kebabożerca Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Kiedy wybierałem sobie atrament tej marki, tuż obok Bleu Myosotis wpadł mi w oko fiolet o fioletowej nazwie Violette Pensee. Postanowiłem kupić też ten flakonik i... nie zawiodłem się. Mówię od razu: nie przepadam za fioletami. Ale ten jest jakiś inny. Czarujący. To jak niezbyt urodziwa kobieta nadrabiająca ponadprzeciętnym wdziękiem (to tylko porównanie! nie ma rzecz jasna nieurodziwych kobiet, są nie w guście na pierwszy rzut oka a potem okazuje się że prosi się o rękę- męska część czytelników wie o co kaman ). No dobra. Otwieramy flakonik, napełniamy pióro. Pierwsze maźnięcie stalówką i nagle widzimy jak z jasnego, żywego koloru w miarę schnięcia barwa staje się bardziej stonowana. Niesamowite doznanie wizualne. Róż zawarty początkowo w kresce oddaje miejsca bardziej niebieskim nutom, mniej nasyconym. Test przeprowadziłem na trzech typach paieru:- zwykły, biurowy Polspeed o gramtaurze 80g/m2- znany i (nie)lubiany Oxford- mniej znany ale całkiem świetny Pigna Green Pignature.Tuż pod arkuszem testowym crop skanu 300dpi w skali 1:1.Uwagi:- Starałem się jak najlepiej odwzorować odcień atramentu przy świetle dziennym. Weź pod uwagę że robiłem to na swoim monitorze, przy profilu sRGB. Każdy monitor wyświetla kolory inaczej, więc może się u Ciebie nieco różnić od koloru rzeczywistego.- Próba wacikiem to jedno i dwa maźnięcia - zaznaczone są odpowiednio jako 1x i 2x.- Próba wody to pocieranie mokrym palcem moczonym obficie w wodzie aż do wystąpienia pierwszych strzępień papieru.- Maziaki i czasy schnięcia są osobno dla dwóch różnych stalówek - bardziej mokrej i suchej. Violette Pensee pisze się dość gładko, nie strzępi, schnie dość szybko, cieniuje w zależności od papieru od wartości minimalnych do co najwyżej średnich. Po zapełnieniu kilku kartek biorę go na stałe. Pomimo, że na początku wygląda tak sobie, po kilkunastu sekundach jest już bardzo ładnym kolorem. Rzecz nie dla każdego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 czemu budzisz żonę? fajoski fiolet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 7, 2013 Author Report Share Posted October 7, 2013 Nie wiedziałem że śpisz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 czemu budzisz żonę? fajoski fiolet + Nie wiedziałem że śpisz eeee, to Wy tego...? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 7, 2013 Author Report Share Posted October 7, 2013 Nie, to zgryw ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Ale Ann się nie odzywa. No dobra, ja tam nie wnikam A atrament w sam raz na zbliżający się Wielki Post, pewnie się przyda. pozdr! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Do Wielkiego Postu to chyba jeszcze trochę czasu zostało choć nie da się zaprzeczyć, że się zbliża (tak jak wszystkie kolejne też). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Hmm, myślałem o Adwencie pisząc WP ale przynajmniej widzę, że ktoś jest czujny M-kwadrat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
M-kwadrat Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Do usług :-) Tak przypuszczałem. A kolor nada się na obie okazje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Tym razem już nic ciekawego nie mogę dodać do Twojej recenzji, kebabożerco , więc wrzucam tylko zdjęcie fioletowego grzyba w kolorze atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Tym razem już nic ciekawego nie mogę dodać do Twojej recenzji, kebabożerco , więc wrzucam tylko zdjęcie fioletowego grzyba w kolorze atramentu. pyszny grzybek. chyba pod dyktę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 po tych grzybach to i mnie kolor się spodoba ;P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Przy sztucznym świetle podobny kolor przybiera Pelikan Königsblau, niezmiernie mnie tym irytując Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Bardzo ładny jest mój grzybek... po tych grzybach to i mnie kolor się spodoba ;P ...a Tobie, @Akszugor, przydałoby się coś mocniejszego... No nie wiem, może jakiś większy kaliber? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Ale Ann się nie odzywa. No dobra, ja tam nie wnikam A atrament w sam raz na zbliżający się Wielki Post, pewnie się przyda. pozdr! omatkoicórkoaobiedziewice! @kebabożerca spoko chłop, nie przeczę, jednakże łączy nas jednorazowa jak na razie wymiana płynów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Ann. To było mocne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Dalsze wymiany niewykluczone! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Dobrze że moja Żona nie widzi o czym tu się pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Moja też Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 omatkoicórkoaobiedziewice! @kebabożerca spoko chłop, nie przeczę, jednakże łączy nas jednorazowa jak na razie wymiana płynów proszę wybaczyć niedyskrecję, ale jakich? ustrojowych? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 no nie mów, że się zdjęcie nie załączyło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 no nie mów, że się zdjęcie nie załączyło zdjęcie jako nic nie wnoszące wykasowałem. to Paweł wysłał Ci w probówkach transportowych, czy sama przelałaś? bo o tych probówkach była dyskusja obok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Tak Piotrze, wysłałem Ani dokładnie w tym, co widać na zdjęciu. Trzeba uważać ile się w to leje bo korki nie są zakręcane. Trochę kombinowałem, żeby gdzieś po drodze nie wystrzeliły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 łatwiej jest chyba z takimi plastikowymi probówkami, ja wysłałam w szklanych i zawsze zaklejam taśmą korek, jakoś im nie ufam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts