endoor Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 (edited) Jako beta tester atramentów Nicponia dane mi było sprawdzić próbki atramentów żelazowo – galusowych by Nicpoń. Cecha, która natychmiast rzuca się w oczy, to fakt, że atramenty nieco zmieniają kolor z upływem czasu - troszkę ciemnieją. Chciałem w tym teście oddać tę cechę, mam nadzieję, że się choć trochę udało. Atramenty są trwałe i praktycznie bardzo ciężko zmywalne. Wysychanie szybkie moim zdaniem na poziomie 1-3 sek. Jako punkt odniesienia dla obu brązów wybrałem Diamine Rustic Brown. Należy pamiętać, że ten atrament Diamine wpada nieco w czerwień/miedź. Jako pierwszy testowałem atrament oznaczony jako 155 S (ten atrament zrobił mi niewielki skrzep w piórze, poza tym subiektywnie uważam go za zbyt rzadki): Jako drugi wybrałem brąz oznaczony jako 122 S (atrament czyściutki, żadnych zmętnień i kłaczków, przepływ wg mnie w sam raz). Na zdjęciu dla porównania oba kolorki: Niestety na ekranie jakoś nie bardzo widać ciemnienie atramentów . Do błękitu Nicponia jako odniesienie wybrałem Camlin Camel Royal Blue. Tu z kolei mam wrażenie, że błękit Nicponia jest nieco gęstszy od Camlina. Nie ma zmętnień i skrzepów, przepływ bardzo dobry. Na koniec wielki szacun dla autora atramentów. Edited April 21, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 błękit bomba, głęboki i nasycony ale nadal błękit a brązowy 122 S przypomina gorącą czekoladę z jednej knajpki, gdzie faktycznie robią czekoladę a nie kakao z mlekiem... mmm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted April 21, 2013 Report Share Posted April 21, 2013 Na mnie też największe wrażenie robi błękit. Nicpoń, chapeau bas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Cieszę się że atramenty ci się podobają Ta sepia po prostu nie chciała wyjść bardziej nasycona Ten Błękit już uznałem za skończony kolor i nie będę przy nim więcej kombinował, bo rzeczywiście sprawuje się bardzo ładnie 122 to też już chyba skończony kolor - chociaż mi się zawsze zdawało że on wpada w kolor takiego starego wina po zaschnięciu Wielkie dzięki za recenzje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted April 22, 2013 Report Share Posted April 22, 2013 Błękit - bomba. Tak moim zdaniem powinien wyglądać Blue-Black. Wyślij do siedziby Pelikana. Niech się uczą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Jestem zainteresowany zakupem błękitu i czekolady na wiśniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Błękit - bomba. Tak moim zdaniem powinien wyglądać Blue-Black. Wyślij do siedziby Pelikana. Niech się uczą i koniecznie do watermana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Jestem zainteresowany zakupem błękitu i czekolady na wiśniach Wiesz, mówisz i masz Aktualnie szukam inspiracji do kolorów i kombinuje nad rozwinięciem w kierunku czerwień-brąz-fiolet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 A może szaro-niebieski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Ten Blue-Black jest super Taki jak powinien być a nie jakieś szarobure coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts