Jump to content

Co dzisiaj i jak napisałeś - próby kaligraficzne

kerad

Recommended Posts

Tak sobie wymyśliłem abyśmy tutaj umieszczali skany swoich próbek kaligrafii. Może być jakiś krótki tekst, kilka słówek, zdanie itp. Może jakieś zdobnictwo. Jutro sprobuje coś napisać i zeskanować. Zapraszam wszystkich. Mile widziana krytyka - konstruktywna ;)

Powodzenia nam wszystkim :thumbup:

• Replies 133
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Tak, obsadka skośna ze stalówką Manuscript EF Principal, atrament to Sheaffer Skrip z lat 80. Akurat ten słabo nasycony, nieco wodnisty granat świetnie współpracuje z tą stalówką i papierem (Oxford z zeszytu). Ma jeszcze tą dodatkową zaletę, że słoiczek z nim ma bardzo szeroki ottwór i bezproblemowo umożliwia zanurzanie stalówqki ze skośną obsadką. Dzięki za miłe słowa :)

Akszugor, tak w kwestii formalnej -od dwóch tygodni to ja się znęcam nad copperplate'm :). Jakieś pół roku temu mniej więcej zacząłem od italiki. Wklejam jedną z pierwszych prób pisaną Pelikanem script 2 mm. Efekt przejścia kolorów to próby znalezienia idealnego atramentu do art penów. Po licznych próbach (także zmianach nabojów bez płukania jak tutaj) stanęło na czarnym Manuscripcie.

italika.jpg

Potrenuje jeszcze te Karolinke ;) może coś z niej jeszcze wydobędę. Brakuje mie sporo do pewności ruchów i litery nie wychodzą takie same, tzn. za bardzo różne. Podobno ćwiczenie czyni ministranta :blink: