Rittel Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 (edited) Zrobiłeś wspaniałe zdjęcie, którym chcesz się podzielić z forumowiczami, ale nie wiesz jak to zrobić? Doskonale trafiłeś, ten temat ma właśnie za zadanie wytłumaczyć Ci, jak to zrobić. Mamy swoje zdjęcie w którymś z folderów na komputerze. Żeby pokazać je na forum najpierw musi się ono znaleźć w Internecie. W tym celu używamy któregoś z serwisów do hostingu obrazów. Ja używam i polecam http://imgur.com i na nim oprę tutorial. Wchodzimy na http://imgur.com. Naszym oczom ukazuje się strona główna serwisu:dla dociekliwych - firefox jest w trybie prywatnym, bo nie chcę być zalogowany na imgurze. Na 'zwykłym' firefoksie mam też włączonego imgura, jestem zalogowany na swoje konto i wrzucam do galerii zrzuty ekranu. Teraz możemy wysłać zdjęcie. Są dwa sposoby - można przeciągnąć ikonę zdjęcia z folderu i upuścić na stronę główną serwisu (zupełnie jakbyśmy przenosili zdjęcie między folderami):Uwaga - ten sposób może nie działać na niektórych przeglądarkach internetowych. Można przenieść więcej niż jedno zdjęcie naraz. ...lub kliknąć przycisk Computer z menu Upload Images w prawym górnym rogu strony, odnaleźć interesujący nas obrazek i kliknąć 'Otwórz':Można zaznaczyć więcej niż jedno zdjęcie naraz. Wszystkie zostaną dodane. W obu przypadkach naszym oczom ukaże się takie menu: Klikamy w nim przycisk 'Start Upload' Zobaczymy pasek postępu wgrywania zdjęcia. Gdy dojdzie do końca ujrzymy taki ekran: Kopiujemy kod opisany jako "BBCode (message boards & forums)", w tym przypadku wygląda on tak: [IMG]http://i.imgur.com/CkmqMP3.jpg[IMG] I wklejamy do posta na forum. Efekt:Jeśli bardzo chcemy zobaczyć obrazek już podczas pisania posta należy na niego kliknąć w oknie serwisu imgur, a następnie kliknąć go prawym przyciskiem myszy -> kopiuj adres obrazu lub skopiować jego adres z paska adresu przeglądarki.Uwaga - adres obrazka musi kończyć się rozszerzeniem typowym dla grafiki -.jpg,.png,.gif itd. Jeśli jest inaczej (brak rozszerzenia, rozszerzenia typu.html,.php) prawdopodobnie popełniliśmy błąd. Forum nie wyświetli wtedy obrazka! Polecam jednak wstawiania obrazka jako kod, ułatwia to dalszą edycję posta, w którym się pojawił. Jeśli dodawaliśmy więcej niż jeden obrazek naraz po ich wrzuceniu zobaczymy nieco inny ekran:trochę niefortunnie dobrałem tutaj obrazek, ale akurat te miałem pod ręką. I to by było na tyle. Pokazałem imgur bo sam z niego korzystam, uważam za najwygodniejszy i najbardziej przyjazny użytkownikowi, nie jestem związany z serwisem w żaden inny sposób. Mam nadzieję że komuś ten temat pomoże. Edited March 13, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Przydatne, pewnie, ale mimo wszystko wymaga to odrobinę chęci ze strony użytkownika, nie każdemu niestety chce się choć spróbować, łatwiej narzekać, ze to trudne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 jeśli chodzi o fotokubełek, to jak już ogarniemy ładowanie zdjęć, kopiujemy adres w polu DIRECT: podobnie w IMAGESHACK: ale można też korzystać z uploaderów, w których po załadowaniu zdjęć pojawia się okno z linkami do przesłanych zdjęć. w tym przypadku tradycyjnie wybieramy bezpośredni link. aha, przeyłając uploaderem sprawdzić, czy nie wybrało się zmniejaszania zdjęć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted March 13, 2014 Author Report Share Posted March 13, 2014 Fotokubełek i Imageshack mają tę wadę, że wymagają rejestracji do wrzucenia zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 13, 2014 Report Share Posted March 13, 2014 Fotokubełek i Imageshack mają tę wadę, że wymagają rejestracji do wrzucenia zdjęcia. może i tak, ale lubię wiedzieć gdzie jest źródło wszechrzeczy. no, IS wymaga jeszcze płacenia 1$/month. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 (edited) Kopiujemy kod opisany jako "BBCode (message boards & forums)", w tym przypadku wygląda on tak: [IMG]http://i.imgur.com/CkmqMP3.jpg[IMG] I wklejamy do posta na forum. : A żeby działało poprawnie, to raczej teraz powinno być tak: [img=http://jakis_adres_www.pl/jakas_nazwa_pliku.jpg] Inaczej mi nie wkleja prawidłowo - czy tylko u mnie się tak dzieje? Edited September 21, 2014 by Cyb0rg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 (edited) Wkleja w porządku z dwoma tagami, ale edytor automatycznie przerabia to na Twoją wersję.Dowód: [img]http://i.imgur.com/CkmqMP3.jpg[/img] Po wstawieniu posta i zajrzeniu w 'edytuj': [img=http://i.imgur.com/CkmqMP3.jpg] Edited September 21, 2014 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 21, 2014 Author Report Share Posted September 21, 2014 Już wiem co zepsułem. Nie dałem slasha przy drugim IMG w tutorialu. Nie mogę edytować, więc poprosiłbym admina o poprawę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 ... a czy ktos ma jakis pomysl dlaczego nie moge wkleic linka ze zdjeciem w poscie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Może nie działa Ctrl? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Hehe:-) tajemnica wyjasniona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 (edited) Tylko sprawdzam Edited November 25, 2014 by _ded_ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 (edited) to ja też sprawdzę Kurde, nie wychodzi. Edited April 10, 2015 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 (edited) moje dwa najlepsiejsze pióra Jinhao 750 i Bookworm 675 Edited April 10, 2015 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted April 10, 2015 Report Share Posted April 10, 2015 moje dwa najlepsiejsze pióra Jinhao 750 i Bookworm 675 Opalają się.... mają wolne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted April 11, 2015 Report Share Posted April 11, 2015 Wyprowadziłem je na spacer;) Razem z moim pieskiem, któr gdzieś tam sobie biega, poza kadrem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hykasy Posted April 25, 2015 Report Share Posted April 25, 2015 (edited) Test Edited April 25, 2015 by hykasy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted February 19, 2016 Report Share Posted February 19, 2016 (edited) test Edited February 19, 2016 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzyniec Wiór Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 (edited) Test Edited February 28, 2016 by Wawrzyniec Wiór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wawrzyniec Wiór Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Czy ktoś ma pomysł jak na forum wrzucać zdjęcia z photos.google.com? Pytam, bo od 1 maja google będzie zamykało usługę picasa web album, skąd bardzo fajnie udostępniało mi się zdjęcia i zostanie tylko google photo, a stamtąd jak na razie nic mi się nie udało wkleić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 (edited) Test Edited May 9, 2016 by VojtasK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 (edited) test Edited July 2, 2016 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 (edited) Jaki test? zdrówka Edited July 2, 2016 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Test Żeby zdjęcie się otwierało, a nie zabierało całego transferu-limitu na fotosiku Zabrało mi kiedyś cały transfer i zdjecia przestały się wyświetlać Więc najpierw trzeba zrobić "test". Zeby potem nie było świecenia oczami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 (edited) próba z linkiem Edited July 17, 2017 by Wąsaty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts