aoirghe Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Właściwie jak to jest z piórami z górnej półki: są tak dobre, że cokolwiek by do nich nalać, to piszą wyśmienicie, czy też piszą wyśmienicie, ale pod warunkiem, że naleje się w nie atrament podobnej klasy? Otóż mój MB 146 odmawia współpracy z atramentami poniżej klasy Sailora, co mnie trochę wkurza, przyznam się, bo nie spodziewałam się po nim kaprysów godnych francuskiego pieska. To normalne czy też nie? Podzielcie się Waszym doświadczeniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 (edited) Ja nie wiem, byle czego nie wlewam do MB. To nie ruska maszyna. A gdzie przebiega granica klasy Sailora? Wypłukałaś dokładnie pióro przed zmianą atramentu? Może między starym a nowym nie zachodzi odpowiednia chemia. Edited March 13, 2015 by tsyrawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 Ja nie wiem, byle czego nie wlewam do MB. To nie ruska maszyna. A gdzie przebiega granica klasy Sailora? Tam, gdzie MB zaczyna grymasić a na poważnie, to nie lubi Callifolio i Akkermana. Sailora i MB lubi. Znaczy się lubi te lepsze atramenty. Nie płukałam. Muszę to zrobić. A z tą ruską maszyną, no właśnie... nie wiem czemu, ale MB kojarzył mi się zawsze bardziej z ruskim czołgiem niż francuskim powozikiem spacerowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 @aoirghe - ćśśśś. Bo przyjdzie Rittel i skomentuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 (edited) @aoirghe - ćśśśś. Bo przyjdzie Rittel i skomentuje. Niech przyjdzie i komentuje. Po to wszak założyłam temat Edit: znaczy się mam się bać? Edited March 13, 2015 by aoirghe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 @aoirghe - ciekawe, że Tom Westerich też mnie zapytał co leję do mojego MB149 i jak mu powiedziałem, że R&K Verdigris to się tak lekko skrzywił, ale mówi "no może być". Podobnie z Pilotem Custom 823, że nie każdy atrament chce z nim współpracować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Mnie się kojarzy z BMW. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 @aoirghe - ciekawe, że Tom Westerich też mnie zapytał co leję do mojego MB149 i jak mu powiedziałem, że R&K Verdigris to się tak lekko skrzywił, ale mówi "no może być". Podobnie z Pilotem Custom 823, że nie każdy atrament chce z nim współpracować. Czyli trzeba dopieszczać. Mnie się kojarzy z BMW. Każdy ma skojarzenia na swoją miarę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Tak z ciekawości zajrzałem do rejestru tankowań. Atrament w MB zmieniałem rzadko. MB 144 zalany Scabiosą - bez problemu. 146 najpierw American Blue od Private Reserve, potem przez chwilę Swiftem i już od kwietnia zeszłego roku Balzakiem. Bez skarg z mojej i jego strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 Zmieniam kolory trochę z ciekawości. Ale pewnie macie rację, że nie należy tankować do MB "byle czego", nawet jeśli jest to bardzo ładne byle co... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Czyli trzeba dopieszczać. Oczywiście! Jestem za dopieszczaniem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Nie zastanawiałam sie nad tym ale teraz sięgnęłam do rejestru (czy wy też skrzętnie notujecie co wlewacie w co?) i widzę że jakoś tak sama z siebie lałam mojemu tylko te z górnej półki... Chyba po prostu zasługuje choć to tylko 145... (masz, Rittel, ciesz się, dziecko) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 spróbuj go zalać camlinem royal blue. mój MB22 zanim w nim rozciąłem sklejoną zlatkę i ją trochę rozgiąłem, jako jedyny pisał bez przerw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 sięgnęłam do rejestru (czy wy też skrzętnie notujecie co wlewacie w co?) A jakże inaczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Zmieniam kolory trochę z ciekawości. Ale pewnie macie rację, że nie należy tankować do MB "byle czego", nawet jeśli jest to bardzo ładne byle co... Ja w swoim rzadko zmieniam atrament - chyba z lenistwa - nie lubię płukać 146. A z ciekawości to tankuje na szybko pilota 78g albo TWSBI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 sięgnęłam do rejestru (czy wy też skrzętnie notujecie co wlewacie w co?) ...nie.... Ale na razie mam raczej mało piór i jeszcze mniej atramentów... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted March 13, 2015 Author Report Share Posted March 13, 2015 czy wy też skrzętnie notujecie co wlewacie w co? Ma się rozumieć! Mam także osobny zeszyt na notowanie refleksji, jak się dane pióro z danym atramentem dogaduje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Nie mam co prawda 146, ale moja 145 nie grymasi aż tak bardzo, nawet z Quinkiem Parkera chciała współpracować, tylko zbytnio na bogato jak na mój gust. Teraz napełniam ją Iroshizuku albo j. Herbinem, ale po to, żeby kreska nie była zbyt mokra, a nie z "szacunku" dla producenta pióra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 14, 2015 Report Share Posted March 14, 2015 Tam, gdzie MB zaczyna grymasić a na poważnie, to nie lubi Callifolio i Akkermana. Sailora i MB lubi. Znaczy się lubi te lepsze atramenty. Nie płukałam. Muszę to zrobić. A z tą ruską maszyną, no właśnie... nie wiem czemu, ale MB kojarzył mi się zawsze bardziej z ruskim czołgiem niż francuskim powozikiem spacerowym @aoirghe - ćśśśś. Bo przyjdzie Rittel i skomentuje. Kiedy to jest 'ruski czołg'. Ja tam do nich i Hero wlewam. No ale Callifolio bym ich nie skrzywdził. Mnie się kojarzy z BMW. Czemu nie z MB? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts