swoim egzemplarzu) Tak czy siak jestem już na 99% pewien do czego użyłbym tego nabytku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yennefer Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Mogłabym zaoferować pomoc w wykonaniu "projektu" ornamentu. W końcu zrobiłam użytek z tabletu i photoshopa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Linie, linie i jeszcze raz linie! Jestem za. Podoba mi sie pomysl zakladek, gumek, kieszonek karteluszkowych i tym podobnych, to naprawde wygodne w notesach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Co do ornamentów to też je tworzę w PS Do takiego formatu też wolę linie, czyste karty wolę w mniejszych kajetach. Może by tak przerodzić to w akcję Notes PWF 2014? Do końca roku zbierałbym chętnych i wpłaty a finalny wyrób rozesłać na początku roku? Oczywiście trzeba ustalić kształt końcowy (jednolity projekt dla wszystkich), cenę i może wybór linia/czysty? Za rok by się zrobiło kolejny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 a może kropki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts