visvamitra Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Mam słabość do chińskich piór. Naturalnie nie wszystkie spełniają pokładane w nich nadzieje, ale z drugiej strony oferują tak wiele za tak niewiele. Nawet jeśli się zepsują albo zaginą w akcji jakoś szczególnie mnie to nie boli. Fuliwen jest pozycjonowany jako chińska marka Premium. Innymi słowy trudno kupić na Ebayu pióro tej marki za mniej niż 10 $. Uznałem, że skoro moje Duke’i z podobnego pułapu cenowego piszą tak przyjemnie, warto dać szansę również Fuliwenowi. Jak pomyślałem, tak zrobiłem, czego efektem będzie niniejsza recenzja. Muszę też zaznaczyć, że odwiedzając stronę producenta srodze się zawiodłem - Duke i Kaigelu wymyślili barwne historie swoich firm a Fuliwen nie koloruje rzeczywistości. Szkoda. Lubię bajki. Wygląd (7/10) Fuliwen jest piórem zgrabnym i niewielkim. Projekt jest całkiem pomysłowy – zastanawiam się, czy został zainspirowany innym markowym piórem wiecznym, czy też projektantom pozwolono poszaleć? Otóż w metalowej skuwce umieszczono plastikowy ring o fakturze identycznej z fakturą korpusu pióra. Faktura tworzywa wykorzystanego do produkcji pióra odpowiada mi – trzyma się je w dłoni pewnie i wygodnie. Uwagę zwraca również metalowe zakończenie korpusu mające – podobnie jak skuwka – obły kształt. Mnie kształt ten zainteresował. Wciąż nie wiem, czy mi się podoba. Raz tak a raz nie. Konstrukcja Pióro wykonano z tworzywa sztucznego i metalu. Elementy dobrano dobrze, nic nie odstaje, nic nie wypada. Gwint wewnątrz korpusu jest metalowy, gwint sekcji plastikowy. Mechanizm działa dobrze, powinien swoje przeżyć. Klips jest sprężysty, łatwo go odchylić i użyć. Stalówka (7/10) Pióro wyposażono w stalową stalówkę w rozmiarze F/M. Początkowo pisała bardzo przyjemnie, jednak po upadku na podłogę skrzydełka stalówki trochę się rozsunęły i pióro miewa swoje kaprysy. Będę musiał coś z tym zrobić, bo pióra za trzydzieści parę złotych nie opłaca się wysyłać do specjalisty. System napełniania Pióro wyposażono w konwerter niskiej jakości. Można używać w nim międzynarodowych wkładów. Wymiary Zamknięte: 137 mm Otwarte: 122 mm Długość skuwki: 59 mm Średnica: 12 mm Próbka Pisma (niewiele tego pisma, bo właśnie skończył się Flannel Grey Private Reserve w konwerterze): Stosunek ceny do jakości (7/10) Nie jest źle – za trzydzieści parę złotych dostajemy oryginalnie wyglądające pióro wykonane z dobrych materiałów. Na szczęście żaden z elementów nie jest pozłacany, więc nie ma ryzyka, że za jakiś powłoka zacznie się łuszczyć i schodzić. Jeśli pióro to podoba wam się, to w tej cenie będzie dobrym wyborem. BONUS: Wygląda na to, że kupiłem egzemplarz zaprojektowany w sposób nudny i zachowawczy. Fuliwen produkuje kozackie pióra. Spójrzcie na te: \\ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Wygląda całkiem fajnie Szkoda że spotkał się z podłogą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 22, 2013 Report Share Posted December 22, 2013 Wygląda, że piórko bardzo przyzwoite. Mile zaskoczony jestem cienkim śladem stalówki. No i Twoje teksty jak zawsze czyta się świetnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Mam w domu niezidentyfikowane pióro o podobnej stalówce, dzięki za zdjęcia, może teraz uda mi się łatwiej ustalić co to za panna. Jest krzaczek jest impreza! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Jest krzaczek jest impreza! mech (płonnik?) krzaczkiem nazwać? ja gorę! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Mam w domu niezidentyfikowane pióro o podobnej stalówce, dzięki za zdjęcia, może teraz uda mi się łatwiej ustalić co to za panna. Jest krzaczek jest impreza! młodzieży! bo babcia na zawał padnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 mech (płonnik?) krzaczkiem nazwać? ja gorę! To jest Pan Krzaczek i koniec. młodzieży! bo babcia na zawał padnie Babciu, spokojnie. Wiek Twój i stateczność każą Ci się oburzyć, ale nich Twe młode serce zrozumie młodzieńcze szaleństwo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 23, 2013 Author Report Share Posted December 23, 2013 Rozumiem, że pióro się podoba. Trochę mniej niż mech płonnik, ale zawsze. Następną recenzję poświęce Mechowi Płonikowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 Następną recenzję poświęce Mechowi Płonikowi Dzięęęki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 23, 2013 Report Share Posted December 23, 2013 To jest Pan Krzaczek i koniec. Babciu, spokojnie. Wiek Twój i stateczność każą Ci się oburzyć, ale nich Twe młode serce zrozumie młodzieńcze szaleństwo! nawet nie mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że ja w Twoim wieku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted December 24, 2013 Report Share Posted December 24, 2013 nawet nie mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że ja w Twoim wieku... Nie kończ! Nie kończ! Wolę mieć nieskazitelne i czyste jak łza wyobrażenie o mojej babci! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 26, 2013 Report Share Posted December 26, 2013 Jest krzaczek jest impreza! Trzeba się wybrać do tego Lublina A te dwa pierwsze "kozackie" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 26, 2013 Report Share Posted December 26, 2013 Rozumiem, że pióro się podoba. Trochę mniej niż mech płonnik, ale zawsze. Następną recenzję poświęce Mechowi Płonikowi Pióro całkiem ładne i zgrabne.A i cena do azaakceptowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Rozumiem, że pióro się podoba. Trochę mniej niż mech płonnik, ale zawsze. Następną recenzję poświęce Mechowi Płonikowi dziękuję w imieniu swoim, jak i kolegów: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tommy39 Posted April 5, 2020 Report Share Posted April 5, 2020 Witam! Ja swojego Fuliwena dostałem w prezencie. Jakiś czas trwało zanim zacząłem szukać firmy. Kwestia w szkle powiększającym lub opcji macro w aparacie foto Niestety strasznie zasycha na pelikanie 4001 w nabojach. Teraz eksperymentuję z parkerem quink. Zobaczymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts