8868 Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Mam pióro (tani produkt reklamowy), które bardzo często przerywa i długo trzeba je rozpisywać przed pierwszym użyciem. Pióro jest niemal nowe, ma stalówkę Iridium Point Germany, na spływaku wybity symbol "B" (co to oznacza? nie wygląda mi to na szerokość zostawianego śladu) i zalane jest Pelikanem 4001 Blue-Black. Mam pomysł, żeby przetestować mój przyrząd piszący z jakimś innym, bardziej odpowiednim atramentem, ale nie wiem co wybrać. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Jakikolwiek Waterman. Pelikan Blue-Black kiepsko mi sie sprawował nawet przy stalówkach "M" :/ Podobny problem jest z kolorem brązowym tego producenta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 (edited) Jakikolwiek Waterman. Pelikan Blue-Black kiepsko mi sie sprawował nawet przy stalówkach "M" :/ Podobny problem jest z kolorem brązowym tego producenta Dokładnie popieram przedmówcę. Jestem tym atramentem Watermana rozczarowany. Za to ciekawostka - bardzo fajny okazał się atrment Camlin Camel Royal Blue za całe 2,50 zł za 60 ml . Edited March 15, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Dokładnie popieram przedmówcę. Jestem tym atramentem Watermana rozczarowany. Za to ciekawostka - bardzo fajny okazał się atrment Camlin Camel Royal Blue za całe 2,50 zł za 60 ml . Endoor można wiedzieć gdzie kupiłeś ten atrament? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 (edited) Endoor można wiedzieć gdzie kupiłeś ten atrament? Mam dokładnie 13 km do Oświęcimia do hurtowni 'Sklarek Family' . (niepozorny budyneczek niedaleko dworca pkp w Oświęcimu). Ale rzecz jasna oni wystawiają atramenty na allegro (widzę, że teraz jest cena 2,99 zł) i też można zamówić normalnie przez telefon, wyślą bez problemu. Wypadałoby może dopowiedzieć w tym miejscu, że na "starym forum" jest recenzja: http://www.piorawiec...-blue,5199.html. Autor pisze, że ten atrament jest jego zdaniem nieco blady. Kwestia gustu moim zdaniem Jednakże ja dodaję do niego w proporcji 1:4 czarnego atramentu Duke. Piszę tym moim wynalazkiem od ponad roku i nie zauważyłem żadnych niekorzystnych obiawów (jakieś osady, blaknięcie itp.) Edited March 15, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Tez sporo korzystam z tego atramentu, faktycznie z czasem blednie, ale przeplyw, przebijanie itp ma naprade bardzo dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Tez sporo korzystam z tego atramentu, faktycznie z czasem blednie, ale przeplyw, przebijanie itp ma naprade bardzo dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 15, 2013 Author Report Share Posted March 15, 2013 bardzo fajny okazał się atrment Camlin Camel Royal Blue za całe 2,50 zł za 60 ml . Znalazłem go na allegro za 2,99zł z konwerterem. Dla mnie bomba, cena lepsza niż za sam konwerter, który i tak miałem kupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 konwerter ciezko chodzi - ale dziala;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 konwerter ciezko chodzi - ale dziala;) Konwerter troszkę ciężko chodzi tylko na początku potem się wyrobi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 26, 2013 Author Report Share Posted March 26, 2013 Założyłem dziś do pióra konwerter z atramentem Camel Royal Blue. Pierwsze próby wskazują, że problem został rozwiązany. Atrament płynie swobodnie, pióro nie wymaga długiego rozpisywania, a tekst wygląda zdecydowanie lepiej niż w Pelikanie Blue-Black. Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Założyłem dziś do pióra konwerter z atramentem Camel Royal Blue. Pierwsze próby wskazują, że problem został rozwiązany. Atrament płynie swobodnie, pióro nie wymaga długiego rozpisywania, a tekst wygląda zdecydowanie lepiej niż w Pelikanie Blue-Black. Dzięki za pomoc. Tankuj na zdrowie! . Cieszę się, że informacje się przydały. Te konwerterki uczciwie mówiąc to też jakością nie powalają. U mnie w jednym z piór działa ponad rok i jak na razie jest w porządku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 [...]a tekst wygląda zdecydowanie lepiej niż w Pelikanie Blue-Black. Pelikan Blue-Black to porażka! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Najbardziej płynne atramenty jakich używam to Sailory. Nie strzępią za bardzo, kolory mają ładne (nie nazbyt jaskrawe). Tylko... ich specyficzny zapach daje o sobie znać. Nie jest przykry, ale jednak... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Pelikan Blue-Black to porażka! Pelikan ładniej pisze mokrą kreską jak się go trochę rozwodni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 (edited) Tylko... ich specyficzny zapach daje o sobie znać. Nie jest przykry, ale jednak... Ale konkretnie o co chodzi, zalatuje....rybą? Edited March 28, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Sushi Po prostu specyficzny zapach. A może to nadmierne wyczulenie z mojej strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 29, 2013 Report Share Posted March 29, 2013 Też pomyślałem o sushi, skoro... Sailor hahaha . Ale poważnie, to jest istotna przeszkoda w pisaniu piórem, że człowiek niektórych zapachów organicznie nie znosi, chociaż może nawet mu się kolor podobać, takie zycie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 29, 2013 Author Report Share Posted March 29, 2013 Mam za małe doświadczenie, aby rozmawiać o zapachach różnych atramentów, ale mogę powiedzieć, że mój super tani Camel ma akceptowalny zarówno zapach jak i smak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 ...Camel ma akceptowalny zarówno zapach jak i smak jednak piwo wyjdzie taniej, nie mówiąc o smaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 3, 2013 Author Report Share Posted April 3, 2013 jednak piwo wyjdzie taniej, nie mówiąc o smaku Zgadzam się w pełni. Test smaku był nieplanowany, wypadek przy pracy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Wstępnie zdecydowałem się na piórko, będzie to Regal Elizabeth Silver. Teraz pytanie: czy ktoś ma doświadczenia płynące z połączenia tego pióra z atramentem Camlin Camel Royal Blue? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts