Korner Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Witam Mam na imię Adam. Pióra i atrament nie są moimi pierwszymi permanentnymi chorobami. Jakieś dziesięć lat temu zachorowałem na bokserowirozę czego konsekwencją było niezbędne częste wizyty na wystawach, gorączki na ringach, spazmy przy obserwacji piękniejszych okazów, zaś ostatecznie pojawienie się przed czterema laty jednej przedstawicielki w domu. Osobniczki z wysokim grzbietem, dobrym kątowaniem i niespożytą energią – w dodatku ciemnej pręguski. Towarzyszy mi w wędrówkach po okolicy, a z uwagi na energię (i wspólne zainteresowanie) nieodparcie kojarzy wyjście na spacer z treningiem biegowym. Trudno, stało się, i ukończyłem „przez nią”, w ubiegłym miesiącu półmaraton. Następnym etapem jest maraton w 2017r. Równolegle moja siostra startowała w półmaratonie w dalekim kraju – również skutecznie go przemierzyła i w tym miejscu następuje pointa. To od niej w prezencie przed wielu laty otrzymałem w prezencie „dobre” pióro wieczne – jakiegoś Parkera. Patrzę na niego, patrzę i coraz bardziej mi się on zaczyna podobać. To już nie jest jakiś Parker, lecz Parker Frontier – piękny, mieniący się fioletowo-perłowy egzemplarz. W zależności od światła, tła (efekt językowy, poetycki, jest niezamierzony), przebijają w nim brązy. Z fioletową, gumowaną sekcją, stalową skuwką i stalówką F - pozostanie pierwszym ważnym piórem. Drugim użytkowanym jest ostro drapiący, tandetny, czarny ze „złoceniami”, podbijający pokojowo kolejne obszary mojego serca, chiński no name. Pisać będzie coraz mniej lecz emeryturę dożywotnią ma zapewnioną. W związku z nowym etapem mojego życia, zarówno w wymiarze osobistym i zawodowym – podjąłem zamiar sygnować kolejnym piórem tę zmianę. Pióro, które jak miraż, krąży gdzieś z tyłu mojej głowy, będzie dystyngowanym, klasycznym, niezawodnym przyrządem - codziennie obecnym świadkiem podejmowania przez ludzi trudu wewnętrznej pracy. Aby uhonorować tę sytuację, trudno nie pomyśleć o tradycji, wartości, stąd wybór będzie dokonany z kręgu tradycyjnych, markowych firm i modeli. Jeszcze raz witam wszystkich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted October 15, 2016 Report Share Posted October 15, 2016 Hej! Ho!?? Witaj! !!!To miejsce jest wielkim zbiorowiskiem dewiacji i patologii! Grupą ludzi ogarniętych dziwnymi potrzebami, używających równie dziwnego i niezrozumiałego słownictwa! Używających archaicznych narzędzi do komunikacji! Generalnie: witaj wśród swoich! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 (edited) Witaj! Jak słusznie napisał @Vojtas, to nie jest normalne forum. To jest grupa anty-AA, która pomoże Ci z czystym sumieniem pielęgnować swoje "nieszkodliwe" dziwactwa. Pozdrawiam, Fiamat Edited October 16, 2016 by Fiamat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Cześć świetny wstęp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Admof Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Pamiętajcie, że zawsze lepiej kupować pióra niż alkohol i narkotyki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Oczywiście, @Admofie. Atrament lepszy od spirytusu a pióro od strzykawki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Witaj, powodzenia w wyborze nowego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted October 16, 2016 Report Share Posted October 16, 2016 Witaj Rozumiem zamiłowanie do bokserów, bo to piękne pieski Tylko żeby tak często nie chorowały na raka Mojemu znajomemu już dwa tak umarły przedwcześnie, teraz ma trzeciego, może pożyje dłużej? Wytłumaczysz co to znaczy "dobre kątowanie"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korner Posted October 16, 2016 Author Report Share Posted October 16, 2016 Dziękuję za wszystkie słowa przywitania. W sprawie wyboru pomiędzy narkotykami/alkoholem a piórami nasuwa mi się jednak refleksja łącząca - pozostaje kwestia kto jest dostawcą i czy towar nie był chrzczony. Wąsaty: kątowanie jest to określenie odnoszące się do budowy anatomicznej układu ruchu u psa - dokładnie układu tylnych łap względem osi ciała, miednicy, stawu skokowego - zarówno w pozycji bez ruchu jak też w trakcie biegu. W praktyce pies może wyglądać jak stojący koń czy słoń - cztery łapy w układzie pionowym; po drugiej stronie jest jakby robił ugięcia w podporze (pompki) w fazie wyprostu - przednie łapy pionowo ułożone, tylnie mocno leżące, napięte i "wyrzucone" a zad obniżony. Ze zmian w rasach najbardziej widoczne jest to u owczarka - myślę, że mocno widać u dzisiejszych przedstawicieli obniżenie zadu względem przedniej części ciała i "wyrzucanie" łap tylnich. U mojej bokserki układ ten jest wzorcowy - do jej rasy (bardziej głęboki niż pionowy). Wygląda wówczas jak napakowany dresiarz z piersią wysuniętą do przodu i z przyklejonym prowokacyjnym uśmiechem podnoszącym: szukasz guza?! W postawie zawarta już jest odpowiedź i nie ma wątpliwości co do treści przekazu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montero Posted October 17, 2016 Report Share Posted October 17, 2016 Czołem! kurde, dopóki @Wąsaty nie napisał o psie, byłem pewien, że opowiadasz o dziewczynie, która trenuje boks... Coś z grzbietem mi nie pasowało, ale różne rzeczy mogą się podobać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korner Posted October 17, 2016 Author Report Share Posted October 17, 2016 Bardzo mnie cieszy Twoja ogromna tolerancja. Teraz przepraszam, idę do lekarza, właśnie pękam ze śmiechu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 17, 2016 Report Share Posted October 17, 2016 Ahoj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Witam i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatula Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Dzień dobry, Adamie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Korner Posted November 6, 2016 Author Report Share Posted November 6, 2016 Empi i anatula - również witam, kłaniam się nisko i ślę uśmiechy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts