Demawenda Posted August 10, 2021 Report Share Posted August 10, 2021 Pewnie nie ja pierwsza szukam atramentu, który po wyschnięciu daje ciemną, krwistą czerwień. Po trzech dniach poszukiwań zwracam się do was. Jakie znacie atramenty o takim odcieniu? Szukam czegoś do codziennego użytku przy stalówce F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 10, 2021 Report Share Posted August 10, 2021 Diamine Oxblood? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted August 10, 2021 Report Share Posted August 10, 2021 To raczej nie jest krwista czerwień. Oxblood wpada w brąz, taki kolor ciemnej zaschniętej krwi. Ładny kolor, piszę nim z przyjejemnością. pozdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demawenda Posted August 10, 2021 Author Report Share Posted August 10, 2021 3 godziny temu, MarcinEck napisał: Diamine Oxblood? Faktycznie, ciekawy kolor. Idealny byłby trochę ciemniejszy, ale może zamówię na próbę? Problemem może być dość sucha stalówka w moim piórze, to chyba jeszcze bardziej rozjaśni kolor? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TopikSH Posted August 11, 2021 Report Share Posted August 11, 2021 (edited) 10 godzin temu, Demawenda napisał: Faktycznie, ciekawy kolor. Idealny byłby trochę ciemniejszy, ale może zamówię na próbę? Problemem może być dość sucha stalówka w moim piórze, to chyba jeszcze bardziej rozjaśni kolor? Po wyschnięciu jest ciemno brązowy z czerwonym połyskiem, to kolor starej zaschniętej krwi raczej nie martwiłbym się, że będzie za jasny. Popatrzyłbym też na Diamine Red Dragon. Na żywo wydaje mi się ciemniejszy niż na zdjęciach w większości recenzji. Generalnie czerwone kolory trudno oddać naturalnie na zdjęciach. Uwaga, oba atramenty są kapryśne i długo schną. Zobaczyłbym też Diamine Bloody Orange a najbardziej do twojego popisu pasuje mi chyba J.Herbin Rouge Grenat. Tylko, że wydaje mi się ze ciemna i krwista to są sprzeczne wymagania jeśli chodzi o czerwienie Edited August 11, 2021 by TopikSH Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demawenda Posted August 11, 2021 Author Report Share Posted August 11, 2021 1 godzinę temu, TopikSH napisał: Tylko, że wydaje mi się ze ciemna i krwista to są sprzeczne wymagania jeśli chodzi o czerwienie Teraz chyba rozumirem, że się źle wyraziłam, ale interpretacja innych była dobra. Chodziło właśnie o kolor zaschniętej, ciemnej krwi a nie tej czystko wyciągniętej z żył czy tętnic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 11, 2021 Report Share Posted August 11, 2021 Tak gwoli ścisłości to krew z żył ma kolor b. ciemny, a ta z tętnic - jaskrawokarminowy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Demawenda Posted August 11, 2021 Author Report Share Posted August 11, 2021 3 godziny temu, MarcinEck napisał: Tak gwoli ścisłości to krew z żył ma kolor b. ciemny, a ta z tętnic - jaskrawokarminowy... Zdaje sobie z tego sprawę. Jednak faktycznie chodziło mi o kolor zaschniętej krwi niż takiej świeżej, nawet nienatlenionej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ink diver Posted August 11, 2021 Report Share Posted August 11, 2021 (edited) Może być trudno dobrać odpowiedni inkaust. Czemu nie sięgnąć po oryginał - łatwo dostępny, niedrogi, tyle, że raczej do maczanek 😀 Edited August 11, 2021 by ink diver Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KamilH Posted August 13, 2021 Report Share Posted August 13, 2021 Diamine Oxblood - mój codzienny użytek, szczerze polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebaMo Posted August 29, 2021 Report Share Posted August 29, 2021 Od siebie polecę Diamine Red Dragon. Ciemnoczerwony, krwisty, dobre krycie. Jest nieco bardziej czerwony i mniej brązowy niż Diamine Oxblood. Przy stalówce F powinien być nieco jaśniejszy niż kleksy na zdjęciach. Zdjęcia z google grafiki: https://www.google.com/search?q=diamine+red+dragon&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=2ahUKEwjm8ajYqtXyAhVZgP0HHXHWCBUQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1311&bih=761 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janmax Posted September 17, 2021 Report Share Posted September 17, 2021 Oxblood od Diamine, z tygodnia na tydzień zmienia kolor po opuszczeniu fabryki to soczysta czerwień, potem bardziej bordo, po roku od zapisku przypomina bardziej brąz zaschniętej krwi. Mimo wszystko atrament jest fantastyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts