8868 Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Byłem ciekaw jak wycina się szczelinę w stalówkach z tak minimalną utratą materiału... Znalazłem odpowiedź i przy okazji cały proces produkcji pióra: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Dobry klip. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Fajnie się ogląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 To jest generalnie bardzo ciekawy program Polecam odcinek z produkcją Chipsów, wyobrażenia o grubo ciachanych chipsach legną w gruzach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
flowers Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 (edited) Dzięki! Nareszcie wiem jak robi się pióra Edited March 24, 2013 by Flowers Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 (edited) To całkiem fajna seria. Warto też zobaczyć proces produkcyjny piór Pilot Namiki. Najbardziej podoba mi się wytwarzanie stalówek. Wałkowanie złotej blachy robi wrażenie hahaha. . Edited March 24, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 24, 2013 Author Report Share Posted March 24, 2013 Polecam odcinek z produkcją Chipsów, wyobrażenia o grubo ciachanych chipsach legną w gruzach Są takie odcinki, których wiem, że nie chcę oglądać To całkiem fajna seria. Warto też zobaczyć proces produkcyjny piór Pilot Namiki. Najbardziej podoba mi się wytwarzanie stalówek. Wałkowanie złotej blachy robi wrażenie hahaha. . Świetny filmik! Po pierwszym zastanawiałem się jak robią irydowe kulki... no i proszę mam odpowiedź Spodobała mi się również prezentacja działania spływaka. Chociaż teoretycznie wiedziałem jak to działa, nigdy nie próbowałem sobie tego wyobrażać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Rewelacja! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Ta starsza Pani z około 10 minuty polerująca stalówkę wymiata... Pewnie nie jeden pen doctor to mógłby jej co najwyżej herbatkę i kawkę przynosić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 25, 2013 Report Share Posted March 25, 2013 (edited) Warto może jeszcze zwrócić uwagę na to jak oni (Japończycy) piszą. Piszący trzyma pióro dość wysoko i pisze jakby malował pędzelkiem, właściwie prawie nie opiera dłoni o blat tylko utrzymuje ją w powietrzu. Stąd zapewne koncepcja stalówek typu soft. Kolejna kwestia to taka, że w piśmie Japońskim stawia się dużo malutkich kreseczek stąd może ich zamiłowanie do cienkiego śladu stalówek. Ciekawe czy to wpływ wielowiekowej kultury narzucił kierunek rozwoju technologicznego? Edited March 25, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Fajne! Ciekawe, czy producenci programu "How it's made" zgłaszali się też do innych firm niż Aurora z prośbą o pokazanie linii produkcyjnej, czy to był ich pierwszy wybór? Gdybym ja miała robić tak program przede wszystkim udałabym się do Montblanca czy Pelikana. Może im odmówili. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Pelikan opublikował kiedyś własną wersję filmu o produkcji. Gdzieś na forum był link, jak znajdę - wkleję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Irbis Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Chętnie zobaczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Podoba mi się styl tego filmu - trąci latami 80. i ówczesnymi teledyskami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted March 26, 2013 Author Report Share Posted March 26, 2013 Świetne maszyny do polerowania stalówek. Patrząc na te filmy, z przyjemnością wybrałbym się na wycieczkę do jakiejś fabryki piór. Może warto nasłać program "Polak potrafi" na Wilanda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Obawiam się, że w przypadku Wilanda film wyglądałby podobnie do tego: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 @Alveryn: super filmik. Robi wrażenie jak gość zaznacza środek, zaraz na początku filmu, takim grubym markerem zupełnie „na oko” i do tego bezbłędnie. Ciekawe co to za materiał. Osobicie obstawiałbym chyba akryl. Ja myślę, że na przykład JEB Pens, też są tak robione. Z resztą wytwórca dokładnie opisuje na swojej stronie proces produkcyjny. Dla pióromaniaków warte zapoznania się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts