Aleksandra Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Jedynymi uznanawanymi dlugopisammi jest Parker Jotter Troche historii Widoczne na zdjeciu 3 dlugopisy ocalaly w zawirowaniach dziejow. Kiedy w ciezkie zimy, aby dziadek nie zmarzl odbierala go babcia samochodem z pracy zabieralam sie z nia. Rozsiadajac sie w fotelu w gabinecie dziadka ogolacalam go (za jego przyzwoleniem) z dlugopisow. Na uwage zasluguje piekny kolor 2 niebieskich Jotterow dla porownania sfotografowalam ze wspolczesnym niebieskim olowkiem Jottera kolor nie wymaga komentarza obecnie jest koszmarny... Kolejne zdjecie to wspolczesne Parker Jotter - klasyczny czarny, - bordo "metalik" z blyszczacymi drobinkami i pozlacanym klipsem to wersja limitowana kupiona ok 2000 roku (nie moglam sie oprzec pomimo ze byl 4 krotnie drozszy), - bialy to typowa reklamowka (zdobyczny). Na koniec quasi Jottery produkcji Czechoslowackiej - niebieski jest stylizowany na Jottera (taki sam klips) jednak na gornej metalowej czesci widnieje napis KOH-I-NOOR Czechoslovakia - czarny ma inny klips na ktorym widnieje litera "H" oraz napis na gornej metalowej czesci ktory jest czesciowo nieczytelny BOH...MIA WORKS Czechoslovakia Dlugopisy Jotter sa solidne, na starszych wersjach pomimo uplywu czasu nie ma drastycznych zadrapan. Wersje wspolczesne sa bez skazy. Pisze sie nimi wygodnie. Dzialaja na widoczne na ponizszym zdjeciu wklady Parker oraz innych firm np. Zenith Wklady kiedys w rozmiarze M prododukowane sa obecnie przez (napewno przez Parkera) w rozmiarze F Wklady szukajac rowniez wsrod innych firm dostaniemy w kolorze: - czarnym - niebieskim - czerwonym - zielonym (ten ostatni wiem ze jest jednak nigdy nie udalo mi sie go kupic). Moge polecic ten dlugopis jako solidny i dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Ostatnio trafiłem na publikację o długopisach Parkera "55 Years of The Parker Ballpoint Pen" Hogga. Czy ktoś ją przeglądał? Napisałem do autora z prośbą o spis treści, ale się nie odzywa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 A na 50-lecie Parker strzelił sobie taki Jotterowy prezent: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 Mam taki długopis. Wersja metalowa. Wykonanie - bardzo dobre. Gdyby to jeszcze nie był długopis... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted December 5, 2011 Author Report Share Posted December 5, 2011 uwaga na wylewajace wklady Parkera!! moje zmagania w ratowaniu specjalnej edycji Jottera juz opisywalam ale slysze lub widze coraz czesciej u znajomych (czyzby jakas felerna partia wyszla?) co ciekawe wklad Zenitha nigdy mi nie wylal Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted December 7, 2011 Report Share Posted December 7, 2011 Parker wylewa. Wylewał. Będzie..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 co do wkładów do długopisów parkera - też mam raczej mieszane uczucia... często są z nimi problemy... w tej cenie wkładu mogliby się bardziej postarać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted December 21, 2011 Report Share Posted December 21, 2011 Też wielokrotnie doświadczyłem wylewającego wkładu Parkera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Niestety u mnie też wylał ostatnio i to w powyższym Special Edition chyba zacznę kupować wkłady Zenitha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Wkłady Zenith nie wylewają. Ciężej piszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Trochę zreanimuję temat. Sory. Ostatnio w szkole na lekcji podpatrzyłem do kolegi i jego Jottera a tam całkowicie zalany długopis. Środek zalany tak, że powstało nawet płaskie dno atramentu przy wkręcie (nie wiem czy zrozumiecie), a wkład kompletnie brudny. Co jak co ale to jednak skandal wypuszczać takie wkłady... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Nom, u mnie wylanie wkładu Parkera wystąpiło 3 razy (na 4 zakupione tylko jeden nie wylał, ale w Urbanie a to inny mechanizm wysuwania wkładu, może to też ma znaczenie)....szanse się wyczerpały i więcej nie kupiłem. Zenithy czy Herlitze dawały rade i co najważniejsze były trwałe. A swojego Jottera to do tej pory całkiem nie domyłem ;] przy klikaniu czuć lekki opór i taką jakby amortyzację...hmmm...ciężko to wytłumaczyć, ale ja tak to czuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Nom, u mnie wylanie wkładu Parkera wystąpiło 3 razy (na 4 zakupione tylko jeden nie wylał, ale w Urbanie a to inny mechanizm wysuwania wkładu, może to też ma znaczenie)....szanse się wyczerpały i więcej nie kupiłem. Zenithy czy Herlitze dawały rade i co najważniejsze były trwałe. A swojego Jottera to do tej pory całkiem nie domyłem ;] przy klikaniu czuć lekki opór i taką jakby amortyzację...hmmm...ciężko to wytłumaczyć, ale ja tak to czuję Trzy z Czterech Masakra, to nie jest nie możliwe. Parker co ty wyprawiasz?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtek9972 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Najlepsze jakie do tej pory używałem w długopisach Parkera są wkłady podobne do zenitha ale plastikowe (białe). Nie są to chyba wkłady firmowe ale są lekkie i dobrze piszą no i nie wylewają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprenger941 Posted February 27, 2013 Report Share Posted February 27, 2013 Najlepsze jakie do tej pory używałem w długopisach Parkera są wkłady podobne do zenitha ale plastikowe (białe). Nie są to chyba wkłady firmowe ale są lekkie i dobrze piszą no i nie wylewają. A to najważniejsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scoobydoo19911 Posted March 6, 2014 Report Share Posted March 6, 2014 Ja swojego jottera nabyłem a raczej znalazłem rok temu na zawodach łuczniczych. Jest na parkerowym wkładzie i nie było z nim większych problemów teraz się niestety skubany się wypisał. Mogę go polecić z czystym sumieniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bavarsky Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 uwaga na wylewajace wklady Parkera!! Ja właśnie w tej sprawie miałem pisać Tzn. w ostatnich trzech? latach dwa razy wylał mi wkład Parkera typu T instalowany w długopisach Jotter. [dodam że piszę tym długopisem często tj. nie ma on dłuższych przestojów]. Dla świętego spokoju od jakiegoś czasu pisuję pewnym wkładem Zenita. Niemniej w szafce zalegają wkłady sprzed 10 i więcej lat, głównie Zenita ale są i dwa Parkera, które trzymają się względnie dobrze, tj. dalej da się nimi pisać nie ma żadnych rozlań. Przeszukałem fora anglosaskie i okazuje się że podobnych uwag co do jakości współczesnych wkładów firmy Parker, jest dosyć wiele. Takoż załączam tę uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted March 22, 2014 Report Share Posted March 22, 2014 Ja jestem pod wrażeniem wkładu jednego Ballografa, który ma co najmniej duże kilka lat. Niebanalny odcień niebieskiego, nie wymaga mocnego nacisku, nie zasycha, nie wylewa... Gdybym pisał długopisem, używałbym na pewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bavarsky Posted March 25, 2014 Report Share Posted March 25, 2014 (edited) Zenith 7 to w zasadzie kopia długopisu Ballograf Epoca. Swoją drogą pamiętam że przez pióro oblałem kolokwium na studiach. Wykładowcy bowiem zamokła kartka z moimi wyliczeniami, atrament się rozmazał i ów nie mogąc poprawnie odczytać moich zapisków, zwyczajnie mi tego nie zaliczył. Na pytanie że to przecież nie z mojej winy się stało, stwierdził że mogłem piórem nie pisać -a długopisem jak reszta. Z docentem nie wypada się kłócić, takoż po tym incydencie wszelkie kolokwia i egzaminy pisywałem wyłącznie długopisem. Edited March 25, 2014 by bavarsky Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts