Rahel Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Hej, chciałabym kupić nowe pióro bo moje Parkery czasem zawodzą. Myślałam o zakupie czegoś w granicy do 150 zł. Może Waterman Graduate? Estetyka jest dla mnie ważna bo także zajmuję się malarstwem i pióro po prostu musi mieć klasę. Doradzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawid09890 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 (edited) Witaj Z piór które posiadam do 150 zł polecam Faber-Castell Basic. Dobre opinie słyszy się również o Kaweco Sport, Diplomat Traveller, Sheaffer Gift Collection 300 czy Pilot MR. Jeśli podobają ci się demonstratory i możesz sobie pozwolić na lekkie podwyższenie granicy cenowej rozejrzyj się w ofercie TWSBI, a wśród starszych modeli może taki Sheaffer Imperial w stanie New Old Stock. Edited January 23, 2014 by dawid09890 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Waterman Graduate Nie polecam. Ostatnio chyba ze 3 osoby kupowały F-C Basic i były zadowolone ale to ciężkie pióro. Może jakiś Pilot? MR na przykład. Jeśli pióro musi mieć klasę to może jakiś vintage? Stare pióra są często dużo lepsze niż te obecnie produkowane bo z założenia miały być wieczne, nie do wymiany na nowy model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Nie polecam. Ostatnio chyba ze 3 osoby kupowały F-C Basic i były zadowolone ale to ciężkie pióro. Może jakiś Pilot? MR na przykład. Jeśli pióro musi mieć klasę to może jakiś vintage? Stare pióra są często dużo lepsze niż te obecnie produkowane bo z założenia miały być wieczne, nie do wymiany na nowy model. Dokładnie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 (edited) Osmia 62. Do wymiany uszczelka tłoka. Zamiast gumowych origów założę uszczelkę z korka. To jest pióro w niedużej cenie. zdrówka Edited January 23, 2014 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Do 150 zł można kupić sheaffer gift 100 watermana hemisphera też można wychaczyć Fabery też są chwalone, ja mam ołówek ale też sobie chwalę A z tańszych: sheaffer vfm pilot mr czy 78g Lamy allstar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rahel Posted January 23, 2014 Author Report Share Posted January 23, 2014 Dzięki, jest w czym wybierać Od razy spodobał mi się sheaffer vfm. A jeśli chodzi o atrament to musi być firmowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Nie nie musi. Sheaffer ma swój własny standard nabojów (ale jeśli się nie mylę VFM jest na internationale, czyli uniwersalne), można zamontować konwerter, który pozwoli napełniać pióro dowolnym atramentem z kałamarza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Taka osmia za 150 to super zakup. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Osmia 62. Do wymiany uszczelka tłoka. Zamiast gumowych origów założę uszczelkę z korka. To jest pióro w niedużej cenie. zdrówka Taka osmia za 150 to super zakup. ba! taką osmię to sam bym chętnie kupił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Właśnie chyba i ja muszę zakosztować Osmii. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yaner Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Sheaffera VFM wygląda fajnie względnie ale na zdjęciach w rzeczywistości jak dla mnie sprawia wrażenie "taniego". Z Sheafferów ja raczej szukałbym gifta 300 ewentualnie 100. Ja ostatnio kupiłem Pilota 78G czarną wersję kolorystyczną i w moim osobistym odczuciu jest to lepszy wybór niż np VFM. Pilot ma imho fajny klasyczny wygląd. Ma zakręcaną skuwkę, co dla mnie jest zaletą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Pilot zaskakuje superpozytywnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Nigdy nie zrozumiem, co się ludziom podoba w Pilocie 78G Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Niekoniecznie podoba. Po prostu super pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 No i cena, nie zapominajcie o cenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Nigdy nie zrozumiem, co się ludziom podoba w Pilocie 78G mnie się podoba kolor. i kreska <F>. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Muszę stanąć w obronie Sheaffera VFM dla mnie nie wygląda tanio wręcz przeciwnie, kiedy się nim piszę to aż serce rośnie w dodatku wygląda elegancko w połączeniu czerni i chromowanym wykończeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Nie nie musi. Sheaffer ma swój własny standard nabojów (ale jeśli się nie mylę VFM jest na internationale, czyli uniwersalne), można zamontować konwerter, który pozwoli napełniać pióro dowolnym atramentem z kałamarza Do VFM nie można zamontować konwertera, przetestowane Wchodzi tylko krótki nabój, gdyż koniec korpusu zbytnio się zwęża. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Chyba, żeby zmodować konwerter... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Taka osmia za 150 to super zakup. Skąd ta cena?? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Myślałam o zakupie czegoś w granicy do 150 zł. Może Waterman Graduate? Myślę, że stąd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 No tak, ale Konis mówił o "niedużej cenie". To sformułowanie dla każdego oznacza trochę inną kwotę Z tego co widziałem w internetach te Osmie potrafią być w DUŻEJ CENIE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Dzięki, jest w czym wybierać Od razy spodobał mi się sheaffer vfm. A jeśli chodzi o atrament to musi być firmowy? Nie, wszystko to kwestia gustu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted January 24, 2014 Report Share Posted January 24, 2014 Sheaffera VFM wygląda fajnie względnie ale na zdjęciach w rzeczywistości jak dla mnie sprawia wrażenie "taniego". Z Sheafferów ja raczej szukałbym gifta 300 ewentualnie 100. Ja ostatnio kupiłem Pilota 78G czarną wersję kolorystyczną i w moim osobistym odczuciu jest to lepszy wybór niż np VFM. Pilot ma imho fajny klasyczny wygląd. Ma zakręcaną skuwkę, co dla mnie jest zaletą. nie nie nie !!! VFM w rzeczywistości wygląda lepiej i lepiej pisze niż pilot. Na tanie to wygląda 78g. WFM naprawde zyskuje w rzeczywistości. Mam oba pióra, żeby nie było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts