visvamitra Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Próbkę Helianthusa otrzymałem od Rittela. Dziękuję. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: SKAN: Dwie krople atramentu na ręczniku kuchennym: Mój program graficzny widzi (w partiach jasnych) ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Rohrer & Klinger Kolor: Helianthus Opakowanie: kałamarz o objętości 50 ml Cena: między 16 - 19 PLN za butelkę. Krakowiacy mają dobrze, bo,można flaszki odebrać osobiście w sklepach w Krakowie. Gdyby ktoś znał warszawski sklep z atramentami R&K chętnie poznam jego nazwę. Nasycenie: silne, atrament jest silnie nasycony i w sąsiedztwie innych atramentów silnie zaznacza swoją obecność na kartce papieru Przepływ: bardzo dobry. Nie miałem z Helianthusem żadnych problemów ani przejść w Pilocie 78G z blaszką B Cieniowanie: zauważalne, mnie bardzo się podoba Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki Przebijanie: nie przebija na Oxfordzie ani na PolJecie. Na innych papierach nie próbowałem. Wysychanie: trochę to trwa MOJA OCENA: ładny odcień, ale na dłuższą metę męczący dla oczu. Używam go z przyjemnością, żeby coś tam sobie skrobnąć, ale nie mógłbym nim pisać dłuższych tekstów. SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze PolJet 80g 2. Na papierze OXFORD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Nadawał by się jako zakreślacz? Bo już od dłuższego czasu o nim myślę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Chyba tylko jako zakreślacz. Jeśli o mnie chodzi (choć rzadko mi się to zdarza) - zdecydowane NIE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 19, 2014 Author Report Share Posted March 19, 2014 @Inekane - pewnie by się nadawał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 słonecznikowy, rzeczywiście. wiosną mi pachnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Nadawał by się jako zakreślacz? Bo już od dłuższego czasu o nim myślę. Widziałam recenzje w necie, że właśnie do tych celów ludzie go używają. Ewentualnie też do jakichś prac kaligraficznych (takich do patrzenia raczej niż do czytania). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 @Inekane - pewnie by się nadawał A najlepiej w piórze z flexem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Z fleksem może jako zakreślacz byłby za ciemny jednak, jakoś wyobrażam sobie go raczej jako pomarańczowy tam. Mam ostatnio ochotę zaszaleć i namieszać z farb akrylowych metalicznych jakis atrament i wypróbować w piorze z Tesco... Taki srebrny byłby efektowny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Sunshine! Sunshine reggae! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Heh, ja sam jeszcze do żadnego pióra go nie wlałem, a tutaj już recenzja atramentu W cudzym () Carene wyglądał przyjemnie, oczywiście jako zakreślacz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Kolor tabletki "witamina C". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 19, 2014 Report Share Posted March 19, 2014 Kolor tabletki "witamina C". nawet się uczyłem na studiach, jakich barwników się używa do barwienia otoczek drażetek, ale teraz pamiętam jeno, że chodziło o barwniki spożywcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts