8875 Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Witam wszystkich, Mam wyjątkową okazję zakupić pelikana 800 z pełną dokumentacją, pomimo że jestem leworęczny piórem pisze się bardzo dobrze, jednak niepokoją mnie dwie przypadłości. Pismo jest dość grube jak na stalówkę F. Czy te pióra tak mają a może przedostaje się zbyt dużo atramentu? Ponadto pióro podczas pisania stalówką odwróconą strasznie drapie czasami nawet tworzy nieprzyjemny opór. W tanich piórach czegoś takiego nie zauważyłem. Stąd moje podejrzenie czy ze stalówką wszystko jest w porządku. Przesyłam Państwu zdjęcia do oceny i opinii na temat stalówki. Będę zobowiązany za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Witaj. Gratuluję świetnych zdjęć makro. Wg. Mnie stalówka nie ma defektów. Może jest po prostu grubawą efką... Spróbuj użyć innego atramentu, suchszego... W razie potrzeby jeśli pióro masz z oficjalnej dystrybucji to serwis powinien ci wymienić lub poprawić stalówkę. Jeśli to nie wchodzi w grę spytaj specjalistów... Może @piter22 byłby w stanie Ci pomóc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 Właśnie gwarancji już na nie ma, pióro przeleżało jako prezent kilka lat. Chciałem też ustalić jego rok ponieważ pudełko rożni się od obecnie sprzedawanych. Pisze moim zdanie świetnie i chętnie bym go odkupił. Tylko pisanie odwrotną stalówką to jak skrobanie gwoździem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Wiesz, w zasadzie stalówki są przewidziane do pisania tą stroną a nie owdrotną... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 Też tak uważam, tylko ciekawi mnie że większość testów piór które można znaleźć w Internecie zawiera sprawdzenie sprawności pisania odwróconą stalówką. Zawsze uważałem że świadczy to o dopracowaniu konkretnej stalówki (moje domysły). Dlatego to mnie zdziwiło kiedy miałem pierwszy kontakt z piórem pelikana. Pisze ale koszmarnie drapie, czasami aż przeskakuje pod ręką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Też tak uważam, tylko ciekawi mnie że większość testów piór które można znaleźć w Internecie zawiera sprawdzenie sprawności pisania odwróconą stalówką. Doprawdy? Po obejrzeniu zdjęć stwierdzam, że stalówka nie wygląda na uszkodzoną. Zdjęcia nie są jednak na tyle dokładne, żebym mógł powiedzieć z pełnym przekonaniem, że skrzydełka i kulka ustawione są idealnie równo. Być może tak nie jest, czasami minimalny defekt może przeszkadzać. To, czy pióro pisze, czy nie pisze z odwróconą 'do góry nogami' stalówką jest w bardzo niewielkim stopniu wyznacznikiem dopracowania. Niektóre piszą w ten sposób lepiej, inne gorzej, część faktycznie była projektowana do pisania obiema (a nawet wszystkimi) stronami, ale przeważnie szlif najlepiej sprawdza się przy pisaniu normalnie. Trzymanie pióra w ten sposób pozwala również podziwiać samą stalówkę, a nie żeberka spływaka. Jeżeli pióro pisze za grubo, należy rozejrzeć się za piszącym cieniej. Ewentualnie szlifować stalówkę w celu zmniejszenia grubości kreślonej linii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 To czy pióro pisze "odwróconą stroną stalówki" moim zdaniem nie ma nic wspólnego z z bliżej nieokreślonym "dopracowaniem". O ile pamiętam na przykład stalówki piór firmy Pilot, skąd inąd znakomite, są tak szlifowane, że w zasadzie nie można pisać odwróconą stalówką. Pokazują to też niektóre testy @atuzi na YT. Jeśli chodzi o tego Pelikana, to wydaje m się, że zawsze można doszlifować iryd na micromeshu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Cześć, Stalówki generalnie są stworzone do pisania jedną stroną Jeżeli pióro pisząc w układzie standardowym pisze bez zarzutu i kaprysów to bym się długo nie zastanawiał, ewentualnie podziel się namiarem i na tą okazję to nie pozwolimy jej przejść niezauważonej Pióro było długo nie używane, prawdopodobnie świeżo je zalałeś? Jakimś dobrze podającym atramentem? Być może po prostu po tankowaniu był pewien nadmiar atramentu na spływaku i stąd obfita kreska. Jeżeli chodzi o określenie jakości stalówki to ja znam w sumie jedne relatywnie miarodajny test - łapie się za koniec korpusu i jeździ końcówką stalówki po papierze. Dobra stalówka powinna podawać atrament ładnie i równomiernie pod samym ciężarym pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dexter Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Niestety, ale Pelikan zgubił nieco jakość kreski kilka lat temu. To co kiedyś było F, teraz można śmiało nazwać m. Oczywiście czasem trafi się egzemplarz idealnie dopasowany, ale to sporadycznie. Zatem musisz się do tej kreski przyzwyczaić. Jak wcześniej koledzy wspominali, pióro jest zbudowane tak, by pisać nim blaszką stalówki ku niebu. Dokładnie tak samo jest szlifowany iryd. To że jakieś tam inne pióra fajnie piszą spływakiem ku górze, nie znaczy że tak ma być. Co to za dziwna moda z testowaniem stalówki odwrotnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 30, 2015 Author Report Share Posted August 30, 2015 Macie Państwo rację szkoda mi stracić okazję zakupu tego pióra którego w cenie nowego bym sobie nie pozwolił. Pisze gładko nie przerywa, stalówka f to faktycznie prawie m. Atrament to zwykły Parker. Jutro jeszcze w świetle dziennym zrobię kilka lepszych zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 No i życzymy miłego użytkowania! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Mogę tylko potwierdzić słowa Dextera. Mam świeże M1000 ze stalówką F i linia jest zdecydowanie grubsza niż w kilkunastoletnim m200 - niestety. Piszę tu nawet o pisaniu pod własnym ciężarem pióra (M1000 ma dość dużego flex-a). Wydaje mi się, że nie tyle sama stalówka jest gruba (szlif), ale pióro podaje bardzo, bardzo mokrą kreskę i to powoduje "grubienie" linii w trakcie wysychania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted August 30, 2015 Report Share Posted August 30, 2015 Co do datowania: pudełko ma wzór, jaki Pelikan stosował w latach 90.; żebyśmy mogli powiedzieć coś o przybliżonym roku produkcji samego pióra, musiałbyś nam pokazać logo na zakończeniu skuwki oraz na stalówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 Bardzo Państwu dziękuje za dotychczasowa pomoc. Przesyłam Państwu do oceny zbliżenie stalówki, lewej i prawej strony. Oraz końcówkę skuwki do określenia okresu produkcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Piękna stalówka. Szerokość niestety taka już będzie, jak pisał Dexter. Choć jak patrzę na ostatnie zdjęcie, to F powinna być w miarę zbliżona do F. Możliwe, że przyciskasz ją za mocno do kartki, stąd znaczne pogrubienie. A jaka jest cena, jeśli to nie tajemnica? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Stalówka ma baby bottom, a do tego wierzch wygląda na dziwnie porysowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akmac Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Logo wygląda na wzór z lat 1997-2003 (albo, wg innych źródeł, 1999-2005). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Stalówka ma baby bottom, a do tego wierzch wygląda na dziwnie porysowany. Jeżeli pióro nie ma problemów z przerywanie to raczej baby bottom nie jest problemem Na rysach widocznych na makro raczej bym się nie przejmował Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Jeżeli pióro nie ma problemów z przerywanie to raczej baby bottom nie jest problemem Na rysach widocznych na makro raczej bym się nie przejmował Ja tylko obiektywnie piszę, co widzę. Ani jedno, ani drugie nie powinno mieć miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 (edited) Jeżeli pióro nie ma problemów z przerywanie to raczej baby bottom nie jest problemem Na rysach widocznych na makro raczej bym się nie przejmował Też się nad tym zastanawiam, szczególnie, że dupka niemowlaka dotyczy czoła stalówki, a nie spodu irydu, którym się pisze. Trzeba by się temu irydowi przyjrzeć z innej perspektywy. Edited August 31, 2015 by Akszugor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Macie Państwo rację szkoda mi stracić okazję zakupu tego pióra którego w cenie nowego bym sobie nie pozwolił. Pisze gładko nie przerywa, stalówka f to faktycznie prawie m. Atrament to zwykły Parker. Jutro jeszcze w świetle dziennym zrobię kilka lepszych zdjęć. Z mojego skromnego doświadczenia atrament Parkera nie nadaje się do Pelikanów. Z reguły piszą one mokro, więc jeśli chcesz spokojniejszą kreskę, to zalej go "suchszym" atramentem. Najtańsza opcja to atrament Pelikana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 (edited) Jeżeli chodzi o ryski były tak powierzchowne że kilkakrotne przetarciem delikatną tkaniną kompletnie je wyeliminowały. Człowiek cały czas się uczy panowie co oznacza „baby bottom” – czy to wyleczalne? Czy lata produkcji które wskazał akmc – to nie właśnie najsłabsze z czasów produkcji pelikana? Dzisiaj spróbuje jeszcze innego atramentu tak jak sugeruje Markol. Pióro ma kosztować 550zł. Edited August 31, 2015 by 8875 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 Stalówka po wyczyszczeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 To jest właśnie baby bottom. I jest uleczalny jak najbardziej Obrazek z FPN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8875 Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 A czy babybottom występuje jednostronnie czy dotyczy w moim przypadku góry i dołu stalówki? Jam można to naprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts