visvamitra Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 (edited) Field Notes to marka bijąca rekordy popularności w Ameryce. Historia jest prosta. W 2006 r. Aaron Draplin - designer i kolekcjoner staroci postanowił stworzyć dla znajomych serię notesików nawiązujących do popularnych niegdyś kajetów zapełnianych listą zakupów / rzeczy do zrobienia. Wydrukował około stu sztuk i rozesłał je bliższym i dalszym znajomym. Wśród grona wybrańców znalazł się Jim Coudal z firmy Coudal Partners. Pomysł zrobił na nim wrażenie, szybko doszedł do wniosku, że można na tym zrobić biznes. Skontaktował się więc z Aaronem Draplinem i zaproponował mu nawiązanie współpracy. W ten sposób powstała niezwykle popularna seria notesów Field Notes. Źródłem popularności jest nie tylko sama koncepcja poręcznego notesu, ale również (a może przede wszystkim) polityka firmy zakładająca regularne wypuszczanie edycji limitowanych. Niedostępne już kolory Butcher Orange lub Butcher Extra-Blue osiągają na ebayu abstrakcyjne ceny rzędu 200 $ / sztuka. Jakiś czas temu Jonathon Deans - twórca bloga Pen Economics - napisał ciekawy artykuł o wiele mówiącym tytule Field Notes Bubble. Zeszyciki Field Notes są od niedawna dostępne w Polsce w cenie zbliżonej do ceny amerykańskiej - 39,90 PLN za trzypak (w Stanostwie 9,95 $ za trzypak). Nikaa podarowała mi jeden zeszycik, chwilę się nim pobawiłem i wciąż bawię. Notes jest poręczny i cienki, można wrzucić go do kieszeni spodni, usiąść na nim, na szybko zapisać rzeczy do zrobienia lub ulotne myśli warte uchwycenia. Zastosowania Field Notes są szersze, rzućcie okiem na propozycje twórców Niestety Field Notes nie zostało stworzone dla osób posługujących się piórami wiecznymi. Papier jest marnej jakości - w zasadzie każde pióro i każdy atrament strzępi i przebija na drugą stronę. Osoby nie doceniające uroków pisania stalówką w rozmiarze EF a ceniące mokrą kreskę stubów będą w stanie zapisać stronę Field Notes kilkoma słowami. Cena jest wysoka - za 39,90 można kupić kila porzadnych notatników Rhodii / Clairefontaine / Oxford. Reasumując - pomysł jest świetny, format mi odpowiada, wykonanie jest niezłe (okładka), niestety użyty papier nie nadaje się do pisania po nim piórem wiecznym. Fani ołówków automatycznych będą Field Notes zachwyceni, miłośnicy piór wiecznych będą serią raczej rozczarowani. Ucieszyłbym się, gdyby coś w tym stylu było dostępne w Polsce za 1/4 ceny i gdyby użyty papier lubił się z piórami. PS: zdjęcia robiłem na polance w lesie. Po poświeceniu chwili na zrobienie zdjęć wszedłem w las a tam: i pierwszy w życiu Borowik Ceglastopory Podsumowanie Field Notes możecie sobie odpuścić, ale póki czas, idźcie na grzyby Edited July 26, 2016 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Podobna wielkość i cena, ale zdecydowanie lepsze do piór wiecznych są notesiki w rozmiarze passport Midori (do TN) i notesy firmy CIAK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Wielkie dzięki za recenzję. Kolejny fajny notes, który nie nadaje się do pisania piórem. Do Moleskine tracę cierpliwość, dziś kupiłem Leuchtturm, zobaczymy, czy faktycznie lepszy papier. Na razie nie zawiódł mnie tylko papier w kalendarzu Letts of London, ale u nas go nie uświadczysz.Pozdrawiam ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Moleskine macie rację przebija, ale ma fajną właściwość, otóż moje TWSBI 580 AL ze stalówką B startuje na nim natychmiast. Na każdym innym papierze ma chwilę zawahania. W szczególności na Rhodii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted July 26, 2016 Report Share Posted July 26, 2016 Dziękuje za recenzję. @Rufuz napomniał o Rhodii więc wspomnę, że kiedyś byłem z niej zadowolony.Ostatni zakup to jakaś katastrofa.Pióra strasznie przerywają, więc używam teraz papieru do drukarek Jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 Zacznę od Field Notes jednak . Notatniki fajne, zgrabne, pomysłowe, ale jednak do pisania ołówkiem, a szkoda . Sam projekt faktycznie zrobił na mnie wrażenie. Lubię zwłaszcza ten film "We made red one": https://fieldnotesbrand.com/films A podczas grzybobrania uwielbiam spacerować po lesie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Recenzja super, jak zwykle. Dzięki. Ja na Rhodię nie narzekam. Znamy się od lat i na razie tak zostanie. ...teraz papieru do drukarek Jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie. A jak to robisz? Wycinasz jakieś notatniki, nosisz luźne kartki, ryzę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Ja tam mam Oxford A5 i też mogę na nim usiąść i zrobić z nim w ogóle wszystko. Wytrzyma... A papier, lubi stalówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janmax Posted April 19, 2019 Report Share Posted April 19, 2019 Podsumowanie najlepsze Ja ostatnio do takich drobnych zapisków używam Oxford w formacie 9x14cm 192 strony, jest całkiem przyjemny, wadą jest że nie otwiera się na płasko, ale do drobnych zapisków niewyłaniających każdej strony po brzegi nie jest źle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted April 19, 2019 Report Share Posted April 19, 2019 Co to za model Oxforda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Easier Posted April 19, 2019 Report Share Posted April 19, 2019 https://allegro.pl/oferta/notes-a6-notesik-oxford-192-kartek-kratka-7535767001?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Tutaj masz 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts