RafKal Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Prośba o pomoc w dotarciu do historii piór Pelikana w kolorze szylkretowym. Dokopałem się do zdjęć szylkretowego Pelikana 101N w internecie i kolory mnie pochłonęły w całości. Od kiedy Pelikan stosował szylkretowe barwy? Przez jak długi okres? Może jakieś zdjęcia? Czy Pelikan 100 też występował z owijką a'la szylkret? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam, Rafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stickyfinger Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 szylkret w pelikanie pojawił się w VII.1936 r. Był to oczywiście pelikan 100. Zwany jest pelikanem tortoise-shell tu go znadziejsz: http://www.pelikan-guide.com/100_colored_cap.html Później był kontynuowany w modelu 100n Oto foto bardziej live Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted September 30, 2011 Report Share Posted September 30, 2011 (edited) Czym w sumie różnią się Pelikan 100/100N od 101/101N? Szkoda, że na tej stronie nie widać stalówek. Piękne te twoje Pelikany. Edited September 30, 2011 by kuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Wspaniały (zapewne fragment) kolekcji. Gratuluję Stickyfinger. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Dodam tylko jeszcze, że szylkretowy Pelikan 100 to chyba jedno z tych niewielu piór wiecznych, na widok których większość pióromaniaków szeroko otwiera oczy i przeciera je ze zdumienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 (edited) Pelikan 101N w szylkrecie jest naprawdę piękny! Edited November 5, 2011 by Lena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Nie jestem pelikanowcem, ale szylkretowy pelikan 101n robi na mnie wrażenie. Przydałaby się dłuższa recenzja tego ptaszka... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 No to gorąca prośba do właściciela jakiegoś Pelikana 101N Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Dla mnie to pióro jest, wraz z Volkswagenem Garbusem oraz filmami Langa i Murnaua, wręcz ikoną dwudziestowiecznych, pokojowych Niemiec. Prawdopodobnie nigdy już chyba nie zrozumiem, dlaczego stało się symbolem OBOK tych innych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Pióro Pelikan 101N szylkretowy jako ikona Niemiec? Pozazdrościć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Nigdy nie kojarzyłem Pelikana 101N lub 100N itd. z TYMI symbolami. Ciekawe spostrzeżenie Mariusz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted November 5, 2011 Report Share Posted November 5, 2011 Wygladałam ostatnio starych Pelikanów w serialu, który mnie bardzo wciagnął. W "Czasie honoru". Niestety, o zgrozo, wprawdzie postacie piszą piórami, ale raczej bardzo współczesnymi. Zdaje się nawet, ze jeden bohater napełniał pióro tłoczkiem! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 To tak, jak z okładką zbioru anegdot autorstwa Tuwima (w Trafficu ostatnio widziałem). Wprawdzie na okładce znalazło się pióro (a nie długopis!!! ), ale Sheaffer Balance II Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stickyfinger Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Pelikan 101N w szylkrecie jest naprawdę piękny! Leno, ale to nie jest 101N tylko 100 - tortoise shell. Nie zmienia to faktu, że 101N jest również piękny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts