visvamitra Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Mam słabość do kolorowych plam. I do akrylu. Najładniejszym akrylowym piórem, jakie posiadam jest Tenny, które opisałem w poprzednie recenzji. Udało mi się jednak kupić dużo tańsze, przyzwoicie wykonane i dobrze piszące pióro wykonane z metalu połączonego z akrylem. Mam na myśli pióro Bookworm 702. Jest dostępne w trzech kolorach. Zdecydowałem się na niebieski. Korpus pióra jest wykonany z metalu, wskutek czego pióro jest dość ciężkie (ok. 30 g). Niemniej leży dobrze w dłoni. Elementy są dobrze spasowane. Przede wszystkim jednak uwagę przyciąga niebieski akryl – bardzo mi się podoba. Właściwie, to kupiłem je właśnie z powodu koloru. Moja ocena: Wygląd/design: 7,5/10 Podoba mi się zestawienie niebieskiego akrylu, czarnych i srebrnych elementów. Tak jak wspomniałem mam słabość do akrylu. Akryl jest ćwierć - przezroczysty – przy dobrym świetle można zobaczyć przez niego konwerter. Wykonanie/jakość: 8/10 – pióro jest solidnie i estetycznie wykonane. Elementy są dobrze spasowane. Mimo że do konstrukcji pióra wykorzystano metal nie jest ono chłodne w dotyku. Nie zauważyłem żadnych produkcyjnych usterek. Waga/wymiary: 8,5/10 – Pióro ma 13 cm bez skuwki, 14 cm z założoną skuwką. Tak jak wspomniałem waży ok. 30 g. W porównaniu do plastikowych piór z mojej kolekcji (Sheaffer 330, Pilot 78G, różne modele Hero) sprawia wrażenie ciężkiego. Średnica pióra w najszerszym punkcie wynosi ok. 1,3 cm, w najwęższym 0,8 cm. W moim odczuciu jest dobrze wyważone. Stalówka: 8/10 – Stalówka jest opisana jako Bookworm – jest stalowa, pokryta dwudziesto dwu karatowym złotem. Nie mogę powiedzieć, że jest sucha, ale nie ocieka atramentem. Pisze się nią bardzo dobrze choć nie tak miękko jak na przykład stalówką IPG. System napełniania: 9/10 – Konwerter / naboje. Nie ma do czego się przyczepić – układ szczelny i pojemny. Cena/jakość: 9,5/10 –Pióro jest dość tanie i solidne wykonane. Mając na uwadze stosunek ceny do jakości z czystym sumieniem polecam. Na koniec załączam próbkę pisma: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Wygląda bardzo smacznie. Ta półprzezroczystość zdecydowanie dodaje mu uroku. I z tego co widzę jest też wersja pomarańczowa :-) Znalazłem w sieci też zdjęcia opisane jako ten sam model gdzie stalówka jest zakryta metalowym elementem - ciekawe czy to wcześniejsze czy nowsze modele? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Gratulacje z nowego zakupu. Bardzo ładne zestawienie kolorystyczne no i atrakcyjna, jak dla mnie, cena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Bardzo ładne pióro w najładniejszej dostępnej wersji kolorystycznej (wg mnie:)) Niestety w wersji z metalową nakładką wygląda jak pióro kulkowe Twój egzemplarz jest dużo lepszy, ale jakoś nie mogę znaleźć w sprzedaży Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Świetna recenzja, a i pióro ciekawe choć ja wolałbym Gray & Black. Ciekawe, czy ten Bookworm 702 jest gdzieś do kupienia w Polsce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 Ciekawe, czy ten Bookworm 702 jest gdzieś do kupienia w Polsce? Wszystkie kolory udało mi się znaleźć na popularnym portalu aukcyjnym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 7, 2012 Report Share Posted November 7, 2012 A, słusznie, dzięki. Najprostsze rozwiązania są zwykle najlepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Bardzo ładne piórko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Trzeba będzie się z nim bliżej zapoznać, zwłaszacza, że - ja pisze visvamitra - jest nie tylko ładne, ale i sprawuje się nieźle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Bardzo ładne! Jacie, z chęcią sam bym je kupił, ale tej wersji nigdzie nie widzę niestety,,, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Przepraszam za double-post. Już znalazłem to pióro i chyba je kupię. Wiecie może coś więcej o tej firmie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cardassia Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Też do niego wracam... Naprawdę intrygujący ten akryl, zwłaszcza wersja pomarańczowa. Liczę na to, że niedługo trochę nim popiszę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Nie mogę odwiedzać tego forum....musiałam je po prostu kupić. Dam znać jak dojedzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 Nie mogę odwiedzać tego forum....musiałam je po prostu kupić. Dam znać jak dojedzie. Podpisuję się. Właśnie kupiłem 3 niebieskie. Jedyne usprawiedliwienie mego postępku to to, że tylko jedno pozostanie u mnie (a jedno czeka przeróbka na stub) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 10, 2012 Report Share Posted November 10, 2012 3????? Mateusz nie rób mi tego... Skąd, gdzie i jak? Jak przerobisz daj cynk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 (edited) Myślę, że nikt się nie obrazi jak wrzucę link z Alledrogo, bo to jedyne miejsce gdzie udało mi się znaleźć ten model: http://allegro.pl/pi...2783686302.html Tyle, że kupiłem ostatnie niebieskie, więc chyba trzeba by było zapytać sprzedawcę czy jeszcze mu coś zostało w razie czego Jasne, że dam znać może jakaś mała (kolejna) relacja powstanie, tym razem z dokładniejszym przebiegiem procesu modyfikacji PS albo wreszcie uda się zrobić jakieś spotkanie w Kato i się pochwalić Edited November 11, 2012 by Mateusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Koniecznie, od razu zamówię tego typu usługę ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted November 11, 2012 Report Share Posted November 11, 2012 Ciekawe i niedrogie. Szare ma ciekawszą dla mnie kolorystykę, ale trochę zniechęca ten salcesonowaty wzorek, w wersji pomarańczowej z kolei wzorek układa się w eleganckie fale. Tak czy siak, któreś piórko trzeba będzie kliknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Zgadnijcie kto wrócił na Alle... http://allegro.pl/pioro-wieczne-akrylowe-bookworm-702-i2788414823.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Ty to masz wpływ na człowieka... (kupiłem!!!) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 Nie dać się, nie dać się, nie dać się... no, przynajmniej wytrzymać do końca miesiąca... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Czy od wczoraj opłaty pocztowe wzrosły..?, ba za dostawę niebieskiego już tak....ja za pomarańczowy jeszcze 4.5zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woltymand Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Być może sprzedawca stwierdził, że za dużo dokłada do kopert bąbelkowych. Lub Poczta Polska różnicuje opłaty zależnie od koloru zawartości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciek Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 ja także, wielkie dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mateusz_ja Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 Właśnie je odebrałem... Jaaaaa! Warto było! Naprawdę wyglądają solidnie, do tego ten kolor... i stalówka choć twarda sunie bardzo gładko (takie lubię) Aż żal, że zabrakło mi (jak na razie) funduszy na pomarańczę No i dostałem gratisik. Co do ceny przesyłki: na kopercie są znaczki za łączną kwotę 5,10zł, więc widocznie podrożała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts