ArielN Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Montblanc wpadł ostatnimi czasy na pomysł wprowadzenieado swojej oferty pióra Meisterstück Solitaire Tribute to the Montblanc. Na odpowiedź naszych dalekowschodnich sąsiadów nie trzeba było długo czekać. Teraz podróbki są już do dostania również w Polsce. Link do aukcji: http://allegro.pl/pi...3105019886.html Zdjęcia: Najlepsze sprzedawca zostawił na deser: Dla porównania oryginalny produkt (zdjęcia producenta) w dwóch rozmiarach. Classique: Mozart: Nie dajcie się nabrać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 oryginał piękny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Taaaaaaaaaa, zgadzam się całkowicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 podrobka mocno prymitywna w kwestii opakowaniowej biorac pod uwage ze to podrobka nowego modelu;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Ano trafiły. A wraz z nimi nasze zgłoszenia o fałszywkach. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/102-podrobki-montblanc-parker-czyli-true-or-false/page__st__440 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 19, 2013 Report Share Posted March 19, 2013 Przedmiot usunięty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted March 21, 2013 Report Share Posted March 21, 2013 Chińskie MąBlą straszą coraz bardziej. Obawiam się, że technologicznie mogą już nawet wyprzedzić oryginały. To już tylko kwestia "chcenia" właścicieli wschodnich fabryk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pior_nick Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 To my graniczymy z Chinami? Kiedyś graniczyliśmy z Rumunią, ale nie słyszałem jeszcze że Chiny to nasz dalekowschodni - ale jednak - sąsiad Fajna ta podróbka. Można ją traktować jako zgrabnego "chińczyka". OK, wiem że to politycznie niepoprawne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 To była tylko kwestia czasu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted April 3, 2013 Author Report Share Posted April 3, 2013 To była tylko kwestia czasu. Niestety tak. Technologicznie producenci podróbek są już gotowi na wykonanie egzemplarzy identycznych z oryginalnymi. To wyłącznie kwestia świadomej decyzji odnoszącej się do kosztów, popytu i podaży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 w jakim sensie identycznych? podrobią wrażenia z pisania czy tylko dokładnie dopasują ringi i przypilnują, żeby gwiazda była biała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 (edited) Mogą idealnie skopiować przedmiot, łącznie ze spływakiem, a nawet zamontować złotą stalówkę. Wszystko jest kwestią dodatkowego nakładu pracy, a co za tym idzie - opłacalności. Już w tej chwili spływak w podrabianych MB 144 jest niemal identyczny różni się dwoma niewielkimi szczegółami. MB nie stosuje już ebonitowych spływaków, więc wystarczy odlew z odpowiedniej formy. Edited April 3, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 aż tak i nie będzie różnicy w pisaniu nawet? jakiegoś takiego czegoś, co świszczy z pióra "jestem oryginałem, pisz mną"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 wiedząc jak podrabia się części samochodowe, zgaduję, że kopie mogą być na tyle dobre, że różnice nie będą możliwe do wychwycenia bez aparatury pomiarowej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mac.kozinsky Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 (edited) Mogą idealnie skopiować przedmiot, łącznie ze spływakiem, a nawet zamontować złotą stalówkę. (...) Ale czy kiedykolwiek się na to zdecydują? Potencjalnie to wszystko jest możliwe. I na rynek wewnętrzny robią niesamowite rzeczy z tych wszystkich ukradzionych technologii (przekaz od kolegi, który pracuje mieście dawniej zwanym Pekinem). Ale czy miałeś do czynienia z podróbką MB, którą byś sobie kupił i z przyjemnością używał? Która estetycznie i w szczególe nie odstręczała od wzięcia do ręki? Której stalówka nie była rażąco podobna do takiej od powiedzmy... Jinhao? O wiśniowej poświacie, opakowaniu, "in struments" i drogocennej żywicy nie wspomnę... ale niech to by było pióro (bo cały czas o piórach jest mowa xD), którym się przyjemnie pisze i nie jest obskórne... Spływak niemal identyczny... ok, Parker też "użycza" swojej myśli technicznej ideograficznej nacji (ten współczesny Parker, choć fabryka akurat pewnie w tym wypadku "oryginalnie" jest w Chinach). Ale chodzi mi o pióra po prostu... no, ładne i takie, którym można przyjemnie pisać... Pytam serio, tylko odrobinę z przekąsem. Widziałem 145 całkiem ładne ale jak tym się piszę? Czy na Alle to trafiają tylko odpryski z profesjonalnego rynku "replik"? Ale czy w piórach coś takiego istnieje? Może.... TU np. : http://www.replicapen.net/# sąd już zgłosił zastrzeżenia i zamknął sprzedaż, więc może nie było taniochy... Spotkaliście się z profesjonalną podróbką nie w klasie "Olimpiada w Pekinie" tylko "prawie identyczne?" "prawie, które robi niewielką różnicę jeśli chodzi o jakość"? Wiadomo, że o tym się mówi, ale gdzie to można zobaczyć?... Czy takie coś jak na zdjęciach, np. tutaj: http://www.anyreplic...&category_id=57 jest tak samo ładne i 100% exact copy w rzeczywistości? Czy są już podrabiane MB z tłokiem? Ten "Solitaire" wyżej nie wygląda wcale źle ale jednak czegoś mu brakuje.... może trzeba trochę więcej... różu? Pozdrawiam, Mac Edited April 9, 2013 by mac.kozinsky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Nie wiem, jak jest z Mb, nigdy nie miałem w ręku podróbki dorównującej oryginałowi, ale w przypadku Parkera Sonneta miałem w ręku fake, który pisał tak, że mógłbym wziąć go za oryginał. Pocieszam się myślą, że na pewno za rok rozleciałby się na kawałki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts