visvamitra Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 W ramach przygotowań do Wielkiego zestawienia zieleni zrecenzuję około 50 atramentów. Później zestawię je wszystkie w jednej recenzji. A później, przez parę lat, nie będę mógł patrzeć na zieleń Próbkę Sailora Epinard otrzymałem od użytkownika forum . Dziękuję za pomoc. RECENZJA: Wielu osobom szpinak kojarzy się z metalową łyżką wypełnioną zieloną breją, którą babcia starała się wepchnąć do dziecięcej buzi w imię zdrowia i uzupełniania niedoborów żelaza. Jeśli jesteście w tej grupie – nie czytajcie dalej Mnie szpinak kojarzy się dobrze. Jako dziecko uwielbiałem szpinak. Miałem nawet z bratem umowę, na mocy której oddawałem mu kotleta a on oddawał mi szpinak. Z tym większym zainteresowaniem nabiłem swoje jinhao szpinakiem sailora. Wrażenia? Kolorem atrament ten zdecydowanie nie przypomina świeżych liści szpinaku, raczej barwę szpinaku z mrożonki. Kolor ten uważam za całkiem interesujący, intensywne i gustowne cieniowanie dodaje mu charakteru. Właściwości atramenty są wzorowe, na piątkę z plusem. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: SailorKolor: EpinardOpakowanie: szklana butelka o pojemności 50 mlCena: ok. 50 PLN Nasycenie: świetnePrzepływ – rewelacjaCieniowanie: wyrażne, intensywneJakość linii: wysoka, utrzymuje poziom na papierach różnej jakości Osadzanie się na stalówce – nie zauważyłemWpełzanie na stalówkę: nie zauważyłemRozruch: natychmiastowy, mokra linia od początkuPrzebijanie - brakStrzępienie – brakWysychanie: znośne Inne: Kolor to całkiem ciekawy i przyjemny SKANY (Pismo + cieniowanie): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 6, 2013 Author Report Share Posted October 6, 2013 Próbkę dostarczył PILOT INSPEKTOR - dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 No, wiecie co... Szpinak lubiłem i lubię, ale od zielonych atramentów ja, miłośnik szarości wszelakich, raczej trzymałem się z daleka. A tu - niespodzianka. Ten kolor jest nawet do przyjęcia. Dzięki za recenzję. Czy po wyschnięciu Sailor Epinard zmienia jakoś barwę i jak zachowuje się pod wpływem wilgoci? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 6, 2013 Author Report Share Posted October 6, 2013 Poczekaj na Vert Empire - szary z dodatkiem zieleni. Pownien ci się spodobać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 No, to może być coś. A sprawdziłbyś reakcję Sailor Epinard na wilgoć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 6, 2013 Author Report Share Posted October 6, 2013 Będzie w głównym zestawieniu - za ok. 2 m-ce Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 W Operze wyglada jak czarny... Popodziwiam go później na Firefoxie. A pierogi ze szpinakiem sa super! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 6, 2013 Report Share Posted October 6, 2013 Na moim telefonie jest za to niemal czarny... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 Co do zielonych atramentów z wypowiedzi @Thaya zgaduję, że mamy chyba zbliżone upodobania, ale ten zielony „szpinakowy” jest naprawdę całkiem, całkiem. Sam szpinak z dzieciństwa raczej nie pamiętam za to obecnie akceptuję go jedynie w postaci tarty ze szpinakiem. Dzięki za recenzję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 7, 2013 Author Report Share Posted October 7, 2013 Na trochę lepszym skanerze wygląda to tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 zaiste, kolor szpinaku na następny dzień... znalazłem ostatnio mocarny przepis na kluski ze szpinakiem, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć co to było konkretnie. o! mam! potrzebny będzie makaron tagliatelle, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 500g szpinaku mrożonego, puszka fasoli konserwowej i ser ricotta. sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. makaron gotujemy al dente. posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy mrożony szpinak i dusimy razem do miękkości. następnie dodajemy puszkę fasoli, dusimy. ma koniec dodajemy pół opakowania ricotty doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką. kiedy wszystko się zemulguje dodajemy makaron i jemy. smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Atrament wygląda świetnie, wygląda na dobrą alternatywę dla nudnych niebieskich do codziennych zapisków. Teraz muszę uważać żeby nie zbliżać się do warszawskiego sklepu, w którym jest dostępny, bo kupię zanim sobie przypomnę że i tak mam za dużo atramentów. A już sam kałamarzyk Sailora kusi: zdjęcie pożyczone z FPN Edited October 8, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 w przepisie zapomniałem o pieczarkach i bazylii. pieczarki dodaje się przed szpinakiem, a bazylię po szpinaku, a przed fasolą. ja to się cieszę, że mieszkam na prowincji. u mnie w sklepach prócz bohaterów ChRL są tylko ptasiory, szuwarki, strzałki. no w jednym są kropki, ale i tak tylko w kartuszach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mbmc2 Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 zaiste, kolor szpinaku na następny dzień... znalazłem ostatnio mocarny przepis na kluski ze szpinakiem, ale nie mogę sobie teraz przypomnieć co to było konkretnie. o! mam! potrzebny będzie makaron tagliatelle, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 500g szpinaku mrożonego, puszka fasoli konserwowej i ser ricotta. sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku. makaron gotujemy al dente. posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie z czosnkiem, dodajemy mrożony szpinak i dusimy razem do miękkości. następnie dodajemy puszkę fasoli, dusimy. ma koniec dodajemy pół opakowania ricotty doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką. kiedy wszystko się zemulguje dodajemy makaron i jemy. smacznego! Chcesz żebym umarł z głodu:-D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Nie przemawia do mnie ten kolor. Zielonym Graalem pozostaje dalej Moss Green GvFC. Może to sugestia nazwą - nie toleruję szpinaku. Jakby pióro miało po nim robić to co ja... lepiej nie ryzykować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted August 3, 2019 Report Share Posted August 3, 2019 Gdzie obecnie można dorwać ten atrament? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted August 3, 2019 Report Share Posted August 3, 2019 Puszczono reedycję tego atramentu 2 lata temu. Niestety wchodzą w rachubę tylko zagraniczne sklepy i portale aukcyjne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts