Ann_gd Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Kolejne dwie sztuki prawie starszych ode mnie piór. Są cienkie faktycznie, niecałe 10 mm średnicy, długie na 136 mm ze skuwką, bez niej mają jakieś 115 mm. Bardzo wygodne. Karbowany plastik daje lepszy chwyt. Niebieskie ma stalówkę M, zielonkawe (morskie?) ma F. Właściwie różnica jest taka, że gdyby niebieskie dawało więcej atramentu a zielone mniej, to może faktycznie grubość kreski zgadzałaby się z oznaczeniem. Grubsza stalówka jest za sucha a cienka za mokra. Ot, taka ciekawostka. Dla ułatwienia napiszę, że mają złoconą stalówkę, szkoda mi trochę je kaleczyć i sprawdzać dokładnie nie mają takich zdolności flexujących jak Esteem, jednak do parkerowskiego gwoździa im daleko. Poprawnie, miękko i raczej bezgłośnie. Nie będę się rozpisywać, tym razem stawiam na zdjęcia. Etui mają wewnątrz logo w złotym kolorze, zgodnie ze stalówką, Esteem miał srebrne jedno i drugie, miły akcent dopasowania pióra z jego opakowaniem. a teraz galeria: na szczycie skuwki jest jedynie czarne tło z wytłoczonym logo w postaci trzech równoległych kresek a na samej skuwce przy klipsie napis: jeszcze szybki rzut migawki na niebieską wersję: tutaj już bez żadnych napisów i ozdobników porównanie wielkości do Esteem oraz Pilota 78 i Pelikana M150 próbki pisma zdjęciowane telefonem, mniej wyraźne, ale różnicę w kresce widać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Bardzo fajna recenzja kolorowych Diplomatów.. Dzięki! A gdyby tak jeszcze udało Ci się zrobić duże zdjęcie samej stalówki, byłoby super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 coś można w temacie stalówki zadziałać, ale mam tylko jedno pióro pod ręką, niebieskie zostało sprezentowane i bardzo się podoba spływak też się załapał przebarwienia przy nacięciu stalówki to może być atrament, wytarłam szybko i pewnie wylazł. tych rys nie widać tak normalnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Ale cieniutkie, zgrabne takie Wygodnie się nimi pisze przy takim "pofałdowaniu"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 21, 2013 Author Report Share Posted June 21, 2013 fałdki są wygodne, nie jest to moje pierwsze pióro takie żeberkowe i może dlatego dla mnie jest to wygodny chwyt. w Rotringu dół jest niegładki i równie wygodny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 Ładny spływak ma ten Diplomat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Fajna foto-recenzja. Na prawdę ładne zgrabne piórka. Dziękuję, że podałaś wymiary. Sam zastanawiałem się nad kupnem takiego Diplomata, ale dla mnie jednak za mały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 22, 2013 Author Report Share Posted June 22, 2013 oczywiście zdjęcia wagi pióra nie oddają, nie wpadłam na to wcześniej, jest metalowe i na pewno cięższe niż Vector i Pilot 78. ja mam małe dłonie i tak cienkie pióro jest dla mnie świetne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 10 mm średnicy, to wcale nie tak mało. Są chudsze pióra. Targa Slim 8mm czy Sailor Chalana 9 mm. Jak lubisz cienkie pióra, to coś dla Ciebie. Recenzja obrazowa zarówno w słowie, jak i zdjęciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 @Ann-gd - te Diplomaty kupiłaś w tym sklepie polecanym przez quetzal'a? http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2863-diplomaty-w-dobrej-cenie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 30, 2013 Author Report Share Posted June 30, 2013 tak dokładnie, trzeciego Diplomata Esteem również, złodziejski koszt wysyłki pocztą, ale trudno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Nie umiem pisać tak cienkimi piórami. Recenzja OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 1, 2013 Report Share Posted July 1, 2013 Dzięki Ann_gd. Chyba sam się zainteresuję zakupem. Zwłaszcza, że mokre F-ki mi bardzo podchodzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 1, 2013 Author Report Share Posted July 1, 2013 jeśli tylko zdecydujesz się na zielony to proszę, wrzuć zdjęcie poglądowe bardzo mnie ciekawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Zaintrygował mnie kolor "Petrol". Zielone pióra mi...nie podchodzą za bardzo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 2, 2013 Author Report Share Posted July 2, 2013 torba ze mnie nieprzeciętna... nie napisałam dokładnie, że ten "petrol" to pierwszy z góry, zielonkawy, dlatego ciekawi mnie, jak wg tej firmy wygląda zielony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted July 2, 2013 Report Share Posted July 2, 2013 Ahhh....no to zagadka wyjaśniona Sam się zastanawiałem, co to za kolor ten cały "petrol". Obstawiałem raczej coś w okolicach szarości. No to mnie trochę zmartwiłaś...ale niebieski jest niegłupi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartex Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Ann_gd-co jest lepsze parker vector czy ten diplomat a tak to ten diplomat ma konwenter gumkę czy jakiś system napełniania inny niż naboje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 11, 2013 Author Report Share Posted July 11, 2013 zamiast naboi możesz zawsze dokupić tłoczek standardowy, dla mnie lepszy traveller, mimo że jest cieńszy niż vector, lepiej leży w dłoni ze względu na swoją wagę. a vector ostatnio mnie strasznie swoją stalówką wpienił, nawet nie będę jej już szlifować ani rozpisywać. diplomat ma plastikową sekcję i się palce nie ślizgają jak w parkerze, są one podobnej szerokości w tym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartex Posted July 12, 2013 Report Share Posted July 12, 2013 Co pisze cieniej? Bo vectora z efką miałem i pisał jak kreda. A ten sklep to szybko realizuje zamówienia? Jak ci przyszły, to dobrze były zabezpieczone? Mam zamiar kupić i wolę się upewnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted July 12, 2013 Author Report Share Posted July 12, 2013 cieńsze w korpusie jest pióro diplomata od vectora, pisze raczej soczyście i taką powiedzmy parkerowską "F"ką, obsadka podobnych rozmiarów tylko plastikowe lepiej mi leżą w dłoni, niż metalowe. przyszły w kopercie bąbelkowej, każde z nich w etui a etui w kartoniku, nic nie było pogięte, mimo przesyłki pocztą. realizacja z dostawą w 3 dni chyba, tak względnie szybko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 9, 2014 Report Share Posted October 9, 2014 byłem wczoraj w sklepie z piórami i zauważyłem, że jest na handel diplomat traveller w kolorze benzin. stan magazynowy, nieużywany. nie wiem jaka tęgość, bo nie pytałem. cena 57zł. jakby ktoś z Was był zainteresowany zakupem, to mogę się kopsnąć. dla mnie za cienki w uszach ten diplomat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts