Morlok Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Przeglądając oferty sklepów natrafiłem na takiego cósia: http://sklep-scryba.pl/porsche-p3135-solid-piro-wieczne-p-996170.html?osCsid=32903f576174d580c1801cd26944ad99 Bardzo mi się spodobała jego "czysta forma", a ja mam słabość do modernizmu międzywojennego. Jego forma jest doskonała. Żadnego zbędnego elementu. Tak jak nie lubię piór z metalową sekcją (palce się ślizgają) tak tego "porszaka " przytuliłbym w łóżeczku na podusi . Ciekaw jestem waszych typów najładniejszych/najciekawszych projektów. Pomijam aspekt jakości technicznej. Mówimy tu o urodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Jak już o czystych formach mowa - to mój ideał, Pilot M90 Parker miał w swojej ofercie podobny model - Parker 50 Falcon. Edited August 30, 2015 by Andrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Cudo. Jest to w ogóle do kupienia? A jak tu wymienić stalkę Po przyjrzeniu się dochodzę do wniosku, że Japończycy nie przemyśleli tego do końca. O ile "sekcja " jest doskonała to całość psuje przyciężka skuwka. W Porsche byli bardziej konsekwentni. No cóż szkoła Bauhausu. Może to trochę dziwić jeżeli weźmie się pod uwagę wyrafinowanie sztuki japońskiej. Nie jest to pierwsze pióro japońskie, które o ile budzi mój szacunek od strony technicznej to od strony estetycznej coś zgrzyta. Budzące żądze chciwości pióro Nakaya z jednej strony absolutna perfekcja wykonania, a z drugiej garb przyciężkiego korpusu. Moim b. skromnym zdaniem Pilot znacznie lepiej rozwiązał to w modelu Falcon. Wszystko w nim współgra. Skopali natomiast Capless'a (nową wersję) Poprzednie była b. ładna, a nowa przypomina tani długopis z Tesco. Żeby nie było, mimo kapryszenia nadal uważam tego Pilocika za piękne pióro. Edited August 30, 2015 by Morlok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Na ebay lata za spore pieniądze, około $500 do kupienia od ręki Stalówki toto nie ma, bo mu wyrasta dziób (albo raczej pazur) bezpośrednio z korpusu, co czyni go tak pięknym. Czysta prostota i minimalizm Jakby ktoś szukał dla mnie prezentu to już wie Edited August 30, 2015 by Andrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Na ebay lata za spore pieniądze, około $500 do kupienia od ręki Stalówki toto nie ma, bo mu wyrasta dziób (albo raczej pazur) bezpośrednio z korpusu, co czyni go tak pięknym. Czysta prostota i minimalizm Jakby ktoś szukał dla mnie prezentu to już wie Z tą stalką to oczywiście żart Porszak jak to Poraszk też za grosze Edited August 30, 2015 by Morlok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Faktycznie za grosze Tylko jak też się tym pisze... kto to wie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 Faktycznie za grosze Tylko jak też się tym pisze... kto to wie... Wiesz, to jak ze szpilkami. Kobiece nogi wyglądają w nich miodnie, a chodzić w czymś takim się nie da. One co prawda twierdzą, że nawet można biegać, ale to jest inny rodzaj człowieka Liczy się wygląd. Kto by zwracał uwagę na drobiazgi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Parker miał w swojej ofercie podobny model - Parker 50 Falcon. Nie zapominajmy o Parkerze T1. Klasa sama dla siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Parker 50 też jest fajny. I w zasięgu ręki. A porschak... no cóż taki piękny jak niedosięgły... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Oba Parkery są przepiękne tylko ten klips jest zgrzytliwy. Taki grubo ciosany. Chińczycy w Hero 100 rozwiązali to znacznie lepiej. Oczywiście moim skromnym zdaniem. Żebym nie było, że jestem maruda i chcę tylko Porsche to jak bym dostał w prezencie P. 50 nie będę kaprysił. Już przeboleję taką skuwkę . Co mi tam niech stracę. Edited August 30, 2015 by Morlok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Jaka nuda?! Ta zieleń... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 (edited) Pióro piękne, ale czy to czysta forma? W manifeście Bauhaus'u zawarty był minimalizm. Zgadzam się z Tobą. Porsche nie jest ładne. Jest przez swoją prostotę i wyrafinowanie intrygujący. Edited August 30, 2015 by Morlok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Mnie się bardzo podoba. Jest też wersja porszaka "w złocie", ale brzydsza moim zdaniem. Co ciekawe to pióro nie ma skuwki, jeśli dobrze rozumiem, tylko rodzaj tuby-etui.. dzięki temu nie ma gwintu, ani innych "przyczłapów" na korpusie. Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Nie zapominajmy o Parkerze T1. Klasa sama dla siebie. O to to! T1 to jedno z ładniejszych piór tego typu, choć w mojej opinii Pilot M90 jest na samym szczycie listy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Panowie - pokazujecie piękne pióra, ale zielony MB nie pasuje do stada. Nie ma nic wspólnego z minimalizmem. Forumowiec w stylu Pilota M90...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Jak prostota to T1 w wersji solid gold: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 MB - wg mnie jednak nie, ponieważ ma szczególny kolor, złote dodatki, wciętą sekcję i klasyczny kształt stalówki. To nie jest minimalizm formy - nie ma w nim uproszczonych brył. T1 Solid gold absolutnie tak. Nie polerowałbym go:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Tak na marginesie, pojęcie "czystej formy" w sztuce nie miało nic wspólnego z minimalizmem a nawet można zaryzykować twierdzenie, że stanowiło jego zaprzeczenie. Pióra prezentowane przez Kolegów powyżej stanowią kwintesencję przyboru do pisania bez zbędnych ozdobników, a więc raczej czystą treść, nie formę w ujęciu teorii sztuki. Podejrzewam, że gdyby Witkacy, będący prekursorem "czystej formy" w sztuce, zaprojektował pióro, to wyglądałoby ono raczej jak te bardziej kontrowersyjne projekty Montegrappy . Co nie ujmuje oczywiście uroku tym minimalistycznym projektom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 Historycy sztuki kłócą się o to do dzisiaj. Moja potrafiła się rozdyskutować z kolegą zawodowym tak, że spokojnie zaglądałem im w karty i wyjadałem smakołyki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 z ogólnodostępnych, proponuję to: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted September 8, 2015 Author Report Share Posted September 8, 2015 A gdzie to można zanabyć i za ile? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigol Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 a ja mam taki minimalizm.. : nie wiem kto jest producentem.. to chyba jakiś -no name- - ale bardzo fajnie pisze, jest solidnie wykonane i niezawodne.. póki co zasilane tylko nabojami ale będę próbował dopasować jakiś konwerter..... pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dante Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 Ciekawe piórko, chociaż te wypustki na całej długości wyglądają nieco dziwnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigol Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 fakt, wygląda jakby miało "gęsią skórkę" - ale zdumiewająco dobrze się je trzyma, w niczym nie przeszkadzają.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Jeśli chodzi o minimalistyczny "dizajn", to podoba mi się pióro Hieronymusa Wykonane ze srebra. Ciekawe, jak będzie wyglądało po kilku latach używania. P.S. Cena powala (2400 CHF), ale mówimy tu wyłącznie o walorach estetycznych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts