visvamitra Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Próbkę Inca Sol zassałem od Lubieja. Dziękuję. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: SKAN: KLEKS: Mój program graficzny widzi ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: L'Artisan Pastellier Kolor: Bleu Equinoxe (5) Opakowanie: kałamarz o objętości 40 ml lub saszetka o pojemności 50 ml Cena: 4 euro za saszetkę, 6 euro za kałamarz. Atrament trzeba sprowadzać z Francji, co generuje dodatkowe koszty Nasycenie: silne Przepływ: dobry Cieniowanie: zauważalne Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: szybki Przebijanie: przebija na słabej jakości papierze Strzępienie: strzępi trochę Wysychanie: >15 sekund MOJA OCENA: nie moja bajka. Jest jeszcze Bleu Equinoxe (6), który bardzo mi się podoba. Recenzja jutro, porównanie "równików" w sobotę. Trzeba stopniować napięcie SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem piórem Pilot 78G ze stalówką B 1. Na papierze MONDI 2. Na papierze OXFORD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 > Recenzja jutro, porównanie "równików" "Równonocy" Dziwne, mój Equinoxe 5 był bardziej zielony. Tutaj tej zieleni nijak nie widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Hmmm - Equinoxe 6 jest zazielenione ale 5 mam nawet teraz w piórze i nie za bardzo widzę tę zieleń Edited January 30, 2014 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Próbkę Inca Sol zassałem od Lubieja. Dziękuję. jak pan może, panie pomidorze? szóstka, mimo swych wad ładniejsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Auć - gapiostwo :/ Nie mogę już edytować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 nie podobają mi się takie anemiczne szarobure kolory, czyli Akszugor powinien mieć taki w swoich zbiorach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 5-tka moim zdaniem jest lepsza od 6-tki właśnie przez to, że nie ma tego zielonego odcienia. Niedawno zrobiłem małe "machniom" z @Rittelem i... (będzie pan zadowolony ). Pasuje mi ten kolor nawet bardzo. Jedyne do czego bym ewentualnie się przyczepił to strzępienie, które uwidacznia się nawet na dość dobrych papierach. Zredukowałem je (kosztem cieniowania niestety )praktycznie do nieistotnych rozmiarów dobierając bardziej "suche" pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Ja tam poczekam sobie na porównanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 szóstka, mimo swych wad ładniejsza. Hej rbit9n, a mógłbyś powiedzieć cuś więcej? Nabyłem szóstkę i zaniepokoiłeś mnie swą wypowiedzią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Hej rbit9n, a mógłbyś powiedzieć cuś więcej? Nabyłem szóstkę i zaniepokoiłeś mnie swą wypowiedzią szóstka, właściwie tak jak wszystkie inne callifollio, zasycha mi na piórach. wszystkich bez wyjątku. może tylko na pelikanowej OB nie zasychają dramatycznie. to jest właśnie ta wada jedyna. poza tym, nie mam pytań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 @rbit9n, chyba czeka Cięzakup pióra, w F-C Basicu nawet po kilku dniach bezruchu nic się nie dzieje, nie zasycha, nie przerywa, nie wyłazi na stalówkę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Oba equinoxy rozważałem do wzięcia,… ale ileż można mieć niebieskich… Ale inca sol jest naprawdę Ok… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 @rbit9n, chyba czeka Cięzakup pióra, w F-C Basicu nawet po kilku dniach bezruchu nic się nie dzieje, nie zasycha, nie przerywa, nie wyłazi na stalówkę też by zasychał. u nas na południu ciepło i sucho, także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 też by zasychał. u nas na południu ciepło i sucho, także tego. Wiesz, ostatnio nawet celowo piszę tym atramentem w pracy i gdzie się tylko da od kilku dni i nic się z nim nie dzieje dziwnego, w szczególności nie zasycha na stalówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 no to jesteście szczęściarze. u mnie zasycha na każdym piórze. nawet na twsbi, które nie dość, że zakręcane, to jeszcze z uszczelką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 też by zasychał. u nas na południu ciepło i sucho, także tego. no nie gadaj, że przy recenzji atramentów będziemy musieli uwzględniać miejsce zamieszkania to dopiero byłby zonk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 a co? wstydzisz się miejsca zamieszkania? zawsze możesz napisać, że jesteś z Gdyni. mniejszy obciach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 nie wiem czy obciach czy nie, od urodzenia tutaj mieszkam i nie wiem, jak jest w innych miastach u mnie faktycznie wilgotno, ale F-C ma szczelną skuwkę i to chyba mu nie robi... z resztą potestuję jeszcze i odłożę go na jeszcze-dłuższe-klika-dni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 31, 2014 Report Share Posted January 31, 2014 wiesz, Jędrek Kodymowski mówił, że Gdynia jest najstarszym miastem na świecie, więc Gdyni nic nie przebije. mnie tam zasechł w TWSBI, a ono ma skuwkę z uszczelką, więc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted February 1, 2014 Report Share Posted February 1, 2014 rbit9n ma rację, Callifolio przeznaczone są do piór o dobrym przepływie, w suchych dławią pióra co prawda nie zaschły mi jeszcze w żadnym, a testuję od jakiegoś czasu, ale widzę, że mają czasami problemy ze startem lub w trakcie pisania przy testach może tego nie być, ale długie użytkowanie sprowadzi właścicieli na ziemię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts