ArielN Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Pelikan to jedna z najstarszych firm produkujących pióra wieczne. 1 stycznia 2013 roku minęło ponad 140 lat od kiedy Carl Hornemann sprzedał swoje przedsiębiorstwo Guntherowi Wagnerowi. Tak długi okres funkcjonowania na rynku nie mógł obejść się bez zmian wizerunkowych. Jednak logo Pelikana było modyfikowane w sumie tylko 5 razy. 5 razy przez 140 lat! Pierwsze logo pojawiło się w 1878 roku. Zostało zaczerpnięte przez Wagnera z jego herbu rodowego. Przedstawiało dorosłego Pelikana karmiącego cztery pisklęta. Od tej pory znak firmy zmieniał się pięciokrotnie, dostosowując się do nowych trendów w grafice. Największą modernizację logo przeszło w 1938 roku – cztery pisklęta zostały zastąpione dwoma, a sam znak przybrał uproszczoną formę. Po raz ostatni (póki co) artyści wprowadzali poprawki w 2003 roku. Historia logo Pelikana - zmiany na przestrzeni lat Próbując ustalić rok produkcji pióra na podstawie emblematu umieszczonego na skuwce, nie można zapomnieć o częstych błędach w datowaniu zmian logo Pelikana w internetowych publikacjach. Wzięły się z prozaicznej przyczyny - producent wydał niewielkiej objętości album prezentujący przekształcające się logo. Niefortunnie obok kolejnych grafik umieszczał wybrane lata, w których były stosowane. Niestety wielu autorów nie zwraca uwagi na kontekst, mylnie uznając daty za graniczne. Razem z wizerunkiem Pelikanów zmianom podlegał cały znak towarowy, włącznie z napisem "Pelikan". Historia logo Pelikana - zmiany na przestrzeni lat Publikacja pierwotnie ukazała się na Pióromaniaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 (edited) Ciekawe informacje, dziękuję. Zagadkowa i intrygująca jest ostatnia zmiana, o której piszesz. Ciekawe dlaczego obecnie jest tylko jedno pisklę? Może jest to wyraz jakiegoś dążenia do upraszczania formy. Edited March 13, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Histora logo Pelikana jest dość skomplikowana. Sporo się teraz wyjaśniło. Wreszcie ktoś opracował to sensownie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted March 14, 2013 Author Report Share Posted March 14, 2013 Histora logo Pelikana jest dość skomplikowana. Sporo się teraz wyjaśniło. Wreszcie ktoś opracował to sensownie. To prawda - jest skomplikowana. Nawet sam producent zamiast pomóc, to nieumyślnie napsocił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quetzal Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Tak czy inaczej myślę, że to bardzo udane logo. Estetyczne i pasujące do firmy produkującej pióra. Ani zbyt proste ani zbyt wydumane, po prostu w sam raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Dopiero teraz dopatrzyłem się, że pierwszy wariant logo to klasyczny herb Pelikan z ptakiem karmiącym młode swą krwią. Od kolejnej wersji logo karmienie krwią jest mniej oczywiste (dzioby są zbliżone, co może sugerować karmienie pokarmem bardziej konwencjonalnym). Pelikan karmiący krwią młode to figura Chrystusa i największego poświęcenia. Od lat trzydziestych wariant logo już bez nawiązań heraldycznych i chrześcijańskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 Bardzo ciekawa historia. Dużo czasu mi zajęło, zanim znalazłem różnicę między logo z '38 i '52 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted February 9, 2014 Report Share Posted February 9, 2014 Można w jakiś sposób określić ramy czasowe z jakich pochodzi piórko Pelikana? Posiadam pióro Pelikan M150, dostałem je jako pióro z drugiej ręki ale nigdy nie używane. Mój Pelikan posiada zarówna na stalówce, jak i na skuwce logo z pelikanem karmiącym dwa pelikaniątka. Jestem ciekaw "rocznika" tego pisadła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baca Posted March 16, 2014 Report Share Posted March 16, 2014 JA mam piórki Wagnera z ok. 1930 roky jak określiła Rka ze 2 lata temu, klips jest typowy ale nazwa "Gunter Wagner" a nie "Pelikan". Dlaczego tak? Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amato Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Warto zwrócić uwagę, że od końcówki lat trzydziestych sam pelikan praktycznie nie uległ zmianie. Lekka korekta w 2003 roku. To wskazuje na geniusz dawnego artysty, który stworzył właśnie wtedy ponadczasowe logo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 (edited) Ja jestem ciekawy, jak tak dalej pójdzie, kiedy będzie już logo bez karmionego pisklęcia : Edited September 24, 2014 by Cyb0rg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 pelikan m-250 sprzed 1997 r. eastman double-x 5222, kodak d-76 olympus om-4ti, zuiko macro 3,5/50, extension tubes 36-20-12, olympus f280, własnoręcznie wykonany pierścieniowy rozpraszacz błysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baca Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Ilośc piszczaków zależy od sprzedaży piór. Hej! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 To prawda - jest skomplikowana. Nawet sam producent zamiast pomóc, to nieumyślnie napsocił. Tak się zastanawiam, czy na pewno nieumyślnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Historia logo Pelikana - zmiany na przestrzeni lat nie wiem jak wam, ale mnie rzuca się w oczy spadek dzietności jak u ludzkości... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 nie wiem jak wam, ale mnie rzuca się w oczy spadek dzietności jak u ludzkości... Nam... rzuca, rzuca... np. jakby w poście #11 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts