marwis Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Nie wiem, czy już było, czy się komuś przyda, ale znalazłem tabelkę z pH atramentów. https://sites.google.com/site/fountainpenbasics/ink-basics/ink-ph-levels Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Nie wiem, czy już było, czy się komuś przyda, ale znalazłem tabelkę z pH atramentów. https://sites.google.com/site/fountainpenbasics/ink-basics/ink-ph-levels Widziałem kiedyś tą listę, warto ją mieć w pamięci przy ocenie jakości/trwałości atramentów Poprzez kolejne linki można się dostać do strony Noodlersa z testem kwasowości atramentów na podstawie tego jak się przeżerają przez folię aluminiową - test fajnie wygląda... i absolutnie nic nie wnosi do dyskusji na temat korozyjności atramentów wykorzystywanych w piórach wiecznych. Bo tak naprawdę jeżeli tylko pH jest powyżej 4, to jest ono jedynie tłem dla pozostałych parametrów atramentu. Weźmy na przykład taki przykład - wrzućmy gwóźdź do szklanki z wodą do której wsypaliśmy kilka łyżek soli kuchennej - zardzewiało, pomimo że pH jest blisko 7, ale wrzućmy taki gwóźdź do coca coli która ma pH około 2 i rdza bardzo szybko odpadnie, a pod nią pozostanie jedynie metal - bez widocznych śladów korozji. Mam w ogóle pomysł, osoba która poda na forum jako pierwsza, dlaczego w jednym roztworze stal (żelazo) szybko koroduje, a w drugim nie, załapie się na coś fajnego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Ma to związek z zachodzeniem reakcji elektrochemicznych I potencjałami standardowymi chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 (edited) Hmm... w piórze również chemicznych. Rdza czyli tlenki metali powstają w reakcjach chemicznych i jeśli dobrze pamiętam potrzebny jest utleniacz. pH jest jedynie odczynem, odnosi się do jonów H+ i OH-. Edited October 25, 2013 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Widziałem kiedyś tą listę, warto ją mieć w pamięci przy ocenie jakości/trwałości atramentów Im większe pH tym atrament jest bardziej trwały? Czy na odwrót? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Bardzo przyjemny temat, motywuje, żeby się dokształcić. Rzeczywiście korozja elektrochemiczna pasuje tylko, że wtedy potrzebna jest katoda z wyższym i anoda z niższym potencjałem. Jak to funkcjonuje w piórze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted October 25, 2013 Author Report Share Posted October 25, 2013 Jaki wpływ na proces korozji mają domieszki barwników Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Im większe pH tym atrament jest bardziej trwały? Czy na odwrót? Atrament nie powinien posiadać obojętnego odczynu, w zależności od barwnika powinien być delikatnie kwaśny, albo zasadowy, ale ponownie skrajne wartości nie są pożądane i tak pH jednak nie powinno zjeżdżać poniżej tych 4 (bo korozja żelaza), ani zbliżać się do 10 (bo może to szkodzić tworzywom sztucznym). Jaki wpływ na proces korozji mają domieszki barwników Z tym jest jak z rosyjską ruletką... Nie pytam się o trudne rzeczy odnośnie tej korozji, a może warto I elektrochemia ma sporo tutaj do powiedzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Atrament nie powinien posiadać obojętnego odczynu, w zależności od barwnika powinien być delikatnie kwaśny, albo zasadowy, ale ponownie skrajne wartości nie są pożądane i tak pH jednak nie powinno zjeżdżać poniżej tych 4 (bo korozja żelaza), ani zbliżać się do 10 (bo może to szkodzić tworzywom sztucznym). Czyli z niebieskich optymalny jest Visconti Blue i Diamine Imperial Blue... A Waterman Florida Blue będzie powodować korozję stalówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 "będzie" to zbyt mocne określenie - raczej może;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 [...] Mam w ogóle pomysł, osoba która poda na forum jako pierwsza, dlaczego w jednym roztworze stal (żelazo) szybko koroduje, a w drugim nie, załapie się na coś fajnego "ja wiem ja wiem, wybierze mnie!" - dlaczego? bo tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Mam w ogóle pomysł, osoba która poda na forum jako pierwsza, dlaczego w jednym roztworze stal (żelazo) szybko koroduje, a w drugim nie, załapie się na coś fajnego coca-cola zawiera kwas fosforowy, który jest inhibtorem korozji - nierozpuszczalne fosforany żelaza pokrywają jego powierzchnię i chronią przed korozją. Obecność jonów przyspiesza korozję, a w roztworze soli mamy jony chlorkowe, które tworzą kompleksy z jonami metali - dodatkowo potęgując korozję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 sól powoduje zwiększenie przewodnictwa elektrycznego i w efekcie czego przyspiesza reakcję korozji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Wiecie, chyba znalazłem się w złym temacie (nie mam zielonego pojęcia o czym gadacie ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted October 25, 2013 Author Report Share Posted October 25, 2013 Zobacz tutaj: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/804-atrament-galusowy-bardzo-ciekawy-artykul/ http://forumakademickie.pl/fa/2010/10/niesympatyczny-atrament/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 wróg Was kusi coca-colą! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 sól powoduje zwiększenie przewodnictwa elektrycznego i w efekcie czego przyspiesza reakcję korozji coca-cola zawiera kwas fosforowy, który jest inhibtorem korozji - nierozpuszczalne fosforany żelaza pokrywają jego powierzchnię i chronią przed korozją. Obecność jonów przyspiesza korozję, a w roztworze soli mamy jony chlorkowe, które tworzą kompleksy z jonami metali - dodatkowo potęgując korozję. Słyszycie dzwony, ale jeszcze nie wiadomo w którym kościele Odpowiedzi są częściowo poprawne czekam na udokładnienie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Z racji niejednorodności stali powstają mikroogniwa złożone z cementytu lub grafitu. Mają wyższe potencjały niż żelazo, które staje się biegunem ujemnym i ulega utlenianiu? Fosforan żelaza jest nierozpuszczny i powoduje odizolowanie materiału od środowiska? To drugie zgadywałem, mam nadzieję, że papierowe źródła nie są zakazane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 wróg Was kusi coca-colą! Koka-koli mówimy stanowcze: NIE! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Koka-koli mówimy stanowcze: NIE! Czemu? Rdzę czyści całkiem nieźle... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Po prostu wolimy Pepsi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Tylko lepsi piją Pepsi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Od Coli się w głowie... wiadomo, przewraca. A ja wole wude. A dokładnie WD40 ale tylko gdy odrdzewiam swój samochód pozdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 SEM? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 SEM? w sesnie chodzi Tobie o: http://home.agh.edu.pl/~wisla/Koroz_t.pdf Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts