visvamitra Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Lubię zielenie i brązy, lubię też czerwienie i pomarańcze, zwłaszcza te, które wpadają w brąz. Atrament Iroshizuku Yu-yake jest doskonałym przykładem jesiennej pomarańczy, której kolor przypomina kolor liści, nim spadną z drzew. Nazwa ta oznacza spłowiały pomarańcz zachodzącego słońca. Co do samego atramentu – podoba mi się. Podoba mi się jego kolor, bogate cieniowanie, doskonały przepływ. Co więcej w odróżnieniu od wielu pomarańczowych atramentów nie zasycha na stalówce (inna rzecz, że mam tylko próbkę, którą napełniłem Hero 395; być może atrament ten nie byłby równie przyjazny dla innych stalówek?). Co tu dużo mówić – flaszka jest w drodze. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pilot Kolor: Yu-yake (spłowiały pomarańcz zachodzącego słońca) Opakowanie: szklana butelka o pojemności 50 ml, u mnie próbka 3 ml od www.andersonpens.net Cena: Na polskich sklepowych półkach cena jest barbarzyńska i nieprzyzwoita - 140 PLN. Można jednak znaleźć atramenty Iroshizuku na eBayu i na Amazonie za ok. 60 % tej kwoty. Na Rakutenie chodzą po 40 PLN (ale trzeba doliczyć pokaźne koszty wysyłki). Osobiście polecam Amazona, gdzie kupiłem trzy flaszki z dostawą do Polski po 72 PLN za sztukę. Nasycenie: silne Cieniowanie: dobre i ciekawe (między żółtym a czerwonym), można nim sterować, nawet stalówka F mojego Platinum wydobyła trochę cieniowania Jakość linii: wysoka na papierze Oxford, ale na chłonnym papierze ksero linia nie prezentuje się nadzwyczajnie, po prostu bardzo dobrze Osadzanie się na stalówce – odrobinę Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem w Hero 395 Rozruch: natychmiastowy, mokra linia od początku Przebijanie - ledwo zauważalne Strzępienie – śladowe na słabym papierze Nasycenie – silne Przepływ – bardzo dobry Cieniowanie – jest, ale nie robi dużego wrażenia Wysychanie – zależy od papieru, ale jest długie Przepływ: na bogato SKANY (Pismo + cieniowanie): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Ładny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Bardzo mi się podobają pomarańcze, a tu osiągi atramentu są chyba sporo lepsze niż np. Diamine Pumpkin. Chyba pierwszy Iroshizuku który mam ochotę kupić, inne co prawda tez wyglądają bardzo przyjemnie, ale nie za takie koszmarne pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Fajny kolorek. Pozdrawiam, Wasz Jak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 Podoba się! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Jaki świetny, żywy kolorek! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 1, 2013 Author Report Share Posted October 1, 2013 No tak. Trzeba będzie założyć listę osób finansowo poszkodowanych po spotkaniu w WPC. Niby nic nie można było kupić, niby spotkanie było darmowe. Niby. Z tego co wiem, nie jestem odosobniony w dokonaniu nieplanowanych zakupów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Piękny kolor! Gdyby jeszcze nim zatankować tego pomarańczowego Sheaffer'a VFM....hmmmmmmmmmmmm...marzenie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 szkoda, że pomarańczowe kaski są takie oklepane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 szkoda, że pomarańczowe kaski są takie oklepane... Oj Ann, Ann...Twoja psychoza na temat wszelkiego rodzaju kasków przybiera na sile! Z drugiej strony pisać w pomarańczowym kasku, pomarańczowym piórem zatankowanym spłowiałą pomarańczą zachodzącego słońca...to już czysta perwersja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Jedząc pomarańczę. Nie jestem pewny, czy chciałbym tym kolorem zatankować pióro do użytku na co dzień, ale na specjalne okazje - może być. Choć jeszcze nie wiem, na jakie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 1, 2013 Author Report Share Posted October 1, 2013 Coś się wymyśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Na przykład z okazji zachodu słońca nad Pacyfikiem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 mnie by się taki przydał atrament. w niewielkiej ilości. ot potrzebuję zrobić etykiety do kilku butelek krupniku, ale nie za bardzo czuję potrzebę kupować cały kałamarz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Oj Ann, Ann...Twoja psychoza na temat wszelkiego rodzaju kasków przybiera na sile! Z drugiej strony pisać w pomarańczowym kasku, pomarańczowym piórem zatankowanym spłowiałą pomarańczą zachodzącego słońca...to już czysta perwersja! tu sami maniacy wokół, moja psychoza pozostaje niemal niezauważona Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 tu sami maniacy wokół, moja psychoza pozostaje niemal niezauważona Niezauważona, ale doceniona! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 jak chciałam być złośliwa, tak mi nie wyszło, dzisiaj mam dobry dzień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 Podejrzewam, że to wszystko przez te nieszczęsne kropki na stalówce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 2, 2013 Report Share Posted October 2, 2013 dobrze, że nie Kropki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Oj, czy aby Kropek nie za późno poszedł dziś spać? BTW: firma Standardgraph ma fajną pomarańczę, symbol flaszki to 572206. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 3, 2013 Author Report Share Posted October 3, 2013 Ładna pomarańcza, ale gdzie ją dostać? Ja zamawiałem w Niemczech. Dystrybucja Standardgrapha w Warszawie lekko kuleje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted October 3, 2013 Report Share Posted October 3, 2013 Spróbuj odwiedzić sklep "Architekci" na Koszykowej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 5, 2013 Author Report Share Posted October 5, 2013 (edited) Zdjęcie z dzisiejszego spaceru z psem: Edited October 5, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 (edited) Spróbuj odwiedzić sklep "Architekci" na Koszykowej... Architekci atramentów Standardgraph nie mają :| Wątpię żeby to była winy dystrybucji, raczej samych sklepów. W jednym sklepie (który posiada Sheaffery w ofercie, ergo współpracuje z polskim dystrybutorem Standardgrapha ) miły Pan sprzedawca powiedział, że jeśli dana marka piór nie produkuje to nikt tych atramentów nie kupi. Ale sprawiał wrażenie jakby nazwę 'Standardgraph' usłyszał pierwszy raz w życiu. Edited October 5, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 5, 2013 Author Report Share Posted October 5, 2013 A w SKALI na Świętokrzyskiej są dwa: Fig Brown i Bilberry, gdyby ktoś chciał. Ja chciałem kupić inne, ale Pani powiedziała, że dostawy nie będzie :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts