Jump to content

Moje próby w kaligrafii

Guest Zero

Recommended Posts

post-1135-0-39155600-1359297940.jpg

Oto, co dziś postarałem się napisać. Zajęło mi to kilka ładnych minut, musiałem się skupić, żeby wyszło równo i ładnie. Czy wyszło, zadecydujcie Wy ;)

Atrament - turkusowy Pelikan

Pióro - zmodyfikowany Parker Vector (stalówka zeszlifowana na ok. 1.25mm, na osełce do ostrzenia noży, ale o tym, jeśli chcecie, innym razem)

Nie używam żadnej wyuczonej czcionki, na początku pisałem tą: http://www.m1h1.com/wp-content/uploads/roundhand2.jpg (wie ktoś może jak faktycznie się nazywa? Bo roundhand wygląda chyba inaczej), potem blackletter, i ostatnio próbowałem wymyślić krój, który by mi się podobał. A co Wy o tym sądzicie? :)

Serio Wam się to podoba? :o Bo mnie się wydaje, że jest miejscami krzywo, niedociągnięte itd, i nie jest idealne... No ale z drugiej strony nie siedziałem nad nauką miesiącami, tylko może jakieś 20 godzin, więc może uda się lepiej wyćwiczyć ;)

Bardzo ładnie. Miałem po sesji też coś wrzucić jak uda się znaleźć czas na napisanie czegoś, ale boję się przy takim poziomie :)

Nie przejmuj się, wklejaj śmiało, może nie jest tak źle :)

• 4 weeks later...

Jak chcesz mogę wstawić skan całego alfabetu po mojemu ;) Ale mam tylko opracowane małe litery.

Inspirując się Twoją próbką tekstu stworzyłem już kilka swoich wariacji. Teraz zabieram się za alfabety gotyckie