Kleks Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 (edited) Wszystko można kupić. Papier, atrament, podkładkę do pisania, piórnik, stół... A ja postanowiłem sobie zrobić coś samemu. Ponieważ mam sporo identycznych piór, są to przeważnie Hero 616 Jumbo, które występują tylko w trzech kolorach (bordo, zielony i czarny) i są naładowane różnymi atramentami, i używam wszystkich, więc pomyślałem, że muszę zrobić coś, dzięki czemu będę mógł w miarę szybko zidentyfikować potrzebny mi atrament. Ponalepiałem na skuwki małe paseczki papieru z nazwą atramentu, ale szczerze mówiąc, wygląda to tragicznie. Odkleja się toto na końcach... Eeech, szkoda gadać. Dlatego wziąłem deskę, i za pomocą ręcznej frezarki, wystrugałem w niej cztery kanały. Następnie pociąłem tą deskę na siedemnastocentymetrowe kawałki... created by picasa2html.com created by picasa2html.com Oszlifowałem z grubsza papierem ściernym i skleiłem po dwie... created by picasa2html.com Zanim jeszcze to zrobiłem, przymierzyłem do tych klocków kilka moich tanich piór... created by picasa2html.com created by picasa2html.com O dalszych postępach prac będę informował na bieżąco. Mam sześć takich deseczek, czyli miejsce na 24 pióra. Na razie powinno wystarczyć. Zastanawiam się tylko, czy wykleić to jakimś pluszem, czy zostawić surowe drewno. Tak, czy inaczej, muszę jeszcze dorobić ścianki, wieczko... Ale ta satysfakcja, że coś się wydłubało samemu... Nieoceniona. Przynajmniej dla mnie. Edited July 8, 2016 by Kleks Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Fajne I zgadzam się - nie ma to jak zrobić cos samemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 :thumbup:Super pomysł. Pióra od drewna się nie porysują? Można zrobić taką całą szafeczkę z takimi szufladkami, ale doradzać to zawsze najłatwiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Fajne I zgadzam się - nie ma to jak zrobić cos samemu. No tak, ale trzeba mieć deskę i ręczną frezarkę... Niezły pomysł @kleks. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted July 8, 2016 Author Report Share Posted July 8, 2016 Dzięki Deseczkę miałem ze starego łóżka, a frezarkę kupiłem specjalnie do tego jednego pomysłu. Frez też. Cóż, to będzie raczej w domu, nie będę tej "skrzynki" nosił ze sobą, więc pewnie się nie porysują. Zastanawiam się, czy okleić to jakimś pluszem, ale drewno wygląda bardzo ładnie, więc chyba tak zostawię. Cieszę się, że się Wam podoba, jak skończę, to zrobię zdjęcia i pochwalę się gotową "kasetką". Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Bardzo fajna robota! Szacunek! Jeśli nie będziesz tym rzucał to pióra się nie porysują. Wątpię, czy wszystkie blaty, na które odkładasz chwilowo pióra, masz oklejone pluszem Świeżo obrobione drewno wygląda fajnie, ale na przyszłość możesz pomyśleć o jakimś welurze albo nawet innej grubszej tkaninie. Przecież może być zwyczajna bawełna, nawet trykot z koszulki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 8, 2016 Report Share Posted July 8, 2016 Fajne! Ja mam w zapasie kilka pudełek po cygarach i chcę dorobić do nich wnętrza takie do przechowywania piórek. Nie bardzo miałem koncept z czego. Teraz chyba już wiem, ale będę musiał zainwestować we frezarkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted July 9, 2016 Author Report Share Posted July 9, 2016 Jakieś... Ze sto złotych Plus frez Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 Kleksie, gratuluję pomysłowości - innowacyjności - kreatywności. Super sprawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EZGeezer Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 Wygląda bardzo dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted July 9, 2016 Author Report Share Posted July 9, 2016 Dzięki wszystkim za miłe słowa. To dopinguje Jutro może posklejam pozostałe sekcje, a po Niedzieli dotnę resztę elementów i wtedy coś już będzie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 9, 2016 Report Share Posted July 9, 2016 Drodzy majsterkowicze, jeśliby chcieć wykleić Kleks'owe przegródki materiałem, o jakim kleju byście pomyśleli? O wikolu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted July 10, 2016 Author Report Share Posted July 10, 2016 Przepraszam, że się wtrącę, ale ja bym pomyślał raczej o Butaprenie. Wikol może przesiąknąć i materiał zrobi się sztywny. Za to pytanie, JAKI materiał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 Też myślałem o butaprenie, ale mając w myślach włożenie tego do pudełka, odstręcza mnie myśl o woni tego kleju przy każdorazowym otwarciu. Co do materiału, to mi się widzi coś milusiego, lekko kudłatego w stylu aksamitu. Może jakiś welur, jak na kanapie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gorz Posted July 10, 2016 Report Share Posted July 10, 2016 Jeszcze trochę podrasować i będzie akcesorium jak od Nakaya http://www.nakaya.org/en/review.aspx?id=57&type=accessory Nie sądzę żeby jakość była gorsza oby cena niższa.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted July 11, 2016 Report Share Posted July 11, 2016 Są specjalne kleje do tkanin, żadne specjalistyczne, np. Pat*X takie robi. One są tak robione by nie przebijać przez materiał. Nawet to się sprawdza córka używała kiedyś w szkole. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts