namiki Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 (edited) Istnieje pewien mit. Jedno pióro uzyskało tytuł najpiękniejszego pióra wiecznego świata. Jest nim sławny Parker 47 " Pregnant Parker" czyli "Parker w ciąży" I tak jak mówi Konis "Nie jest ładne to co jest ładne, ale to co się komu podoba", to jednak rzeczywiście ten Parker coś w sobie ma. W wielu książkach o piórach, katalogach aukcyjnych ten model jest właśnie nazywany także jako: "najpiękniejsze pióro wieczne świata" Skuwka repusowana, ozdobiona w kwiaty. Korpus wykonany z niezwykle kolorowej muszli uchowca lub białej masy perłowej. zdjęcia znalezione w necie ten model pojawia się czasem na aukcjach podczas amerykańskiego penshow. Sporadycznie na ebayu. Dwa są także dostępne na sprzedaż w Internecie na innych stronach. Ceny tego egzemplarza w wersji z białą masą perłową 4500$-6000$, z muszlą uchowca 7000$ - 11.000$. Z tego co zauważyłem z roku na rok idą w górę. Edited October 24, 2014 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Hmmm, o gustach się nie dyskutuje, więc napiszę jedynie o swoich odczuciach. Jest to dla mnie przerost formy nad treścią i przykład tego, jak pióro wieczne nie powinno wyglądać Koszmar. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 troche jak jinhao, tylko wzor inny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 (edited) A ja nie będę dyplomatyczny. Jest obrzydliwy. Takie odpustowe/jarmarczne "piękno". Aż sam się dziwię, że w tak małym przedmiocie jak pióro, ktoś potrafił zmieścić taką ilość kiczu. Kojarzy mi się z nowobogackimi domami, w których to "bogactwo" musi walić po oczach ze "złotych" kranów, kryształowych gałek i marmurów na podłogach. Edited October 24, 2014 by iAndrew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Jak dla mnie to wygląda odpustowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Wyjątkowe paskudztwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 No cóż, luksusowe wieczne pióra są, podobnie jak zegarki, nie tylko przedmiotami użytkowymi, ale także (a może przede wszystkim) wyznacznikiem zamożności posiadacza. A że zasobnośc portfela nie zawsze idzie w parze z dobrym gustem, to zdarzają się takie dośc kontrowersyjne dzieła. Ale jeśli komus się podoba i ma niepotrzebne 10 000 USD to czemu nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted October 24, 2014 Author Report Share Posted October 24, 2014 pióro jest przykładem modnego wówczas stylu art nouveau. przykłady innych piór w tym stylu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted October 24, 2014 Author Report Share Posted October 24, 2014 a z resztą jak natura może być kiczowata? Jak to możliwe? Muszla uchowca to dzieło natury nie człowieka, wygląda tak w swojej pierwotnej postaci: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 zbyt pretensjonalny jak dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Raczej nie nazwałbym go najpiękniejszym piórem świata, ale bez wątpienia jest wspaniały. Wytworzony jubilerskimi metodami, w czasach, gdy pióra były jeszcze zarezerwowane dla naprawdę majętnych ludzi. Dla mnie tamta epoka w dziejach pióra jest owiana pewną aurą tajemnicy. Niestety, a może nawet na szczęście są na świecie przedmioty, żeby które docenić, po prostu musi być nas na to stać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 tutaj podobny "twor" zloto i diamenty, ja uwazam ze swoim wygladem miazdzy parkera (choc troche odpustowe tez jest...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 A ja lubię takie wzornictwo. Mam nawet pióro w tej stylistyce: Rozumiem jednak, że nie każdy miłośnik malarstwa lubi Klimta i secesję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Nie bez słuszności Starożytni mówili, że o gustach się nie dyskutuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Z upływem czasu pojęcie piękna znaczy co innego. Każda epoka miała swoje kanony piękna. Czy w dzisiejszych czasach trzy gracje z obrazu Rubensa są odzwierciedleniem ideału kobiecego piękna? Pewnie nie, a wtedy były. Czy rokokowy wystój wnętrz pasuje do współczesnego domku jednorodzinnego? Przyzwyczajeni jesteśmy w dzisiejszych czasach do dóbr produkowanych masowo i powtarzalnych. Rokokowe zdobnictwo chińskich piór, to raczej nieudolna próba nobilitacji tych produktów. Nie można tych rzeczy porównywać. Zdobienie pióra wiecznych w dawnych czasach miało podkreślać indywidualność właściciela i być oznaką jego społecznego statusu i zamożności. Stąd do wykończenia drogie materiały i rzemieślnicze wykonawstwo. Muszle uchowca w tych czasach, kiedy o swobodnym nurkowaniu nikt nie słyszał, były droższe od złota. Stąd tak chętnie je wykorzystywano do zdobienia luksusowych przedmiotów. Chętniej bym przytulił takiego starego Parkera czy Watermana niż kapiącego diamentami współczesnego Montblanca. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gadzinisko Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 O gustach się nie dyskutuje, ale hmm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 To są po prostu pióra do wstawienia za szybką komody, na honorowym miejscu. Przecież nikt nie myśli o takich piórach w kategoriach użytkowych, to są w najgorszym razie inwestycje. Tak jak alkohole po $300.000 - one nie są do picia tylko eksponowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Hmmm, o gustach się nie dyskutuje, więc napiszę jedynie o swoich odczuciach. Jest to dla mnie przerost formy nad treścią i przykład tego, jak pióro wieczne nie powinno wyglądać Koszmar. coś jak za duży stanik, podpisuję się obiema rękami, to pióro może mieć każdy, komu się ono podoba i nawet gram zazdrości nie pojawi się w moich oczach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Genialne i piękne. Jak widzę tak wyglądającego Jinhao czy inne chińskie dno pióropodobne, to mnie krew zalewa. Tutaj czuję sentyment do epoki, do wzornictwa i smaku wykonania. Z przyjemnością, gdybym miał sporo gotówki, zbierałbym takie piórka. Pogratulować właścicielowi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 (edited) Mam wrażenie, że sformułowanie smak wykonania jest tutaj użyte na wyrost Przepych wykonania, zgoda, ale smak? Moje kubki smakowe by eksplodowały. Bynajmniej nie z zachwytu. Edited October 25, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 @Krzysiek - BOSKIE! @aoirghe - Twoje jest piękne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 @aoirghe - Twoje jest piękne. Popieram. Może ten "Pregnant Parker" urodzi coś ładnego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Okropienstwo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Może ten "Pregnant Parker" urodzi coś ładnego? Pewnie rodził niebieskie plamy na kanapach limuzyn Duesenberga, jedwabnych rękawiczkach gwiazd filmowych lub czekach opiewających na ogromne sumy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts