visvamitra Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Na pierwszy rzut oka pióro to nie zachwyca. Ponieważ jednak lubię zielone pióra wieczne i od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem wypróbowania piór marki Inoxcrom, nie wahałem się ani chwili widząc to pióro na Ebayu. Kupiłem je za bezcen (jeśli mnie pamięć nie myli z kosztami przesyłki do Polski było to ok. 27 zł). W zamian dostałem niezawodne pióro codziennego użytku. Wygląd (6/10) – w sumie nic szczególnego. Pióro ma wrzecionowaty kształt. Na metalowej skuwce wygrawerowano napis Inoxcrom 77. Klips ma charakterystyczne zagłębienie. Skuwka jest nasuwana, jednak mechanizm jej blokowania pozostawia wiele do życzenia. Zdarza się, że skuwka zsuwa się (inna rzecz, że zdarza się to w warunkach bojowych, kiedy pióro jest rzucone luzem na dnie plecaka). Bez wątpienia najciekawszym elementem pióra jest stalowa stalówka typu inlaid (pół-inlaid?). Stalówka (8/10) – stalówka typu quasi-inlaid jest niezawodna i, w moim odczuciu, naprawdę ładna. Wykonano ją ze stali. Nie jest może bardzo miękka, jednak pisze się nią wyśmienicie. Co najważniejsze pióro nawet po dłuższym czasie w szufladzie startuje od razu. W moim egzemplarzu znajduje się stalówka w rozmiarze F/M. Jest sprężysta, dobrze sprawdza się na papierach gorszej jakości. System napełniania: konwerter lub naboje. Używam długich naboi Watermana, które napełniam strzykawką. W wypadku Inoxcroma77 nabój napełniam zielonym atramentem De Atramentis Bamboo Green. Wymiary: Zamknięte: 141 mm Otwarte: 129 mm Długość skuwki: 65 mm Średnica w najszerszym punkcie: 11 mm Stosunek ceny do jakości (9/10) – Powiem tak – jeśli uda wam się upolować to pióro w cenie do 30 PLN nie wahajcie się ani chwili. Jest to niezawodne pióro wieczne, które być może nie wyróżnia się pięknym i oryginalnym designem, ale braki te nadrabia walorami użytkowymi. Jest to niestrudzony wół roboczy. Na koniec próbka pisma (atrament to Bamboo Green De Atramentis): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 lubię takie smukłe pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Mam sentyment do tej marki, to dobre pióra. Ostatnio ta fabryka miała kłopoty, nwet strajki tam byly. Zupełnie nie wiem jak z tego wyszli. Wall Street okazal się piórem dla mnie idealnym i rozmiarowo i wagowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Świetny kandydat na woła roboczego, gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tygrysica Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Ciekawa stalówka, pióro ma w sobie pewien czar Jak to robicie, że takie cuda wyszukujecie na ebay'u? Ja zupełnie nie potrafię się tam poruszać a tym bardziej upolować coś ciekawego :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 Super recenzja, gdyby nie ona to bym się pewnie nigdy nie dowiedział że tak fajne piórko istnieje PS. Pięknie piszesz!! Nie mogę się napatrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No, jak z drukarki to pismo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 No, jak z drukarki to pismo Dokładnie to samo sobie pomyślałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 widzę, że nie tylko ja podejrzewałam recenzję w Wordzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted June 2, 2013 Report Share Posted June 2, 2013 widzę, że nie tylko ja podejrzewałam recenzję w Wordzie nie tylko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted June 2, 2013 Author Report Share Posted June 2, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 ...Na pierwszy rzut oka pióro to nie zachwyca.... ...Jest to niezawodne pióro wieczne, które być może nie wyróżnia się pięknym i oryginalnym designem, ale braki te nadrabia walorami użytkowymi. Jest to niestrudzony wół roboczy. Niezawodność to obecnie rzekłbym standard z kilkoma wyjątkami. Ale po co kupować pióra, które nie są piękne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Niezawodność to obecnie rzekłbym standard z kilkoma wyjątkami. Ale po co kupować pióra, które nie są piękne... Żeby go nikt nie ukradł? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 A mi to pióro podoba się także z wyglądu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Podoba mi się to pióro, może klips mniej, stalówka prezentuje się przyjemnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 wygląd to oczywiście rzecz gustu. mnie to pióro bardzo się podoba. przypominało mi zawsze trochę parkera 45. kiedyś na nie chorowałem, ale ceny na ebay były dość wysokie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 5, 2013 Report Share Posted June 5, 2013 Fajna recenzja, a pismo rzeczywiście bardzo regularne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts