ArielN Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Zamieszczam link do narzędzia pozwalającego w prosty sposób nadrukować wzór kratki na papier. Użytkowość tego małego programu przejawia się w możliwości prawie dowolnego ustawiania rozmiarów wzoru. Link: http://paperkit.net Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 od teraz kupowanie ryzy papieru ksero i bindowanie w zeszyty na studia nabrało głębszego sensu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Fantastyczne! Tyle razy potrzebowałem papieru milimetrowego... ale nie chciało mi się iść do sklepu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Przydatny program. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 (edited) Zostanę przy stronce http://incompetech.com/graphpaper/ i edytorze pdfów do usuwania ichniego znaku wodnego. Edited March 13, 2013 by Cwiekoszczak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted March 13, 2013 Report Share Posted March 13, 2013 Znak wodny? Brzmi groźnie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Billy Kid Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 To ciekawe, zawsze drukowałem tylko linie. Z kolei w wordzie wychodzi to bardzo ładnie, daje spore możliwości w kolorach i obramowaniach... Ale kratki się nie da, tego mi brakowało. Tylko mi na papierze ksero trochę strzępi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 od teraz kupowanie ryzy papieru ksero i bindowanie w zeszyty na studia nabrało głębszego sensu Nawet nie trzeba bindować specjalne Wystarczy dziurkacz i takie plastikowe wstążki samozaciskowe Zrobiłem sobie w ten sposób skrypt do chemii organicznej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 17, 2013 Report Share Posted March 17, 2013 moja szalona przyjaciółka bindowała 100-200 stron na kilka przedmiotów od razu. ryza papieru to jakieś 10 zł, czarny tusz do jej drukarki to 5 zł i były zeszyty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thornfield Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Fantastyczne! Tyle razy potrzebowałem papieru milimetrowego... ale nie chciało mi się iść do sklepu tyle razy potrzebowałam papieru milimetrowego, więc otworzyłam corela i sobie po prostu narysowałam. pół godziny i kilka złotych w kieszeni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Narzędzie faktycznie wygodne. Ja zawsze rysowałem w AutoCadzie, nie ma znaków wodnych i można sterować dokładnie każdym parametrem. Tyle, że instalowanie tylko po to AutoCada to raczej nonsens... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Fajna sprawa. Tylko jedno mi się nie podoba - adres strony na dole. Znacie generator, który nie robiłby takich gratisów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 My nie znamy, ale zakryliśmy ten adres białym polem programie PDF XChange Viever. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 16, 2013 Report Share Posted October 16, 2013 Też tak można. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 fajny patent, a akurat do mojej drukarki tusz również jest w granicach 4zł to czemu z tego nie skorzystać... tylko.. czy macie jakieś sprawdzone ryzy papieru do piór? Czy może nada się każdy 80g/m2? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 18, 2013 Report Share Posted October 18, 2013 właściwie wszystko się nadaje, efekty jedynie mogą drażnić spróbuj clairefontaine w ryzach, może uda Ci się u siebie w okolicy znaleźć sensowne cenowo, gramatura 120 g/m^2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 DCP Clairefontaine 100g/m2 Zamierzam go wykorzystać jako bazę do swoich notesów. Gładki, lekko kremowy, nie przebija większej większości atramentów. Z białych tanich będę musiał przetestować niebieski i zielony Polspeed. Kiedyś używałem do drukarki i były całkiem spoko, o wiele lepsze niż ich czerwony (gładsze, mniej bibułowate), który do piór się w ogóle nie nadaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 ja czasem drukuję na bloku do korespondencji wiodącej marki z leklerka. mają taki miły bloczek A5 z czystymi kartkami. także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 DCP Clairefontaine 100g/m2 Zamierzam go wykorzystać jako bazę do swoich notesów. Gładki, lekko kremowy, nie przebija większej większości atramentów. Z białych tanich będę musiał przetestować niebieski i zielony Polspeed. Kiedyś używałem do drukarki i były całkiem spoko, o wiele lepsze niż ich czerwony (gładsze, mniej bibułowate), który do piór się w ogóle nie nadaje. Nie ma zielonego i niebieskiego POL speed'a - te papiery nazywają się POL lux (niebieskie opakowanie) i POL jet (zielone opakowanie). Ten druki występuje też w gramaturze 90g/m2 (oprócz standardowej 80g/m2). Faktycznie oba są lepszej jakości (ale i droższe) niż POL speed. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Jakiś czas temu zakupiłem poljet 90g i pol lasercolor 100g - generalnie nie jestem zadowolony. Pomimo tego że lepiej mi sie pisze na większej gramaturze i samo to było spory plusem, ale było sporo problemów. Laser Jet 90 pomimo sporej gramatury ma tendencje do strzepienia i atrament po kilku dniach mocno blaknie. Laser Color 100 w fakturze bardzo przypomina oxford, tylko schniecie jest zdecydowanie lepsze, kłopotów z przebijaniem i strzepieniem nie ma, ale atramenty na tym papierze szybko blakna i już po kilku minutach niektóre pozostają jedynie w postaci nie wyraźnej szarej kreski;/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Jakiś czas temu zakupiłem poljet 90g i pol lasercolor 100g - generalnie nie jestem zadowolony. Pomimo tego że lepiej mi sie pisze na większej gramaturze i samo to było spory plusem, ale było sporo problemów. Laser Jet 90 pomimo sporej gramatury ma tendencje do strzepienia i atrament po kilku dniach mocno blaknie. Laser Color 100 w fakturze bardzo przypomina oxford, tylko schniecie jest zdecydowanie lepsze, kłopotów z przebijaniem i strzepieniem nie ma, ale atramenty na tym papierze szybko blakna i już po kilku minutach niektóre pozostają jedynie w postaci nie wyraźnej szarej kreski;/ Czyli jakieś związki chemiczne, którymi nasączone są kartki powodują to, że atrament szybko blaknie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 o! a ja myślałem, że tylko pigna a4 blaknie kolor w sekundach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Papier chyba po prostu jest wybielany kwasami i trochę z nich potem pozostaje w papierze, bo barwniki w których barwna jest forma zdeprotonowana (anion) zdecydowanie blakly, a te w których barwna jest forma sprotonowana (kation) lub pH nie ma wpływu na barwę generalnie pozostawały prawie bez zmian. Po raz pierwszy blakniecie zauważyłem na lamy BB i Pelikanie BB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Chyba nie kwasami, a nadtlenkiem wodoru albo chlorem. Jakimiś podchlorynem sodu czy czymś. Ale oczywiście mogę nie mieć racji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 chloranem sodu lub chlorem gazowym. tak czy siak, papier tak wybilany ma odczyn kwaśny, który szkodzi nie tylko atramentom, ale i fotografiom. dlatego do oprawiania powiększeń srebrowych, na papierze z podłożem barytowym, trzeba używać tektury bezkwasowej, zarówno to wycinania pp2, jak i do podklejania odbitek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts