WojtiGazdi Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Drodzy Pióromaniacy! Mam prośbę o identyfikację pióra, które jakiś czas temu z pewnymi przygodami udało mi się zdobyć. Pisze przecudnie, delikatnie sunąc po kartce. Jedyne co wiem, to że jest to Sheaffer's Plunger. Ale z tego co wiem, plunger to sposób tankowania a nie nazwa własna. Zdjęcia: Z góry dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Cudo! Może jest to Sheaffer Balance? EDIT Zdradzisz może jak wszedłeś w posiadanie tego pióra? Edited September 13, 2014 by Arek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted September 13, 2014 Author Report Share Posted September 13, 2014 Pióro było wystawione na Aledrogo, udało się wygrać licytację. Sprzedawczyni zwlekała ponad miesiąc, ale w końcu udało się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 A jakie ma wymiary? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Dziwna stalówka, w pamięci mam przy tych paseczkach raczej takie: źródło: nasz temat o zielonych pióach A ta stalówka wygląda jak przełożona z innego modelu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted September 13, 2014 Author Report Share Posted September 13, 2014 Pióro ma 13 cm długości, ok. 12mm szerokości. Nie znam historii pióra, stalówka mogła być zmieniona, ale Inekane pozwolisz, że zwrócę uwagę - to, które pokazujesz jest dźwigienkowe, moje to plunger. Może były inne stalówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 To które pokazuję na pewno nie jest tym z tematu ale chciałam zwrócić uwagę na to, że takie stalówki jak na zdjęciu powyżej są charakterystyczne i warto w poszukiwaniach uwzględnić możliwość nieoryginalnej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Brrrrr. Frankenpen. Wszystko poza stalówką to Sheaffer Balance. System napełniania plunger, czyli vac-fill. Wersja z prostym klipsem, także nie wiem w sumie, które lata. Za to stalówka... Stalowa. Przemilczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Czy ja dobrze widzę, czy nacięcie stalówki nie dochodzi do breather hole? Chyba nie powinno tak być, spaprana robota. Edited September 13, 2014 by Zero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Pióro było wystawione na Aledrogo, udało się wygrać licytację. Sprzedawczyni zwlekała ponad miesiąc, ale w końcu udało się. Tak z chorej ciekawości: mógłbyś podać nicka sprzedawczyni albo link do aukcji? Jeśli nie chcesz publicznie - zapraszam na PW. Czy pióro było opisane jako składak? Stalówka wygląda na odzysk z Prelude'a, oczywiście zamontowana zbyt płytko, ale pewnie sekcja nie pozwalała na więcej. Edited September 13, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Tak samo spaprana jak przecięcie BH w dzisiejszych preludach a i wzór stalówki podobny. Edit: O, Alveryn mnie uprzedził... Edited September 13, 2014 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Tak z chorej ciekawości... Mógłbyś podać nicka sprzedawczyni albo link do aukcji? Jeśli nie chcesz publicznie - zapraszam na PW. Czy pióro było opisane jako składak? Stalówka wygląda na odzysk z Prelude'a, oczywiście zamontowana zbyt płytko, ale pewnie sekcja nie pozwalała na więcej. Widzę, że obaj myślimy tak samo. Frakcja śląska? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Nie wiem. Ale na wszelki wypadek chciałbym wiedzieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Trochę gwałt na tym piórze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Zwłaszcza, że o stare Sheaffery na części nie jest zbyt trudno i nawet, jeśli nie upoluje się identycznej stalówki, to można zdobyć chociaż bardzo podobną do oryginalnej. Edited September 13, 2014 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted September 13, 2014 Author Report Share Posted September 13, 2014 No cóż, jak się człowiek nie zna, to czasem się właduje w coś takiego. Wielkie dzięki wszystkim, że chcieli się odezwać i określić o co chodzi. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted September 13, 2014 Author Report Share Posted September 13, 2014 Trochę za późno, żeby edytować wcześniejszy. Wiemy, że jest to frakcja śląska (sprzedawczyni z Wrocławia) jak zostało to wyżej nazwane. Pióro okazało się składakiem, w opisie aukcji było napisane: stalówka oryginalna, ale współczesna. Czy ktoś z czcigodnych kolegów nie ma zbędnej, oryginalnej stalówki do tego pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Kiedyś szukałem na eBay-u stalówek do Sheaffer'a i z mojej obserwacji wynika, że oryginalną lub powiedzmy "z epoki" można mieć średnio za ok 30 USD. To w sumie nie tak drogo, a pióro znacząco zwielokrotniłoby wartość, nawiasem mówiąc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 Trupa kupisz do 20 dolców. Wiem, co mówię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 13, 2014 Report Share Posted September 13, 2014 (edited) Ten "Sprzedający memopens" ma dużo różnych "dziwnych piór", opisy sprytne. Ciekawe czy to nie jest ktoś z "nas" Oraz co jest z tego oryginalne ? Edited September 13, 2014 by Cyb0rg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 Często oglądam aukcje tego sprzedającego,czasem ma naprawdę ciekawe pióra, ale ceny za nie też są ciekawe Na ebayu ceny są o wiele nizsze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 (edited) Ach. Pamietam ta akcję. Nie często na allegro pojawiaja się takie skladaki balance. Bodaj na 3 dni przed końcem cena już byla wg mnie zbyt duża. Także jednak trochę wspolczuje, bo pewnie w podobnej cenie kupilbys z oryginalna zlota stalowka a nie z Prelude. Edited September 14, 2014 by Lepki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Ten "Sprzedający memopens" ma dużo różnych "dziwnych piór", opisy sprytne. Ciekawe czy to nie jest ktoś z "nas" Oraz co jest z tego oryginalne ? Robiłem czasami zakupy u tej pani. Jak dla mnie w porządku. W nic się nie władowałem i nie żałuję. Może ta stalówka jest oryginalna tylko po prostu nie z tym piórem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arek Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Nie udało mi się znaleźć takiej stalówki w piórach Sheaffer'a ale pewnie ślepy jestem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Stalowka jest z Prelude przecież Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts