Mariusz888 Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 "Montegrappa zaprezentowała niedawno nowość w swojej kolekcji – Grappa Pen. Inspiracją do jego stworzenia stał się znany na całym świecie włoski trunek – grappa. Warto również wspomnieć o tym, że miejsce narodzin Montegrappy – Bassano del Grappa, to również miejsce gdzie rozpoczęła się historia grappy. Czym jest grappa? – dla niewtajemniczonych, to mocny trunek, który wytwarza się na bazie wytłoczyn z winogron. Początkowo alkohol znany był biedniejszym przedstawicielom włoskiego społeczeństwa. Jego ranga znacznie wzrosła w 2 połowie XX wieku. Użycie konkretnej odmiany winogron, jak również uszlachetnienie procesu destylacji i samych receptur nadało grappie nowy image, a jej degustacja stała się procesem tak złożonym, iż nie odbiega wcale od poziomu prezentowanego przez koneserów win. Po tym, jak już zachęciłam was do degustacji grappy… przyjrzyjmy się samemu pióru. Materiały, z których wykonano pióro nawiązują do urządzeń wykorzystywanych do destylacji grappy – stal nierdzewna, mosiądz i miedź. Na powierzchniach miedzianych zastosowano młoteczkowanie, uzyskując ciekawą fakturę. Korpus i skuwka zdobione są małymi śrubkami. Również klips nawiązuje do technologii wytwarzania grappy – ma przypominać system rurek w aparacie do destylacji." Czytaj całość Nie wiem jak Wam, ale mnie się podoba (no może trochę błyszczące, ale jednak ciekawie wygląda). Widać też pewien trend na młoteczkowane wykończenia w tym roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Nie, nie i jeszcze raz nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Trochę zbyt bizantyjskie zdobnictwo jak na mój gust. Przypomina mi zamysłem niektóre projekty Pelikana (Latarnia Aleksandryjska albo Ogrody Semiramidy). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Taki typowy steampunkowy przerost formy nad treścią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 (edited) Kurcze, a mnie się podoba. To nie kolejna wyklejanka, kolejny grawer itd. Ktoś pomyślał nad designem i jest w tym jakaś myśl, ciekawe materiały. Mnie to odpowiada. Tylko przypuszczam cena jest zabijająca, ale piórko moim zdaniem niezłej urody. Edited September 11, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Mnie się nie podoba - zdecydowanie za bardzo się świeci. Wykończenie "młoteczkowane" zupełnie nie w moim stylu. Ciekawe jak będzie wyglądało za 10 lat - jak jakaś patyna zacznie na nim się tworzyć - chyba że materiały tylko przypominają miedz i mosiądz. Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Wygląda jakby było częścią instalacji do produkcji trunków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
norbie Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Zgadzam się z Andrew. Steampunk pełną gębą. Idealne pióro na prezent dla mężczyzn kupujących swoim wampom Pelikany M600 pink:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anje Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Ciekawe jak będzie wyglądało za 10 lat - jak jakaś patyna zacznie na nim się tworzyć - chyba że materiały tylko przypominają miedz i mosiądz. Dzięki za recenzję. Myślę, że za 10 lat jeśli to faktycznie miedź będzie fajnie wyglądać, nie tak błyszcząco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Zawsze podobał mi się kolor miedzi. (Może dlatego jestem elektrykiem?) Gdyby nie cena, mógłbym o nim pomarzyć przed zaśnięciem Jest piękne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Boże, ile straszydeł jest na świecie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Taaak... monciaki tak mają, że często przesadzają,... chociaż klientelę pewnie też znajdują skoro dalej działają,... do dnia dzisiejszego nie mam ani jednej Montegrappy,... i ta tego nie zmieni... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 a ja lubię montegrappy, nie wszystkie bo wiekszość LE jest bizantyjska, ale ta mi nie leży, może jakbybyła ze szczotkowanego brązu.. bo projekt jest oka tylko za bardzo błyszczy. dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 11, 2015 Report Share Posted September 11, 2015 Tragedia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkr Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Niszowe pióro dla miłośników steampunka (jak już słusznie zaznaczył Andrew) - mnie się nie podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Niszowe pióro dla miłośników steampunka (jak już słusznie zaznaczył Andrew) - mnie się nie podoba. W sumie to masz rację. Wycofuję swoją krytykę. Po prostu mnie się nie podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
impers Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Nie powiem, że nie ma swojego uroku, bo ma! Lecz ja bym je tylko obsadził w ładną gablotkę i tam by oko jedynie cieszyło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkr Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Zastanawiam się jak miedziane powierzchnie znoszą użytkowanie. Jeśli nie są jakoś specjalnie zabezpieczone, to faktycznie, może okazać się, że pióro nadaje się tylko do gabloty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 15, 2015 Report Share Posted September 15, 2015 znalazłem zegarek pasujący to tego pióra. voila!: http://www.ebay.com/itm/WANCHER-ADDITION-Series-Unisex-Style-Chronograph-Watch-Gold-Case-Brown-Band-/171928417970?hash=item2807bb76b2 nie dziękujcie mi, naprawdę nie ma za co. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 znalazłem zegarek pasujący to tego pióra. voila!: http://www.ebay.com/itm/WANCHER-ADDITION-Series-Unisex-Style-Chronograph-Watch-Gold-Case-Brown-Band-/171928417970?hash=item2807bb76b2 nie dziękujcie mi, naprawdę nie ma za co. ...zegarki i pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Takie zegarki zupełnie mi się nie podobają. Srebrny ok, złoty może być, ale miedziany to totalna porażka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted September 16, 2015 Author Report Share Posted September 16, 2015 Zegarek niestety delikatnie mówiąc "mocno inspirowany" A niezależnie od tego to zakładam że przy jego cenie, jakość odbiega "trochę" od jakości pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Mariusz, nie daj się dłużej prosić Kup i zapodaj recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vespi Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Przekombinowane. Miało być pięknie... a wyszło jak zwykle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts