visvamitra Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Pelikan w tym roku nie próżnuje i zabiera się za przygotowania do drenowania kieszeni swoich miłosników. O tym, że atramentem roku będzie akwamaryna wiedzą już wszyscy zainteresowani. Akwamarynie będzie towarzyszył Pelikan M205 w dopasowanej do atramentu wersji kolorystycznej. Muszę przyznać, że podoba mi się. Dla krezusów przewidziano model M1000 w wersji Raden Sunrise, za około 1900 $. No i Pelikan M120 To pewnie nie koniec, ale o tym wiem. Ktos coś będzie brał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
musicman Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 205 chętnie bym przytulił, gdyby nie nie najlepsze opinie o jakości. 1000 tylko za karę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Śliczne to niebieskie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mery Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Nie myślałam, że to napiszę o Pelikanie, naprawdę... Ale patrzę na te nowości Pelikana i jakoś... No, to niebieskie mnie troszkę rusza, ale pozostałe nie bardzo. Wypatrzyłam tutaj na forum wiele znacznie ciekawszych modeli innych marek, na które przeznaczyłabym w pierwszej kolejności fundusze z piórowej skarbonki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Nie kupię, nie kupię, nie kupię... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 W sumie to ta 120 nawet mi się podoba. Wiadomo jak będzie jej cena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Nie przepadam za piórami Pelikana, chociaż kiedyś nagrzałem się na M200 w wersji Cafe, ale emocje szybko opadły po sprawdzeniu ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 (edited) @Pawel88 jak ja Cię rozumiem.... Duże, drogie, w paski, a jak już się trafi fajnie niebieskie i do tego transparentne to kosztuje 125euro, dla mnie za drogo Edited March 8, 2016 by vela44 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
notesopis Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Wersja Raden jest piękna. Zwykle muszelki są na czarnym tle, a tutaj się nieźle komponują z tym... rabarbarowym? Cena niestety wystoka, jak to z tym typem dekoracji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 8, 2016 Author Report Share Posted March 8, 2016 Cena 120 jest z kosmosu. Ktoś wrzucał kiedyś odnosnik do polskiej strony, gdzie widniało 360 złotych, ale to chyba pomyłka, bo cena rekomendowana przez Pelikana to 160 - 190 euro. A to przecież plastik ze stalową stalówką. Słaby żart. Oryginalna wersja tego modelu była po prostu tanim szkolnym piórkiem, które kosztowałoby na dzisiejsze jakieś 50 zeta (na FPNie piszą, że około 8 $, ale tego typu przeliczenia mocy nabywczej pieniądza są trudne i obarczone sporym błędem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Holendrzy mają dokładnie po 189€. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 No to ja dziękuję, postoję. Cena z kosmosu faktycznie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 10, 2016 Author Report Share Posted March 10, 2016 Na Twitterze The Writing Desk pojawiło się takie zdjęcie: Daje lepsze wyobrażenie na ich temat niż materiałymarketingowe spółki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Dzięki Łukasz, że czuwasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Niestety Pelikan schodzi na psy. Ta nowa wersja transparentnego niebieskiego, będzie się różnić tak samo jak wersja Cognac od transparentnej jasnobrązowej. Dla przykładu - M205 light blue transparent. A wznowienie Pelikana 120, to porażka. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 No cóż - odrobinę różni się czapeczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Miałem okazję oglądać nową 120 i porównać ją z pierwowzorem i M200cc. Wygląda na to że nowa 120 to praktycznie współczesna 200 w odpowiednich kolorach i wyoblonymi topem i pokrętłem. No i oczywiście "okolicznościową" stalówką. Kilka fotek niestety wątpliwej jakości (robione telefonem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 No cóż - odrobinę różni się czapeczka Za to diabelnie różni się ceną. 95 funtów za pióro ze stalową stalówką i 149 funtów za pióro ze złotą stalówką. To chyba trochę przegięcie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek Posted August 1, 2016 Report Share Posted August 1, 2016 Witam, na stronie penworld.eu pojawiła się informacje o rozpoczęciu przedsprzedaży dwóch nowych piór pelikana: m205 niebieski marmurek (125 euro) https://www.penworld.eu/blog/pelikan-classic-m205-blue-marbled.html oraz m400 brązowy żółwik (325 euro) https://www.penworld.eu/blog/pelikan-souveran-400-fountaine-pen-tortoiseshell-brown-available.html orientacyjny termin dostępności podaja na wrzesień. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted August 1, 2016 Report Share Posted August 1, 2016 (edited) Przy dzisiejszym kursie euro niebieski Pelikan nie wychodzi jakoś masakrycznie jak na swoją markę. Mimo wszystko to nie na moją kieszeń ale pooglądać można Edited August 1, 2016 by Pawel88 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 2, 2016 Author Report Share Posted August 2, 2016 @Zbyszek - dzięki za aktualizację Brązowy bardzo mi się podoba i jak ustrzelę poniżej tysiaka, skuszę się. Wolałbym, żeby zaproponowali wariant M605 w tym wykończeniu (jest większy), ale jak złoceń nie lubię, tak do shildpatta apsują idealnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 2, 2016 Author Report Share Posted August 2, 2016 A tu zdjęcia z bloga Pelikan's Perch: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 Fajnie wyglądają. Zaczynam powoli "chorować" na Pelikana... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted August 2, 2016 Report Share Posted August 2, 2016 Fajnie wyglądają. Zaczynam powoli "chorować" na Pelikana... Oj uważaj, bo ta "choroba" jest nieuleczalna i postępuje bardzo szybko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 3, 2016 Author Report Share Posted August 3, 2016 E tam, mnie atakuje punktowo Większość Pelikanów nie robi na mnie wrażenia, ale trzy warianty kuszą mnie bardzo silnie: M805 - demonstrator M805 Stessemena szary Schildpatt, model nieważny, to wykończenie wygląda bajkowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts