visvamitra Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Bardzo podoba mi się kolor kasztanów. Lubię brązy, ale nie te czyste, brązowo-brązowe, tylko te z wyraźną domieszką czerwieni. Takim właśnie brązem jest Iroshizuku Tsukushi. Nazwa oznacza koński ogon. Coś w tym jest. Trzeba by jednak uściślić, o koniu jakiej rasy mówimy. Powiedziałbym, że jest to brąz o średnim nasyceniu. Cieniuje, ale w mało efektowny sposób. Przepływ jest hojny. Tak między nami – wolę jednak brązy Diamine (Rustic Brown czy Ancient Copper). Toffee Brown Montblanca miażdży Tsukushi w każdej kategorii Nie zmienia to jednak faktu, że jest to bardzo przyjemny odcień, który mi się podoba i którego używam z przyjemnością. Jeżeli jednak ktoś z was szuka czerwonawego brązu, który ładnie cieniuje, polecam raczej jeden z wymienionych, zwłaszcza jeśli uwzględni się parametr taki jak stosunek jakości do ceny. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pilot Kolor: Tsukushi Opakowanie: szklana butelka o pojemności 50 ml Cena: Na polskich sklepowych półkach cena jest barbarzyńska i nieprzyzwoita - 140 PLN. Można jednak znaleźć atramenty Iroshizuku na eBayu i na Amazonie za ok. 60 % tej kwoty. Na Rakutenie chodzą po 40 PLN (ale trzeba doliczyć pokaźne koszty wysyłki). Osadzanie się na stalówce – brak Przebijanie - ledwo zauważalne Strzępienie – śladowe na słabym papierze Nasycenie – dobre Przepływ – bardzo dobry Cieniowanie – jest, ale nie robi dużego wrażenia Wysychanie – zależy od papieru Inne: bardzo przyjemny kolor, ale nic w tym atramencie nie uzasadnia szalonej ceny. SKANY (Pismo + cieniowanie): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 (edited) No widzisz jednak subiektywne odczucia mogą być bardzo różne. Pod wpływem jednej z Twoich recenzji kupiłem Diamine Rustic Brown, oczywiście bardzo dobry atrament, jednak jak dla mnie za bardzo wpada w czerwień szczególnie przy cienkiej kresce (japońskie F), a za to Tskushi widziałem u kogoś na żywo i ten odcień bardzo mi pasuje, gdyby nie ta cena oczywiście. Może nawet cena sama w sobie nie byłaby jeszcze zaporowa gdyby nie koszty transportu, które i tak się sumują do ceny końcowej jaką mamy w kraju. Póki co w tej atramentowej kategorii zadowalam się Watermanem Havana Brown. Recenzja jak zwykle zankomita . Edited September 29, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Sprawdziłam pod Twoim wpływem jak wygląda Montblanc Toffee... Jeju! A szukając natrafiłam na coś co pasuje do tej recenzji, więc wrzucam, może kogoś zainteresuje http://dizzypen.files.wordpress.com/2010/08/toffee-brown-v-tsukushi1.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Tu kupisz z przesyłką za darmo http://www.ebay.pl/sch/m.html?_odkw=&_ipg=25&_osacat=0&_armrs=1&_ssn=jaipfe&_trksid=p2046732.m570.l1313&_nkw=IRONOSHIZUKU&_sacat=0&_from=R40 Może nawet cena sama w sobie nie byłaby jeszcze zaporowa gdyby nie koszty transportu, które i tak się sumują do ceny końcowej jaką mamy w kraju. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 29, 2013 Author Report Share Posted September 29, 2013 (edited) Dzięki Bosa za link. Skończyło mi się Toffee Brown jakiś czas temu, na razie wypróbowuję nowości, ale jest to atrament, o którym nie mogę zapomnieć Endoor - dziękuję za miłe słowa Szkoda, że Rustic Brown nie podoba ci się tak bardzo, jak mi Eltoro - gracias! Mam jeszcze trzy próbki Iroshizuku i dwie flaszki, zrecenzuję, powymieniamy się opiniami Edited September 29, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 29, 2013 Author Report Share Posted September 29, 2013 (edited) Coś się zięło i skopiowało. Przepraszam za dubel. Edited September 29, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 (edited) Endoor - dziękuję za miłe słowa Szkoda, że Rustic Brown nie podoba ci się tak bardzo, jak mi Wszyscy jesteśmy różni i... m.in. dlatego ten świat jest piękny hahaha, pozdrowienia @eltoro3, dzięki za link. Edited September 29, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltoro3 Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Nie ma za co Sam mam zamiar skorzystać z tej oferty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 zmieniłeś czcionkę czy nie wyłączyłeś capsa? elegancko. brązowe lubię, WM z dodatkiem czerni wygląda ciut lepiej, ale jakiegoś takiego ciepełka mu brakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Dzięki Bosa za link. Skończyło mi się Toffee Brown jakiś czas temu, na razie wypróbowuję nowości, ale jest to atrament, o którym nie mogę zapomnieć Nie ma sprawy, trafiłam zupełnie przypadkiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Dla mnie genialny brąz. Cena za kałamarz dość spora, ale w cenie masz nie tylko kolor, ale i doskonały przepływ, dobrą gęstość która sprawdza się w wielu piórach, no i bardzo szybko atrament wysycha. Cała seria Iroshizuku, to jak pelikanowski Edelstein - miód i malina wśród atramentów! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 29, 2013 Author Report Share Posted September 29, 2013 Eee tam Akszugorze Są i wśród Edelsteinów i Iroshizuku perełki, ale z tą całą kolekcją bym nie przesadzał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Podobny do Watermana Havana Brown, czy tylko mi się wydaje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 29, 2013 Report Share Posted September 29, 2013 Wydaje Ci się, bo masz mgłę za oknem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 mgła taka, że konia by zadusiło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 mgła taka, że konia by zadusiło. W pierwszej chwili przeczytałem "Konisa" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 wilków morskich mgła nie tyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted October 1, 2013 Report Share Posted October 1, 2013 Mam jeszcze trzy próbki Iroshizuku i dwie flaszki, zrecenzuję, powymieniamy się opiniami A masz kogoś do tych dwóch flaszek? Lepiej się podzielić, zdrowiej dla wątroby. Ale tak poza tym recenzja jak zwykle bardzo fajna, naprawdę godne podziwu. pozdr! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 5, 2013 Author Report Share Posted October 5, 2013 Pstryknąłem zdjęcia, balans bieli zwariował, ale niech będzie, jak jest (dla porównania ze skanami): Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 5, 2013 Report Share Posted October 5, 2013 no i co? no i co! Piękny brąz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts