visvamitra Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Mam z atramentami De Atramentis raczej dobre doświadczenia. Są to atramenty o przyjemnych kolorach i o dobrych właściwościach. Myślę, że ogólne stwierdzenie "De Atramentis produkuje doskonałe inkasuty" nie będzie nadużyciem. Spółkę założył i prowadzi Dr Franz-Josef Jensen – pasjonat kaligrafii i atramentów. Atramenty produkuje od ponad dwudziestu pięciu lat i zna się na rzeczy. Inkausty De Atramentis nie są tanie, ale jakościowo wyróżniają się na rynku. Indigo to ciekawy odcień indygo. Próbkę dostałem od Rittela, za co dziękuję. Flaszki raczej nie kupię, bo praktycznie nie używam niebieskiego, ale atrament oceniam bardzo pozytywnie. KROPLE ATRAMENTU NA RĘCZNIKU KUCHENNYM MARKI QUEEN ZE ZNANEJ SIECI DYSKONTÓW MÓJ PROGRAM GRAFICZNY WIDZI TEN KOLOR MNIEJ WIĘCEJ TAK: ZAKRES KOLORU (użyłem narzędzia gradient w PSie, zaznaczyłem partie jasne i ciemne, w rezultacie powstał taki gradient - dla papieru kalendarzowego) Zeszyt kupiony na poczcie (TAKT Sp. z o.o.) - TWSBI 580, stub 1,1 Papier firmowy (gramatura nieznana) - TWSBI 580, stub 1,1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 takie niebieskie to lubię i to bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Ładny, chociaż niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 z dobrymi właściwościami bym polemizował. moim skromnym zdaniem one są trasznie suche. miałem problem i w parkerze 75 i Żona miała problem w parkerze 45. ba! miałem problem w montblanku 22. z czwórki jaką nabyłem jako tako broni się czarnozielony, reszta? suche jak skóra na psie. myślałem, że gorzej jak callifolio być nie może, ale myliłem się. i to jeszcze niby taka renomowana firma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 2, 2014 Author Report Share Posted December 2, 2014 No to mnie wziąłeś i zaskoczyłeś, bo u mnie ani Callifolio ani De Atramentis nie są suche. Inna rzecz, że piszę głównie stalówkami M / B / 1,1. Na te Callifolio, których uzywam systematycznie (Inti, Itzamna, Omi Osun) nie narzekam, z De Atramentis mam dobre doświadczenia. Może gdybym dłubał efkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Fajny niebieski, ale do końca roku mam szlaban na zakupy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxy Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Godny kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Ładny głęboki kolor. Ja często powtarzam, że klasyka broni się sama . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Bardzo fajny, nasycony kolor, a przy tym nie wygląda na "nudny i zwyczajny" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 No to mnie wziąłeś i zaskoczyłeś, bo u mnie ani Callifolio ani De Atramentis nie są suche. Inna rzecz, że piszę głównie stalówkami M / B / 1,1. Na te Callifolio, których uzywam systematycznie (Inti, Itzamna, Omi Osun) nie narzekam, z De Atramentis mam dobre doświadczenia. Może gdybym dłubał efkami? suche, to jest mają ciulowy przepływ. DA nieco lepszy, C gorszy. właśnie robiłem porównanie DA ultramarin i mitternachtsblau z C bleu mediterranee i bleu equinoxe 6 i z parkerami 45 to tak średnio sobie radziły. a najśmieszniejsze było, jak napoiłem pelikana m100, pióro dość mokre, equinoxem, to musiałem solidnie grzmotnąć, żeby zaczął pisać. w każdym razie, Żona "popisała" dwa dni atramentami DA i zażądała wymiany na pelikana 4001 koenigsblau, bo DA miały problem ze startem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trevor Posted December 3, 2014 Report Share Posted December 3, 2014 Bardzo przyjemny kolor, podoba się.... zdecydowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thiell Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Przyjemny, taki "forumowy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts