namiki Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 pióro wykonane z białego złota, wysadzane diamentami... niezwykle drogie, ale nie to jest w nim najważniejsze. W swojej stylistyce nawiązuje do gotyckiej katedry w Mediolanie. Moim skromnym zdaniem jest niezwykle piękne wręcz cudo http://www.youtube.com/watch?v=dxnzJIDFGAo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anatol Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Trzeba przyznać że ornamenty są delikatne a to już czyni pióro lekkim i eleganckim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Hmmm... Moim zdaniem jednak przesadzone. Elegancja w moim rozumieniu i odczuciu jednak w dużej mierze wiąże się z prostotą. Jest to coś bardzo subtelnego. Jak "mała czarna" u kobiety To drobne detale czynią z takiej kreacji albo coś niezwykłego, albo tandetnego. Odpowiednia biżuteria (kolczyki, naszyjnik, zegarek/bransoletka), odpowiednie buty, fryzura... Można to łatwo przenieść na pióro. Fryzura = stalówka, buty = skuwka itd. Tu widzę mało tej subtelności Detale są ok, ale w złych miejscach i za dużo. Moim zdaniem, oczywiście Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted October 29, 2013 Author Report Share Posted October 29, 2013 (edited) elegancja wiąże się z prostotą? Tak, spotyka się takie opinie. Jednak różnie to bywa. Przecież często niezwykle skomplikowane, misternie wykonane, rzeczy, budynki, dzieła sztuki są piękne i eleganckie a wiążą się z niezwykłym skomplikowaniem. Właśnie, moim zdaniem, to pióro nie jest przeładowane. Ma dużo brylantów, ale są one osadzone w sposób, który ma rozświetlać wnętrze tego pióra. Tak jak napisał Anatol, pióro jest pełne lekkości. Detale, grawerka, nawiązują do stylistyki piór bezpiecznych lat dwudziestych będąc uwidocznionymi na skuwce i korpusie. Piękno i precyzja ich wykonania jest niezwykła wręcz... wystarczy spojrzeć na tę rozetę nawiązującą do tej z katedry mediolańskiej. Edited October 29, 2013 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 [...] Przecież często niezwykle skomplikowane, misternie wykonane, rzeczy, budynki, dzieła sztuki są piękne i eleganckie a wiążą się z niezwykłym skomplikowaniem. Właśnie, moim zdaniem, to pióro nie jest przeładowane. Ma dużo brylantów, ale są one osadzone w sposób, który ma rozświetlać wnętrze tego pióra. [...] Nie twierdzę, że nie masz racji. Trzymając się mojego porównania do kobiecej kreacji... Określiłbym tę na piórze jako sylwestrową (albo ślubną). Jako taka się sprawdza i jest tak jak mówisz Jednak nie jest to ta elegancja, w której by się poszło na spotkanie biznesowe, czy zjazd polityczny w Brukseli. Czy nastrojową kolację przy świecach Ubrać raz i odłożyć do oglądania. Oczywiście cały czas mówię tutaj o swoich - całkowicie subiektywnych - odczuciach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 a czy zatem, odwracając kota ogonem, przepych równa się elegancji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Bardzo ciekawe pióro, jak na LE to nie jest przesadzone do potęgi n-tej Mnie sie podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Pięknie. Lecz niestety dedykowane określonemu typowi odbiorcy. Wśród arabskich szejków zapewne będzie cieszyć się powodzeniem. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted October 30, 2013 Author Report Share Posted October 30, 2013 Hmmm... Moim zdaniem jednak przesadzone. Elegancja w moim rozumieniu i odczuciu jednak w dużej mierze wiąże się z prostotą. Jest to coś bardzo subtelnego. Jak "mała czarna" u kobiety To drobne detale czynią z takiej kreacji albo coś niezwykłego, albo tandetnego. Odpowiednia biżuteria (kolczyki, naszyjnik, zegarek/bransoletka), odpowiednie buty, fryzura... Można to łatwo przenieść na pióro. Fryzura = stalówka, buty = skuwka itd. Tu widzę mało tej subtelności Detale są ok, ale w złych miejscach i za dużo. Moim zdaniem, oczywiście o tak, zgadzam się! Można rzeczywiście porównać je do sylwestrowej kreacji kobiety... Fajnie to ująłeś! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted October 30, 2013 Author Report Share Posted October 30, 2013 Konis, kiedy Szejk arabski dowiedziałby się, że nawiązuje do chrześcijańskiej katedry to by je zniszczył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted October 30, 2013 Report Share Posted October 30, 2013 No to pozostaje jeszcze jedna grupa docelowa: rosyjscy oligarchowie. Widziałbym to pióro np w takim domu (i gabinecie): http://raider55.blox.pl/2010/11/HotelmVenecja-z-poprzedniej-notki-to-pikus-oto.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 11, 2013 Report Share Posted November 11, 2013 Nawet Sheaffery bywają bardziej przegadane.\ od tego MB. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 a' propos ciekawe jaka jest grupa docelowa takich "świecidełek"?… fajnie byłoby dowiedzieć się gdzie lub kto to głównie kupuje… mnie osobiście w całej tej serii limitów MB najbardziej podobają się te proste, z "przesłaniem" np. Agatha Christie… jak kiedyś się przytrafi to pewnie się nie oprę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 12, 2013 Report Share Posted November 12, 2013 a' propos ciekawe jaka jest grupa docelowa takich "świecidełek"?… fajnie byłoby dowiedzieć się gdzie lub kto to głównie kupuje… mnie osobiście w całej tej serii limitów MB najbardziej podobają się te proste, z "przesłaniem" np. Agatha Christie… jak kiedyś się przytrafi to pewnie się nie oprę... Do szejków (jak wymienił wyżej Konis) trzeba dodać jeszcze Rosjan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 No ładne, ładniste po prostu barok, przepych i rokoko, ciekawe ile kosztuje na złotówki, wie ktoś z was? w ogóle czy jest w Polsce dostępne do kupienia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 No właśnie, ile ten MB orientacyjnie kosztuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted November 13, 2013 Report Share Posted November 13, 2013 teraz to już sporo http://www.christies.com/lotfinder/watches/montblanc-domo-di-milano-white-gold-mother-of-pearl-5448610-details.aspx piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 kiedyś też sobie kupię MB, ale takiego: . . . . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 (edited) No piórko piękne, na mój gust wycyzelowane a’la Benvenuto Cellini, mistrz szczegółu. Samo zdobienie bardzo ładne i raczej nie przesadzone, wg. mnie dobrze przemyślane. Zawsze przy takiej edycji piórka, a właściwie chyba każdy producent robi jakieś dzieła jubilersko-rzeźbiarskie z serii: LE, SE, itp. (myśl za @Panem_Q) pojawia się to nieśmiertelne pytanie – czy, to jeszcze pióro, czy już biżuteria? Rzecz w tym, że ja osobiście bardzo lubię pisać piórem, stawiać znaki, bawić się linią, kreską, a nawet nabieranie atramentu to u mnie niemal celebracja hahaha. Coś takiego jak ten MB zachwyca swoją urodą, ale… pisać tym piórem bym się bał. (także tego – cytując klasyka @rbit9n ) Edited November 17, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Jak mawia wujek Konis "pióro ma przede wszystkim pisać", a zaprezentowane pióro - wg mnie - "ma przede wszystkim wyglądać". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Jak mawia wujek Konis "pióro ma przede wszystkim pisać", a zaprezentowane pióro - wg mnie - "ma przede wszystkim wyglądać". Akszugor, sorry, że Ci odpowiadam ale pióro przede wszystkim musi wyglądać (bo z reguły każde nowe i duża część starych (chyba, że totalnie zniszczone) piór pisze i to nawet przyzwoicie - wyjątki sporadycznie się zdarzają, ale nie będę wymieniał). Ile osób kupuje np. "zielone paski" dla samych zielonych pasków? Sporo. Sheaffera, bo ma ładną kropkę - też są tacy itd. Aha, Twój Wujek pisał coś również o "krytykach" i trzymaniu w rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Panie_Q, wybacz, że ciągnę temat , ale wg mnie pióro ma również i wyglądać, sęk w tym, by nie był to przerost formy nad treścią. Gustowny wygląd, a przejaskrawiony to różnica. I ciekawi mnie czy pisałbyś tym piórem na co dzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Tym piórem bym nie pisał, bo po prostu mnie na niego nie stać. Widizałem sporo piór, naprawdę przerośniętych w formmie a ten model przy nich to - mały pikuś i spokpjnie może być używany do pisania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 17, 2013 Report Share Posted November 17, 2013 Tym piórem bym nie pisał, bo po prostu mnie na niego nie stać. Widizałem sporo piór, naprawdę przerośniętych w formmie a ten model przy nich to - mały pikuś i spokpjnie może być używany do pisania. Marku, a porusz swą wyobraźnię. Masz to pióro, stać Cię i co? Piszesz na co dzień? Np. jesteś dyrektorem Ursusa i przychodzi pracowanik, byś podpisał mu awans Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Nie muszę niczym poruszać , przecież napisałem, że to pióro może być normalnie spokojnie używane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts