Thay Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Z polskimi atramentami jest niemałe zamieszanie. Produkowało je sporo fabryczek czy spółdzielni, które radośnie nazywały swój produkt np.: - atrament niebieski - i już. Oto, co wiemy na pewno: Spółdzielnia Pracy "Zespół" z Warszawy - atrament "Kormoran", zielony, niebieski, typ Waterman (chodzi o charakterystyczny kształt kałamarza), o pojemności 60-65ml; - atrament niebieski, czerwony i zielony, typu fajka (kształt kałamarza), o pojemności 30 oraz 50 ml. Centrala Dystrybucji i Zbytu Przemysłu Prywatnego z Łodzi (pod ta nazwą ukrywały się małe firmy prywatne, bez podawania własnych nazw) - atrament do wiecznych piór niebieski i zielony, eksportowy, o pojemności 50 i 75 ml. Spółdzielnia Pracy "Technochemia" z Poznania - atrament niebieski o pojemności 60 ml. Gdańskie Zakłady Papiernicze z Gdańska - Wrzeszcza - atrament niebieski i niebiesko-czerwony (sic!), o pojemności 30 i 60 ml; - atrament do piór wiecznych niebieski i niebiesko-czarny o pojemności 50 ml; - atrament do piór wiecznych "Bałtyk", anilinowy, niebieski, o pojemności 50 ml; Pollena z Warszawy i z Przemyśla - atrament do piór wiecznych "Astra" niebieski i czarny, o pojemności 60 ml; - atrament do piór wiecznych niebieski, typu fajka, o pojemności 30 ml. Spółdzielnia Inwalidów z Siedlec - atrament specjalny, niebieski, o pojemności 30 ml; - atrament do piór wiecznych, niebieski, o pojemności 50 ml; - atrament luksusowy do złotych piór, niebieski, o pojemności 60 ml. Jak tylko uda mi się zebrać jeszcze jakieś informację - dopiszę. Jeśli wiecie coś o innych polskich atramentach i ich producentach, proszę o kontynuowanie spisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Z polskich atramentów nie zapominajmy o Kormoranie: Źródło: www.fotolog.com/yansilny/15778550 Pozwolę sobie jeszcze dodać, ku radości wszystkich zainteresowanych tematem, informacje o atramencie Drakon. Dosyć często pojawia się na rynku. Jeden ze sprzedawców opisuje go tak: "Oferta dotyczy kałamarza z atramentem wyprodukowanym przez Fabrykę Chemiczną M.Leszczyński i Ska, Sp.Akc., w Warszawie na ul. Ogrodowej 32. Fabryka założona została w 1872 r., a produkowano w niej różne materiały piśmienne jak kalki przebitkowe i taśmy do maszyn biurowych, matryce, farbę i części do powielaczy, a także atrament. W 1938 r. fabryka zatrudniała ok. 170 osób. Po zakończeniu wojny, w 1949 r., fabryka oddana została pod przymusowy zarząd państwowy. Wszystkie wyroby oznaczane były marką fabryczną DRAKON lub znakiem graficznym, którym był skrzydlaty jaszczur trzymający buteleczkę z atramentem. Oferowany kałamarz jest zamknięty ebonitową zakrętką, na której znajduje się wspomniany znak graficzny oraz napis DRAKON. Na jednej ze ścianek kałamarza znajduje się powtórzony wypukły znak fabryczny. Ze względu na refleksy świetlne znak ten jest słabo widoczny na skanie i dlatego dodatkowo zamieszczony został jego odrys. W kałamarzu znajduje się ok. 50 ml niebieskiego atramentu o przyjemnym zapachu i nadającego się do użytku (na skanie widoczny jest kolor atramentu). Wymiary kałamarza : wysokość (z zakrętką) - ok. 6 cm, wysokość pojemnika - ok. 4 cm, podstawa - ok. 5 x 4 cm." Ten sam sprzedawca dodaje także zdjęcie: http://img08.allegro...4/88/1330448891 A oto zdjęcia zdobytych przeze mnie Drakonów: 1. Jedna z butelek jest w stanie sklepowym, włącznie z pudełkiem (szmatka!). 2. "Kałamarz Drakon" reklamowany przez sprzedawcę też raczej nieużywany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Mój pierwszy post na tym forum, a pytanie moje jest takie, czy ktoś zwrócił uwagę na ten atrament? Wydaje się on być współcześnie produkowany, nie jestem pewien czy może to nie jest przepakowany chiński, lub coś takiego. Jakiś czas temu była dostępna aukcja na allegro w której pan za 12 buteleczek o pojemności 29,5 ml (łącznie jakieś 350 ml - zapas do końca życia;)) domagał się 21 złotych + transport. Czyli bardzo okazjonalnie, ktoś zna ten atrament? Wie coś na jego temat? Uploaded with ImageShack.us Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 To bardzo ciekawy atrament. Ma atest PZH, niezły kolor i... nie pachnie jak chiński żelazowiec. Bardziej jak stara Astra, właśnie. Firmuje go TOP-2000, z ulicy Poleczki 21 w Warszawie. Ale skąd pochodzi? Może warto zwrócić się z tym pytaniem do sprzedawcy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Sprzedawca spod znaku mydło i powidło obok siebie pianki poliuretanowe i inne okazje Ale za to miał 20 kartonów (po 12 butelek w każdym) może się po prostu zapytam czy nie byłoby możliwości ponownego wystawienia Może jak już go dostanę do raczki, to natrafię na opakowaniu na jakiś ślad producenta, albo chociaż dystrybutora. @Thay - a ty gdzie się z nim spotkałeś? Używałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 3, 2011 Author Report Share Posted October 3, 2011 Nie natrafisz na nic innego, niż powyżej napisałem. Używałem. Kupiłem jakiś czas temu na Kole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Do zbioru dodaję atrament Bałtyk, który dotarł do mnie w opłakanym stanie: Do tego kolejne zdjęcie Drakona: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domenico Posted September 14, 2012 Report Share Posted September 14, 2012 (edited) Mój pierwszy post na tym forum, a pytanie moje jest takie, czy ktoś zwrócił uwagę na ten atrament? Wydaje się on być współcześnie produkowany, nie jestem pewien czy może to nie jest przepakowany chiński, lub coś takiego. Jakiś czas temu była dostępna aukcja na allegro w której pan za 12 buteleczek o pojemności 29,5 ml (łącznie jakieś 350 ml - zapas do końca życia;)) domagał się 21 złotych + transport. Czyli bardzo okazjonalnie, ktoś zna ten atrament? Wie coś na jego temat? Uploaded with ImageShack.us Edited September 15, 2012 by ArielN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted September 15, 2012 Report Share Posted September 15, 2012 Nie wiem, jak atrament, ale producent poważny. Jego papierowe wyroby należące do grupy raczej budżetowej wielu chwali. Należy do tej samej grupy co Oxford. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted September 16, 2012 Report Share Posted September 16, 2012 To atrament obecnie produkowany w Polsce? Jakaś nowa produkcja? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Do zbioru informacji o polskich atramentach należy dodać produkty Iskry i Karmańskiego: Link do tematu o atramentach firmy Iskra i Karmański: http://www.piorawiec...armanski-czerw/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 8, 2012 Author Report Share Posted November 8, 2012 Ale tego było... To jeszcze atrament ze Spółdzielni w Sokółce: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 8, 2012 Report Share Posted November 8, 2012 Świetny kałamarz! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Super Ink był też kolorze czerwonym. Właśnie nabyłem flaszeczkę + opakowanie tego Super Inku. I to bardzo dosłownie, bo Super Inku zostało może ze 2 mililitry. Reszta się ulotniła . zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartex Posted May 24, 2013 Report Share Posted May 24, 2013 gdzie można taki kupić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartex Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 wynalazłem na allegro takie cuda : ATRAMENT ORION FIRMY ASTRA Z PRZEMYŚLA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartex Posted July 10, 2013 Report Share Posted July 10, 2013 ATRAMENT BAROCK Z NIEMIEC ATRAMENT KARMAŃSKI ISKRA KRAKÓW ATRAMENT SYRENA ZIELONY Z Warszawskich Zakładów Materiałów Biurowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jjotka Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 a ja z Gdańskich Zakładów Papierniczych P.T. posiadam litrową butlę niebieskiego Pegaza... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted February 18, 2014 Report Share Posted February 18, 2014 A ten taki w wielkich butlach, co nim dyżurni na przerwie kałamarze klasowe napełniali, gdzie on? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Wpadła mi ręce trójkątna buteleczka z czarną ebonitową nakrętka i z niebieskim atramentem w środku. Na dnie buteleczki od zewnątrz wypukłe literki odlane razem z butelką : "ZP S", a poniżej "56" Podejrzewam, że jest polskiej produkcji... Zakłady Przemysłu Szkolnego?? albo coś w tym guście...? Coś ktoś wie lub domniema? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 Warto dodać firmę KRAK, o której nic nie wiem, ale flaszkę której zdobył Romii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 +1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 No właśnie, Nicpoń i jego atramenty, polskie przecież i cenione na forum. Przydałaby się tylko jakaś strona, info na FB, bo nie za bardzo wiem jak je można zamówić.Tylko PW? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted February 20, 2015 Report Share Posted February 20, 2015 Z powodzeniem można wykorzystać PW, choć czasem trzeba uzbroić się w cierpliwość - Konrad trochę zalatany bywa A cenione nie tylko u nas, ale i na świecie dorobiły się fanklubu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Cofś ktoś wie o atramentach "Bałtyk"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts