Jump to content

Indigo - De Atramentis

visvamitra

Ankieta  

19 members have voted

1. 1. Czy podoba ci się ten atrament

• Tak
    • Nie
      0
    • Trudno powiedzieć

Recommended Posts

Mam z atramentami De Atramentis raczej dobre doświadczenia. Są to atramenty o przyjemnych kolorach i o dobrych właściwościach. Myślę, że ogólne stwierdzenie  "De Atramentis produkuje doskonałe inkasuty" nie będzie nadużyciem. Spółkę założył i prowadzi Dr Franz-Josef Jensen – pasjonat kaligrafii i atramentów. Atramenty produkuje od ponad dwudziestu pięciu lat i zna się na rzeczy. Inkausty De Atramentis nie są tanie, ale jakościowo wyróżniają się na rynku.

Indigo to ciekawy odcień indygo. Próbkę dostałem od Rittela, za co dziękuję. Flaszki raczej nie kupię, bo praktycznie nie używam niebieskiego, ale atrament oceniam bardzo pozytywnie. 

oO7BGG.jpg

KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW

vN3rpG.jpg

vN3rpG.jpg

MÓJ PROGRAM GRAFICZNY WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK:

IjuL1r.jpg

ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego)

zxp65z.jpg

Zeszyt kupiony na poczcie (TAKT Sp. z o.o.) - TWSBI 580, stub 1,1

LveTp6.jpg

B9yN66.jpg

GnVVEd.jpg

Papier firmowy (gramatura nieznana) - TWSBI 580, stub 1,1

jEmnzi.jpg

Z4cKm5.jpg

z dobrymi właściwościami bym polemizował. moim skromnym zdaniem one są trasznie suche. miałem problem i w parkerze 75 i Żona miała problem w parkerze 45. ba! miałem problem w montblanku 22. z czwórki jaką nabyłem jako tako broni się czarnozielony, reszta? suche jak skóra na psie. myślałem, że gorzej jak callifolio być nie może, ale myliłem się. i to jeszcze niby taka renomowana firma. 

No to mnie wziąłeś i zaskoczyłeś, bo u mnie ani Callifolio ani De Atramentis nie są suche. Inna rzecz, że piszę głównie stalówkami M / B / 1,1. Na te Callifolio, których uzywam systematycznie (Inti, Itzamna, Omi Osun) nie narzekam, z De Atramentis mam dobre doświadczenia. Może gdybym dłubał efkami? 

No to mnie wziąłeś i zaskoczyłeś, bo u mnie ani Callifolio ani De Atramentis nie są suche. Inna rzecz, że piszę głównie stalówkami M / B / 1,1. Na te Callifolio, których uzywam systematycznie (Inti, Itzamna, Omi Osun) nie narzekam, z De Atramentis mam dobre doświadczenia. Może gdybym dłubał efkami? 

suche, to jest mają ciulowy przepływ. DA nieco lepszy, C gorszy.

właśnie robiłem porównanie DA ultramarin i mitternachtsblau z C bleu mediterranee i bleu equinoxe 6 i z parkerami 45 to tak średnio sobie radziły. a najśmieszniejsze było, jak napoiłem pelikana m100, pióro dość mokre, equinoxem, to musiałem solidnie grzmotnąć, żeby zaczął pisać. w każdym razie, Żona "popisała" dwa dni atramentami DA i zażądała wymiany na pelikana 4001 koenigsblau, bo DA miały problem ze startem.

• 1 month later...