luxik Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Cześć, szukam pióra dla mej lubej, po krótkich badaniach i wywiadzie przeprowadzonym z panią w sklepie mam dość ograniczone na ten temat pojęcie.Wiem już, że na pewno chcę pióro na naboje, smukłe, srebrne. Nadal nie wiem jakie są z grubsza koszty atramentu, czy są jakieś tańsze zamienniki i jak to wpływa na gwarancję - ostatni raz pióra używałem w podstawówce, a to było już jakiś czas temu.Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę?Myślałem o takim jak np. Waterman Hemisphere.albo podobnym do tegoMoże ktoś z Was ostatnio kupował podobne pióro mamie, żonie czy dziewczynie i ma jakieś uwagi którymi zechce się podzielić?Słyszałem też coś o wyważeniu pióra, więc wolałbym, żeby było lekkie, pióro będzie dość intensywnie używane, więc waga jest, no... na wagę złota ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 ja ostatnio Żonie dałem lamy 2000. ale to zgoła odmienne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Waterman to dobre pióro. Mam, używam od ponad (chyba) 10 lat. Z innej beczki, a nie myślałeś o Pelikanie? Wiem, inna półka cenowa, ale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 ja ostatnio Żonie dałem lamy 2000. ale to zgoła odmienne pióro. Urzekła nas Twoja historia... Waterman Hemisphere do kobiecej dłoni powinien pasować jak ulał Jest na forum wiele zadowolonych użytkowniczek tego pióra. Od siebie dodam jeszcze gabarytowo podobnego Sheaffera 100, też się podoba paniom (klips jest bardzo sztywny, naboje dedykowane Sheaffera, w komplecie jest konwerter) oraz ostatnio wdziałem Aurorę Style, rozmiar wydaje się podobny, a zawsze jest to coś innego niż ma większość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luxik Posted November 25, 2014 Author Report Share Posted November 25, 2014 Waterman to dobre pióro. Mam, używam od ponad (chyba) 10 lat. Z innej beczki, a nie myślałeś o Pelikanie? Wiem, inna półka cenowa, ale... Pelikana jedynego sensownego znalazłem takiego: http://allegro.pl/pioro-pelikan-p40-pura-srebrne-nowe-okazja-i4813864277.html Ogólnie troszkę drogie są, niewielki wybór w tej półce <200zł Urzekła nas Twoja historia... Waterman Hemisphere do kobiecej dłoni powinien pasować jak ulał Jest na forum wiele zadowolonych użytkowniczek tego pióra. Od siebie dodam jeszcze gabarytowo podobnego Sheaffera 100, też się podoba paniom (klips jest bardzo sztywny, naboje dedykowane Sheaffera, w komplecie jest konwerter) oraz ostatnio wdziałem Aurorę Style, rozmiar wydaje się podobny, a zawsze jest to coś innego niż ma większość kolega dla odmiany tego Watermana mi odradzał, mówił, że ciężki i że ręka będzie się męczyć - zamiast tego polecał Parkera 45... którego na Allegro właściwie nie ma. Im dalej w las, tym więcej drzew Prawdę powiedziawszy najbardziej zależy mi na komforcie i koszcie użytkowania (cena atramentu, waga, wykończenie, kształt), potem wygląd, zaś jakiś "prestiż" czy wyróżnianie się są, cóż... na końcu listy priorytetów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Urzekła nas Twoja historia... Waterman Hemisphere do kobiecej dłoni powinien pasować jak ulał Jest na forum wiele zadowolonych użytkowniczek tego pióra. Od siebie dodam jeszcze gabarytowo podobnego Sheaffera 100, też się podoba paniom (klips jest bardzo sztywny, naboje dedykowane Sheaffera, w komplecie jest konwerter) oraz ostatnio wdziałem Aurorę Style, rozmiar wydaje się podobny, a zawsze jest to coś innego niż ma większość nie karm trolla, synek. a na serio, to mojej Żonie podoba się parker 75. to jest podobne w sumie pióro do hemisphere. jedyne co jej się nie podoba w p75, to to, że to jest flighter, czyli że jest całe z gołego metalu. co innego lakierowane gdyby było. myślę, że tu też się warto dopytać, jakie wykończenie będzie się podobać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 (edited) Używam właśnie tego modelu, do którego podałeś linka. Choć wolę większe gabarytowo pióra (to dostałem w prezencie), to jestem z niego bardzo zadowolony. Mam go od sześciu lat i jeszcze mnie nie zawiodło... Startuje od razu, pisze dosyć mokro. Jedyna rzecz na którą warto zwrócić uwagę, to w tych modelach atrament lubi wypełzać na wierzch stalówki. Tak też jest w moim przypadku... absolutnie to nie przeszkadza w użytkowaniu, ale niektórzy tego nie lubią. Ja osobiście uważam, że ta cecha dodaje uroku temu pióru. Co do wielkości i wagi - myślę, że idealne dla kobiecej dłoni. Edited November 25, 2014 by rafzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_k Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 kolega dla odmiany tego Watermana mi odradzał, mówił, że ciężki i że ręka będzie się męczyć - zamiast tego polecał Parkera 45... którego na Allegro właściwie nie ma. Im dalej w las, tym więcej drzew Parker 45 nie jest już produkowany więc nie znajdziesz go w sklepie czy na allegro (gdzie starych piór jest tyle co kot napłakał). Za to na ebayu można przebierać w modelach. Jest sporo w stanie NOS, np. coś takiego:http://www.ebay.pl/itm/PARKER-Fullhalter-Serie-45-in-Farbe-Blau-Gold-Feder-F-im-Set-mit-Lederetui-/390985488119?pt=B%C3%BCro_Papier_Schreiben&hash=item5b088d16f7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafzi Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 ...Jedyna rzecz na którą warto zwrócić uwagę, to w tych modelach atrament lubi wypełzać na wierzch stalówki. Tak też jest w moim przypadku... absolutnie to nie przeszkadza w użytkowaniu, ale niektórzy tego nie lubią. Ja osobiście uważam, że ta cecha dodaje uroku temu pióru... Aby nie być gołosłownym, załączam fotkę z tym wypełzającym atramentem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Sheaffer VFM będzie "po taniości" i pod różne gusta (kolory) i funkcjonalne (na najzwyklejsze naboje) i kobiece (kupiłem dla córki) ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Tombow Object Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomsky Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Tombow Oject zdziadziało. Dziś zakupiłem w kolorze, powiedzmy "starego zlota". Za 59 złotych w sklepie, co uznałem za cenę rewelacyjną, ze stalówką M- pisze grubo jak europejska a nie japońska. Wydało mi sie lekkie. Sekcja jest plastikowa i waży o 10g mniej niż w starych Objectach, gdzie sekcja jest mosiężna, lakierowana na czarno. Troszkę inna jest stalówka o 1,5-2 mm krótsza i ciut inny spływak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finansista Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 A może coś ze starszych piór? Np. Sheaffer Lady Skripsert I z 1959 roku? Srebrne ze złotym "falowanym" wzorem i czerwoną sekcją. Współczesne naboje Sheaffera pasują, a pióro jest przepiękne i rzadko u nas spotykane. Co do Parkerów 45 na Allegro to ostatnio było sporo starych Flighterów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
luxik Posted December 11, 2014 Author Report Share Posted December 11, 2014 Starszych / z Ebaya nie chcę, zależy mi na czasie i cenie, poza tym to pióro na start, jak się pomysł spodoba, to kupi się kolejne, będąc bogatszym w doświadczenie i preferencje. Obecnie zastanawiam się nad tymi trzema modelami:http://allegro.pl/waterman-hemisphere-pioro-stalowe-2kol-do-wyboru-i4832470680.htmlhttp://allegro.pl/pioro-pelikan-p40-pura-srebrne-nowe-okazja-i4813864277.htmlhttp://allegro.pl/pioro-wieczne-stalowe-jotter-parker-z-etui-vector-i4867247447.htmlAle jestem laikiem, nie wiem nawet, czy da się je potem strzykawką uzupełniać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 (edited) WM Hemisphere to całkiem niezły pomysł na pierwsze pióro, zwłaszcza dla kobiety. W tym przedziale cenowym wielkiego szału nie ma. Możesz jeszcze rozważyć LAMY Al Star. Mimo dość grubego korpusu sekcja jest wyprofilowana i smukła, pisze sympatycznie, tylko "dizajn" nie wszystkim się podoba. Parker 45, szczególnie z ostatnich lat produkcji należał do niechlubnej serii parkerowskich drapaków, z niemiłosiernie twardą stalówką. Edited December 11, 2014 by Markol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Ostatnia uwaga odnosi się także do Parkera Jotter. Ponadto ten model lubi rozlewać atrament na wszystkie kierunki poza tym pożądanym. Miałem trzy i z każdym był ten sam problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Polecam Aurorę Style cała stalowa Bardzo lubie nia pisac kosztowala na a....o ze 160pln jest smukła i ma zdcydowanie lepszą- bardziej gladko piszącą stalówkę niż moje watermany (Audace, Expert) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 A jeszcze mi sie przypomniało po obejrzeniu Twojego pierwszego linku, że złocone stalówki watermana (prznajmniej moje Audace) obłażą ze złotka, co wygląda dośc żałośnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andreo Posted December 11, 2014 Report Share Posted December 11, 2014 Z tych ostatnich 3 Hemi - tak Pura - nie (cieżkie i skuwka lata) Jotter - szajs Hemi w wersii DeLux jest (podobno) lepiej wykonane (pozłota nie schodzi po kilku latach) Hemi jest na naboje z opcją konwertera można napełniać strxykawką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts