fulaphex Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Przez ostatnie kilka lat używałem Waterman Hemisphere, które służyło mi dość dobrze. Atrament raczej nie zasychał, kreska była dość cienka. Pióro było całkiem dobrze wykonane, podobał mi się dość prosty, metalowy design. Co najważniejsze jednak, pióro było wytrzymałe. Przeżyło kilka lat noszenia w kieszeni, upadania z biurka, nierzadko stalówką w dół i nie zawiodło mnie, dopóki go nie zgubiłem. Szukam godnego następcy dla niego, Co ważne, pióro musi być na takie same naboje. Mam jeszcze bardzo dużo nabojów, które zakupiłem do watermana i nie chciałbym ich zmarnować. Oprócz tego, powinno być też dość niezniszczalne, jak wcześniej wspomniany hemisphere. Noszenie w kieszeni zapewne dalej może mieć miejsce, nie wykluczam też upadków. Nie chciałbym go zmieniać, więc fajnie gdyby wytrzymało przynajmniej kilka lat takiego użytkowania. Używane będzie głownie do notowania, ewentualnie jakieś małe rysunki. Kwota jaką chcę na to przeznaczyć to koło 150zł, jednak jeśli dorzucenie trochę pieniędzy ma znacząco wpłynąć na komfort użytkowania lub trwałość, rozważę takie propozycje. Raczej nie interesują mnie pióra zakręcane, wolę tradycyjną skuwkę. Widziałem, że polecane są jakieś pióra z Aliexpress, jeśli miałoby tak wyjść taniej, to chętnie poczekam na pióro jakiś czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Wiesz, wydaje mi się że lepszego niezniszczalnego pióra na zatrzask do 150 zł niż Hemisphere nie znajdziesz. Ten Waterman to bardzo dobry i udany model, dlatego myślę że będzie dobry. Możesz też rozpatrzeć Faber Castell Loom lub Basic, ale ten wygląd nie do wszystkich przemawia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 (edited) Spojrzę zaraz na te faber castelle. Wiem, że hemisphere jest całkiem dobre i sprawdzone, ale myślałem, że może są jakieś perełki, o których nie słyszałem, które mogłyby okazać się jeszcze lepsze. Jeszcze takie dodatkowe pytanie: czy przy tej klasy piórze bardzo ważny jest atrament? Zależało mi na różnokolorowych nabojach i zakupiłem w Auchan bodajże paczkę różnokolorowych nabojów. Kolory są calkiem przyzwoite, pióro całkiem ładnie sobie z nimi radzi. Czy taki tani atrament może niszczyć pióro? Edited April 3, 2016 by fulaphex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Jest takie pióro Namisu Nova - trzeba je zamówić z UK, ale powinno spełnić Twoje oczekiwania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Jeszcze takie dodatkowe pytanie: czy przy tej klasy piórze bardzo ważny jest atrament? Zależało mi na różnokolorowych nabojach i zakupiłem w Auchan bodajże paczkę różnokolorowych nabojów. Kolory są calkiem przyzwoite, pióro całkiem ładnie sobie z nimi radzi. Czy taki tani atrament może niszczyć pióro? Nie. Jeśli atrament kupujemy w sklepie, nie ma obaw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Ja również obstawałbym przy kontynuacji przyjaźni z Watermanem Hemisphere. Tym bardziej, że wspominasz o dużej ilości zapasowych nabojów. Poszukaj czegoś na Forum w dziele Targowisko. Ostatnio chyba WodnikOlszynek miał takiego Watermana na sprzedaż za bardzo przystępną cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 No niestety, z tego co widzę, oferta jest już nieaktualna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 (edited) Możesz pokusić się również o starszy model Watermana, który jest też nie do zdarcia. Na przykład Waterman Laureat. zdrówka Edited April 4, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Tutaj masz stalowego Hemisphera za 169,70. Nowego ze sklepu taniej raczej nie znajdziesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Na olx też coś się znajdzie: http://olx.pl/oferta/pioro-waterman-CID767-IDe1oc3.html Lub takie: http://olx.pl/oferta/pioro-waterman-CID751-IDdEowd.html Ceny IMMO do akceptacji. (Ogłoszenia nie są moje i nikogo nie promuję) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mike Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Też radziłbym Hemisphera. Fajne tanie piórko, zwłaszcza że masz zapas nabojów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 @konis Dzieki wielkie, ale raczej wolalbym jakies konkretnie metalowe pioro. Jak wypadają te faber castelle, loom i basic na tle watermana hemisphere? Bo cenowo jest dużo lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Basic to świetne pióro. Ma dobrą stalowke i jest porządnie zrobione. Jest cięższe i większe niż Hemisphere, dlatego do dłuższych notatek częściej wybieram hemisphera, ale wspomnę jeszcze raz - Faber-Castell wiele nadrabia stalówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 (edited) Polecam Tombow Havana, Inoxcromy Wall Street. To troszkę większe pióra na naboje standardowe o bardzo dobrych właściwościach. Bardzo tanie metalowe pióra to też w większości chińskie: Jinhao, Baoer, Picasso, Crocodyle itp. Chińskie to trochę loteria ale moje w większości są bardzo dobre. Zresztą moim zdaniem jakość chińskich piór znacznie wzrosła. Są tak tanie, że mogą służyć jako drugie, trzecie pióro. Edited April 4, 2016 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 (edited) Z tego co widzę ciężko będzie z dostaniem Faber Castella we Wrocławiu. Chciałbym sobie zamówić oba modele przez internet, sprawdzić jak wyglądają na żywo i napisać nimi kilka zdań, żeby zobaczyć, którym wygodniej mi się będzie pisało. W przypadku zamawiania rzeczy przez internet, przysługuje mi prawo zwrotu towaru w ciągu 14 dni. Czy sądzicie, że jest możliwość załatwienia czegoś takiego, czy raczej sprzedawca się na takie coś nie zgodzi? Ewentualnie, może znacie miejsca we Wrocławiu, w których takie pióro będę mógł przetestować? Edited April 4, 2016 by fulaphex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukaa Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 A w Stalówce na Placu Kościuszki ich nie ma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 Z tego co widzę na ich stronie internetowej, to nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 (edited) Chyba pasowałaby jeszcze model - Muji Aluminium Round dostępny na przykład tutaj. To takie "coś" co jest proste i niezawodne. Edited April 4, 2016 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 W Stalówce jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 (edited) Istotnie na tej stronie jest. Ja niestety trafiłem na coś, co wydaje się być ich starą stroną i niestety dalej w google wyskakuje jako pierwsze, przynajmniej u mnie. Czy w stalówce pozwolą mi napisać kilka zdań takim piórem? Bo domyślam się, że ze zwykłym pomacaniem nie powinno być problemu. Edited April 4, 2016 by fulaphex Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 4, 2016 Report Share Posted April 4, 2016 Istotnie na tej stronie jest. Ja niestety trafiłem na coś, co wydaje się być ich starą stroną i niestety dalej w google wyskakuje jako pierwsze, przynajmniej u mnie. Czy w stalówce pozwolą mi napisać kilka zdań takim piórem? Bo domyślam się, że ze zwykłym pomacaniem nie powinno być problemu. Bo google to badziewie i oprócz szpiegowania nie robi nic pożytecznego. W duckduckgo.com wyskakuje sklep-scryba.pl przed ich starą stroną. Nie wiem czy Ci napełnią to pióro. Myślę, że raczej, ale nie jestem pewny. Mimo wszystko te stalówki są naprawdę dobre. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 No może, każdy ma swoje gusta i guściki. Nie warto zaczynać takiej dyskusji, bo raczej nikt nikogo nie przekona. Tymczasem, postaram się na dniach wybrać do stalówki i podjąć tam decyzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fulaphex Posted April 5, 2016 Author Report Share Posted April 5, 2016 Tak jeszcze z innej beczki. Czym się kierować przy wyborze grubości stalówki, poza oczywistym, wyglądem kreski. Nie wiem, jakiej grubości stalówkę w hemisphere miałem, w parkerach vector, którymi wcześniej pisałem chyba zawsze miałem F. Zastanawiam się nad EF lub F. Zapewne końcową decyzję podejmę i tak w stalówce, jeśli dadzą mi porównać obie kreski. Tak czy inaczej, chciałbym wiedzieć czy różnice pomiędzy stalówkami są tylko w grubości kreski, czy może jest coś nieoczywistego w tym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 @konis Dzieki wielkie, ale raczej wolalbym jakies konkretnie metalowe pioro. Wolisz jakieś "konkretnie metalowe pióro", czy pióro, które wygląda na "konkretnie metalowe"? Bo trudno o bardziej konkretnie metalowe pióro niż Laureat. To po prostu pokryta twardym lakiem mosiężna rurka z plastikowymi drobiazgami typu sekcja, czy zakończenie korpusu na które nasadza się skuwkę. Co do wyboru stalówki, to odradzam EF, bo kreśli zbyt rachityczną kreskę. F Parkera, to mniej więcej jak M u Watermana. Pozostałe grubości są do przyjęcia. Tu masz trzy grubości stalówek - F, M i L Watermana. Są to co prawda stalówki złote z Watermana Preface, ale ich wielkość jest taka sama jak w Hemisphere. A że pasują do Hemisphere, to widać na mojej Hemisphere ze stalówka od Preface. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 6, 2016 Report Share Posted April 6, 2016 Fajna ta stalówka Large. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts